Usta usulü tulumba tatlısının tarifi! 25 yıllık ustanın verdiği püf noktalar...
Tulumba tatlısı, Türk mutfağında sevilen bir tatlı. Evde usta aşçıların yaptığı gibi lezzetli tatlı yapmak imkansız değil..

Tulumba tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. İşte size usta usulü tulumba tatlısı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları:
1. Hamur kıvamı: Hamurun kıvamı, tulumba tatlısının lezzeti için çok önemlidir. Hamur kıvamı çok sert olursa tulumbalar çatlayabilir, çok yumuşak olursa ise şekil verilemez. Hamuru hazırlarken, malzemeleri ölçülere uygun şekilde kullanın ve hamuru iyice yoğurun.
2. Yağ sıcaklığı: Yağın sıcaklığı, tulumba tatlısının pişmesi için önemlidir. Yağın çok sıcak olması tulumbaların yanmasına neden olabilir, yağın çok soğuk olması ise tulumbaların yağa yapışmasına neden olabilir. Tulumba tatlısını pişirmeden önce yağın sıcaklığını kontrol edin.
3. Şekil verme: Tulumba tatlısını şekil verirken, hamuru düzgün bir şekilde sıkın ve kesin. Hamuru keserken, kesme aparatını yağa batırarak hamurun yapışmasını engelleyin. Ayrıca, hamurları birbirine yapıştırmadan yağda pişirin.
4. Şerbet: Tulumba tatlısının şerbeti, tatlıyı lezzetli hale getiren önemli bir unsurdur. Şerbeti hazırlarken, şekerin tamamen erimesine dikkat edin ve şerbeti soğumaya bırakın. Tatlıları şerbetin soğuk olduğu zaman dökün.
5. Servis: Tulumba tatlılarını servis yaparken, üzerine pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz. Ayrıca, yanında dondurma veya kaymakla servis yaparak da sunabilirsiniz.
Bu püf noktalarına dikkat ederek, usta usulü tulumba tatlısı yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
25 YILLIK AŞÇININ HER ZAMAN UYGULADIĞI TULUMBA TATLISININ TARİFİ
Habertürk'ün paylaştığı bir içerikte; Tulumba tatlısının tarifi paylaşıldı;
MALZEMELER
4 adet yumurta
5 kahve fincanı su
5 kahve fincanı un
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Bir çimdik tuz
2 su bardağı su (şerbet için)
Yarım kg toz şeker
1/2 adet limonun suyu
Sıvı yağ
TULUMBA TATLISI NASIL YAPILIR?
İlk olarak şerbeti hazırlayacağız çünkü şerbetin soğuması gerekecek.
İki bardak suyu, yarım kilo şekkeri ve limonu tencereye alın ve kaynatın. Şerbet kaynayınca altını kapatıp soğumaya bırakın.
Tereyağı ve suyu bir tencereye alın. Su kaynamaya başlayınca yavaş yavaş unu ilave ederek bir yandan da karıştırın. Karışımı 5 dakika pişirin ve ocaktan alın.
Hamurun soğumasını bekleyin. Hamur soğuduktan sonra yumurtaları içine kırıp tuzu ilave edin ve yoğurun.
Hazırladığınız hamuru sıkma torbasına alın. Bol miktardaki sıvı yağı derin bir tavaya koyun ve kızışmasını bekleyin. Sıkma torbasından hamuru sıkın. Tulumba tatlısının uzunluğunu dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Yağın içine bıraktığınız tatlı hamurlarını kızartın ve kızarır kızarmaz soğuk şerbetin içine koyun. Hamurların şerbeti çekmesi için 20 dakika şerbetin içinde bekletin.
derleme: turkiyegazetesi.com.tr
Tencereye yağ çok az tuz su nohut kadar limon tuzu su kaynayınca unu dök büyük tahta kürekle unu yedir bu arada ateşi kıs kürekle iyice yedirip mermer üzerine al el içi ile ezerek soğut parçala soğusun miksere dök hamuru yumurtanın önce yarısı iyice yumurta yedir sonra diğer yarısı yedirince mermere al yavaş yavaş kalıba koy ılık yağa sıkmaya başla = 4 kilo un piyale beş litrelik su 4 kilo yumurta