Hamsi gazı nedir? Hamsi gazı zehirler mi, öldürür mü?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

3 balıkçının hamsi gazından zehirlenerek hayatını kaybettiği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Olayın ardından hamsi gazı nedir, Yediğimiz hamside hamsi gazı ortaya çıkar mı, soruları arama motorlarında sorgulandı. 3 balıkçının hamsi gazından zehirlenerek hayatını kaybettiği olayla ilgili uzman isim hamsi gazından zehirlenildiği iddialarına cevap verdi. Peki, hamsi gazı nedir, hamsi gazı zehirler mi, öldürür mü? İşte detaylar.

Abhazya'da yaşanan hamsi gazı faciası tedirgin etti. Rusya'nın Soçi şehri açıklarında bir balıkçı teknesinde hayatını 3 Türk balıkçının hamsi gazından zehirlendiği iddiaları sosyal medyada çok konuşuldu. KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Altınok hamsi gazı iddialarına açıklık getirdi. Hamsi gazı nedir neden zehirler? Hamsi gazı nedir? Balık neden gaz yapar? Tüm merak edilenler haberimizde.

Hamsi gazı nedir? Hamsi gazı zehirler mi, öldürür mü?

HAMSİ GAZI NEDİR?

Eminoğulları 4 balıkçı teknesindeki 6 mürettebatın, çalıştıkları esnada hamsi gazından dolayı zehirlendiği iddia edildi. Peki,  hamsi gazı zehirlenmesi nasıl olur?

Hamsi gazı, hamsinin sindirim sisteminde bulunan ve insanlarda zehirli etkilere neden olan bir gazdır. Bakteriler tarafından üretilen bu gaz, özellikle hamsinin bozulmuş  şekilde tüketilmesinden doğar. Hayvansal yağların transesterifikasyon denilen bir işlemle üretilen Biyodizel yakıtlar, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde ediliyor. Yani yiyeceklerden yakıt yapılacak kadar güçlü bir ürün üretmek mümkün hale geliyor. Uzmanlara göre yaşanan bu olayda metan gazının ambarda birikmiş olma ihtimali çok yüksek. KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Altınok, yaşanan olaya açıklık getirdi.

Hamsi gazı nedir? Hamsi gazı zehirler mi, öldürür mü?

HAMSİ GAZI ZEHİRLER Mİ, ÖLDÜRÜR MÜ?

Konuyla ilgili iddialara açıklık getiren KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Altınok, hamsi gazı denilen bir gazın olmadığını söyledi. Hamsi balığı, herhangi şekilde gaz oluşumu yapmaz. Ancak taze olmayan balıklar tükettiğinizde mideniz bunu haber vermek için gaz oluşturur. Bazı balık türleri doğal olarak gaz yapıcı bileşenleri içerebilir ve sindirim sistemi tarafından işlenirken gaz oluşturabilirler. 

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...