Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru derinliği ne kadar?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru derinliği ne kadar?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın en derin noktası olarak kabul edilen Mariana Çukuru gündemde yer alıyor. Mariana çukuru nerede sorusunun cevabı araştırılıyor. Bilim insanlarının ilgisini çeken Mariana Çukuru nerede, nasıl oluştu, derinliği sorularının cevapları haberimizde. İşte detaylar...

Dünyanın ve okyanusun en derin noktası Mariana Çukuru nerede sorusu araştırılmakta. Bilim insanlarının odağında olan Mariana Çukuru'nda pek çok araştırma yapılıyor. Peki, Mariana Çukuru nerede? 

MARİANA ÇUKURU NEREDE?

Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alır. Dünyanın en derin noktası olarak kabul edilir. Mariana Adaları'nda bulunan Guam Adası'nın güney batısında yer alır. Bu nokta Japonya ve Endonezya'nın tam ortasındadır. 180 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Mariana Çukuru, deniz ekosistemi, biyolojisi ve jeoloji çalışmaları açısından bilim insanlarının oldukça ilgisini çekiyor.  

MARİANA ÇUKURU DERİNLİĞİ NE KADAR?

Mariana Çukuru'nun 11.000 metre derinliğinde olduğu biliniyor. Uzunluğu 2.550 km, genişliği ise 69 km'dir. Mariana Çukuru'nun en dip noktası Challenger Deep çukurun güney ucunda bulunmakla beraber derinliği 10.994 metredir. 

Dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru hakkında en ilginç bilgi ise eğer Everest Dağı Mariana Çukuruna yerleştirilirse dağın zirvesi 1 kilometre su altında kalacaktır.  

MARİANA ÇUKURU NASIL OLUŞTU?

Mariana Çukuru, Pasifik plakası ile Filipin plakasının çarpışması sonucu oluşan bir çukurdur. Yer kabuğunu oluşturan plakaların hareketlidir. İki plaka çarpıştığında biri diğerinin altına girer. Depremleri de oluşturan şey yer kabuğundaki hareketli levhalar ve plakalardır. Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru derinliği ne kadar?

MARİANA ÇUKURUNDA YAŞAM VAR MI?

Yapılan araştırmalar sonucunda Mariana Çukuru'nda yaşam belirtileri vardır. Aşırı basınç ve soğuk ortamda bulunabilen balık, yengeç ve mikroorganizma türlerin tespit edildiği söyleniyor. Mariana Çukuru'na inmeyi başaran ilk isimler 1960 yılında İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ve ABD donanmasından Teğmen Donald Walsh'tır. Derin noktaya inmeleri 3 saat 15 dakika sürmüştür. Mariana Çukuru nerede? Mariana Çukuru derinliği ne kadar?

Bir diğer Mariana Çukuru yolcusu ise meşhur Titanik' ve Avatar'ın yönetmeni James Cameron'dır. Özel denizaltıyla 2012 yılında Mariana Çukuru'na tek başına keşfe çıktı. 156 dakika da tabana indi ve 3 saate yakın incelemelerde bulundu. Dünyanın tabanından yukarı çıkışı ise yalnızca 70 dakika sürdü. 

MARİANA ÇUKURU NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Mariana Çukuru, tarihte önemli bir noktada duran ve Okyanus bilimini başlatan Challenger seferi ile 1872-76 yılları arasında keşfediliyor. Derinlik ölçümü 1900'lü yıllarda, en derin noktası ise 1951 yılında keşfediliyor. Bu noktaya ilk keşfine atıfta bulunarak Challenger Deep deniyor. 

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...