Otonom araçlara da ırkçılık bulaştı: Siyah tenlileri görmüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Gizmodo
- Güncelleme:
Otonom araçlara da ırkçılık bulaştı: Siyah tenlileri görmüyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Gizmodo

Otonom araçlar, uzun yolda sürücülere büyük kolaylık sağlıyor. Fakat yapılan araştırmalarda otonom araçların aslında büyük tehlikelere neden olduğu ortaya çıktı.

Otonom araçlarda sürücülerin herhangi bir manuel müdahalesine gerek kalmıyor. Bu nedenle uzun yolculuklarda sürücüler için büyük kolaylık sağlıyor. Fakat Gizmodo tarafından bugün paylaşılan habere göre yapılan bir araştırmada otonom araçların bazı yayaları tespit etmede güçlük çektiği ortaya çıktı.

Araştırmada sekiz yapay zeka destekli yaya algılama sistemi incelendi. Araştırmacılar, yazılım aracılığıyla 8.000'den fazla görüntüyü taradı sonuçları ortaya çıkardı.

OTONOM ARAÇLARIN SORUNU, BÜYÜK TEHLİKELERE NEDEN OLABİLİR

Araştırma sonuçlarına göre otonom araçlar, normal yayaları çocuklara göre yüzde 20 daha iyi tespit ediyor. Koyu tenli yayalar için de benzer durum mevcut. Otonom araçlar, açık tenli yayaları koyu tenli yayalara göre yüzde 7,5 daha iyi görüyor. Ayrıca bu görüş karanlıkta çok daha azalıyor.

Sürücüsüz araçların çocukları ve koyu tenli insanları güçlükle tespit etmesinin kazaya neden olabileceğinden dolayı büyük tehlike olduğu açıklandı. Araştırma sözcülerinden Dr. Jie Zhang ise konuyla ilgili şu sözleri belirtiyor:

"Yapay zeka söz konusu olduğunda adalet, bir yapay zeka sisteminin ayrıcalıklı ve ayrıcalıklı olmayan gruplara aynı şekilde davranmasıdır; otonom araçlar söz konusu olduğunda bu söz konusu değildir."

Araştırma sonuçları üzerinde otonom araçlarıyla tanınan üç şirket; Cruise, Waymo ve Tesla tarafından açıklama gelmedi. Öte yandan Kaliforniya eyaleti, Waymo ve Cruise şirketlerine günün 24 saati sürücüsüz taksileri işletme izni verdi. Fakat bu teknoloji birçok kazaya neden oluyor ve bu yüzden de eleştiriliyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Gizmodo
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...