Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Okan Tüysüz 'sarsıntılar durmayacak' dedi! "Batı Anadolu genişliyor, yeni dengeler oluşuyor"
Gündem

Okan Tüysüz 'sarsıntılar durmayacak' dedi! "Batı Anadolu genişliyor, yeni dengeler oluşuyor"

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2025 - 11:48
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Okan Tüysüz 'sarsıntılar durmayacak' dedi!
Fotoğraf BaşlığıOkan Tüysüz 'sarsintilar durmayacak' dedi! "Bati Anadolu genisliyor, yeni dengeler olusuyor"

Batı Anadolu'da yer kabuğundaki gerilimin artmasıyla birlikte Sındırgı, Gördes ve Simav çevresinde binlerce depremin yaşandığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede magma hareketi ya da bilinmeyen fayların etkili olabileceğini söyledi. Tüysüz, "Depremler bir süre daha sürecek, yöre halkı bu sismik hareketlilikle yaşamayı öğrenmek zorunda" uyarısında bulundu.

Kaydet
a- | +A
Son dönemde Türkiye'nin batısında, özellikle Sındırgı (Balıkesir) ile Simav (Kütahya) çevresinde meydana gelen sismik etkinliklerle birlikte sismologlar ve yerbilimciler önemli değerlendirmeler yapıyor. Değerlendirme yapan uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Okan Tüysüz, yer kabuğundaki gerilimin artmakta olduğunu ve bölgede yeni dengelerin oluşabileceğini ifade ediyor.

BAKMADAN GEÇME
Balıkesir
HABER
Balıkesir'de korkutan deprem! İzmir, Bursa ve Manisa sallandı


"YIKICI DEPREMLER FAYLARIN KIRILMASI İLE OLUŞUR"

Tüysüz, "Depremler yeraltında magmanın veya sıcak suların hareketi, volkanların patlaması, büyük boşlukların çökmesi gibi farklı nedenlerden dolayı oluşsa da büyük ve yıkıcı depremler fayların hareket etmesi (kırılması) ile oluşmaktadır. Fayın kırılması, yerin derinliklerindeki (ülkemiz için genellikle 10-15 kilometre) odak noktasında başlayıp ve çevreye yayılır. Ülkemizdeki faylarda, deprem 6-6.5 büyüklüğünü geçerse, kırılma yüzeye kadar ulaşır ve yüzey kırığı oluşturur. Daha küçük depremlerin enerjisi nispeten düşük olduğundan bunlarda fay kırığı yüzeye ulaşamaz, yeraltında kalır. Bu nedenle, örneğin 4 veya 5 büyüklüğündeki bir deprem için "Diri fay haritasında burada fay yok niçin deprem oluyor?" sorusu konunun yeterince anlaşılmadığını gösterir" dedi.


DEPREM FIRTINALARI NASIL OLUŞUR?

Deprem fırtınalarının oluşumuna değinen Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

"Magmanın hareketi nedeniyle oluşan depremler o yöredeki mevcut fayları zorlayarak kırılmalarına neden olur, bu da sınırlı bir bölgede deprem fırtınalarına neden olur, nadir olarak da volkanların patlaması ile sürerler. Bir faya uygulanan gerilme fay bloklarının birbirine sürtünmesini yenecek boyuta geldiğinde fay ani olarak hareket eder ve böylece odaktan çevreye yayılan sismik dalgalar depremin ana şokunu oluştururlar. Bir fay düzlemi üzerindeki pürüzler ana şok ile kırılır, fay blokları fayın türüne göre farklı yönlere kayarlar, ancak deprem etkinliği sona ermez.

Blokların sakinleşmesi, fay düzlemi üzerindeki daha küçük pürüzlerin kırılması, yakındaki daha küçük fayların da tetiklenerek kırılması ve durulması için bir süre gerekir. Genel olarak ana şoku oluşturan fay üzerinde ya da yakın çevresinde oluşan ve ana şoktan sonra oluşan depremlerin tümü artçı deprem olarak tanımlanır. Artçı depremler deprem büyüklüğü ile de orantılı olarak aylar hatta yıllarca sürebilmektedir.

Deprem fırtınası adıyla bilinen ve küçük ve orta büyüklükteki depremlerin iç içe geliştiği sismik etkinlik ülkemizde Batı Anadolu ve Ege Denizi’nde sıkça yaşanmaktadır. Deprem fırtınaları yer kabuğunun ince olduğu, çok sayıda birbiriyle kesişen fayların bulunduğu, ısı akısı yüksek, sıcak su, gaz ve magma hareketi olan yerlerde görülmektedir. Deprem fırtınaları günler, haftalar, aylar hatta nadiren yıllarca sürebilmektedir."

Okan Tüysüz 'sarsıntılar durmayacak' dedi!
Başlık ResmiOkan Tüysüz 'sarsıntılar durmayacak' dedi!


SINDIRGI'DAN SİMAV'A YER KABUĞU NEDEN GERİLİYOR?

Batı Anadolu'nun dünyanın en sık deprem üreten bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Tüysüz, "Milyonlarca yıldır Batı Anadolu ve Ege Bölgesi senede 3-4 santimetre hızla kuzey-güney yönünde genişlemekte (örneğin Edirne ile Datça birbirinden senede 4 santimetre kadar uzaklaşmakta) bölgede çok sayıda fay ve bunlara bağlı olarak depremler meydana gelmektedir. Batı Anadolu’daki fayların boylarının kısa olması nedeniyle deprem büyüklükleri nadiren 7’nin biraz üzerine çıkabilmektedir" dedi.

"10 Ağustos 2025'te Sındırgı (Balıkesir) ile Akşehir (Konya) arasında 360 kilometre kadar uzanan fayın en batı ucunda, Sındırgı ilçesinin biraz kuzeyinde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" diyen uzman isim, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Depreme ait bilgiler bunun kuzey tarafı alçalan normal bir fay tarafından oluşturulduğunu gösteriyordu. Bu tür bir depremde artçıların Sındırgı’nın kuzeyinde yani fayın alçalan tarafında olması ve birkaç haftada sönümlenmesi beklenirken deprem etkinliği beklenenden çok daha uzun sürdü ve yine beklenenin aksine güney tarafta yoğunlaştı. Deprem etkinliği nispeten azalarak sürerken 27 Ekim'de Sındırgı güneydoğusunda 6,1 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. 8 Kasım saat 19.00 itibarıyla bu deprem fırtınası içerisinde meydana gelen deprem sayısı 16 bine yaklaştı ve bölgede depremler olmaya devam ediyor.

Sındırgı çevresindeki bu iki depremle onları izleyen depremlerin hangi nedenden kaynaklandığı henüz net olarak ortaya konulabilmiş değil. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan değerlendirmede bu depremler magma hareketiyle tetiklenen faylara atfedilirken AFAD raporunda etkinliğin Sındırgı Fayı tarafından oluşturulduğu ileri sürülüyor. Bazı araştırmacılar magma etkinliğinden yana açıklamalar yaparken bazıları Sındırgı güneyinde daha önce bilinmeyen fayların olduğunu savunuyorlar. Ancak her iki görüşü de tamamen destekleyen ya da çürüten bilimsel bir veri henüz yayınlanmış değil, tartışma bilimsel camiadan çok medyada sürdürülüyor, böyle olunca da bir bilgi kirliliği ortaya çıkıyor.

Öte yandan, zaten çoğu zaman hissedilmeyecek kadar küçük depremlerle sarsılmakta olan Gördes'in güneyinde 6 Kasım'dan itibaren sayı olarak artış gösteren bir sismik etkinlik başladı. 6-8 Kasım arasında bu bölgede 3,1 ve 6,0 büyüklükte 60 deprem meydana geldi. Bu depremler hala sürüyor.

Yakın yöredeki bir diğer etkinlik ise Simav kuzeyinde nisan ayı ortalarından itibaren sürmekte, burada da 8 Kasım'a kadar en büyüğü 5,4 ve 13 tanesi 4 ile 5 arası büyüklükte 4 bin civarında deprem meydana geldi. Sındırgı’ya benzer bir tartışma bu bölge için de mevcut."

BAKMADAN GEÇME
Osman Bektaş "Sındırgı vites yükseltti" dedi: Bölgede yeni deprem riski mi var?
HABER
Osman Bektaş "Sındırgı vites yükseltti" dedi: Bölgede yeni deprem riski mi var?


DEPREMLER UZUN SÜRE DEVAM EDECEK

"Bu üç bölge meydana gelen depremlerin hangi nedenlerle geliştiği detaylı yüzey ve yeraltı çalışmaları yapılmadan netleşmeyecek gibi duruyor" diyen Tüysüz, "Bölgede bilinmeyen aktif faylar var mı, yeraltında bir magma kütlesi ya da kütleleri var mı, varsa bunların geometrisi ve dinamiği nedir? Çok sayıda soruya cevap vermek için uluslararası işbirliği ile Santorini’deki gibi çalışmaların yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tüysüz, son olarak "Nedeni net olmasa da bölgede depremler sürüyor ve daha uzun süre yöre halkı bu tür depremlerle birlikte yaşayacak" dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Kasım, 2025 - 11:48
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İzlanda soğuğu 8 gün sürecek
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İ...
    Kaydet
  • 2
    Ankara'nın 5 ilçesinde (Pursaklar, Yenimahalle, Kazan) su kesintisi! Sular ne zaman gelecek?
    Ankara'nın 5 ilçesinde (Pursaklar, Yenimahalle, Ka...
    Kaydet
  • 3
    Bakan Uraloğlu'ndan Hatay Havalimanı açıklaması! Yüksek hızlı tren müjdesi de verdi
    Bakan duyurdu! Bir kente daha yüksek hızlı tren ge...
    Kaydet
  • 4
    Beşiktaş'ın yeni transferini canlı yayında duyurdu: Orkun Kökçü ikna etti
    Beşiktaş'ın transferini canlı duyurdu: Orkun ikna ...
    Kaydet
  • 5
    Medistate Çekmeköy hastanesinin sahibi Prof. Dr. Eyüp Gümüş kimdir?
    Prof. Dr. Eyüp Gümüş kimdir?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’yi rahat bırakmıyorlar!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Batı Türkleri
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Türkiye-Suriye-ABD ve İsrail hattı…
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Müjde: Kadın ve genç istihdamı desteğinde süre uzatıldı!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Vagon vagon hüzün taşır trenler
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Piyasa yapıcı bankalar açıklandı!
    Piyasa yapıcı bankalar açıklandı!
    Kaydet
  • Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Kaydet
  • "Asıl bombayı teknik direktörler, başkanlar açıklandığında göreceğiz"
    Kaydet
  • Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Kaydet
  • Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Prensip anlaşması tamam! Sörloth için geri sayım
Prensip anlaşması tamam! Sörloth için geri sayım
Kaydet
Gözler Bundesliga'nın parlayan yıldızlarında! Cimbom'dan gençlik aşısı
Gözler Bundesliga'nın parlayan yıldızlarında! Cimbom'dan gençlik aşısı
Kaydet
Beşiktaş, tecrübeli isimlerle yollarını ayırdı
Beşiktaş, tecrübeli isimlerle yollarını ayırdı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası