Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Android kullanıcılarını korkutan siber virüs

Android kullanıcılarını korkutan siber virüs
Başlık ResmiAndroid kullanicilarini korkutan siber virüs

Yüzlerce Android telefon kullanıcısı, çok etkili bir virüsün kurbanı oldu.

Kaydet
a- | +A

Üstelik virüs, mobil cihazların güvenliğinden sorumlu şirketler tarafından yıllardır görülen en 'sofistike' yazılım olarak adlandırılıyor. Çünkü bu kötü amaçlı yazılım, Android telefonlar üzerinden, sizin yerinize istenmeyen e-posta gönderimi yapıyor, etkinlikler için toplu bilet satın alıyor, Wordpress üyesi bloglara saldırıyor. Mobil cihaz güvenlik şirketi Lookout, virüse NotCompatible (Uyumsuz) ismini verdi. Virüsün arkasındaki siber hırsızlar, çekirdek kodu yeniden yazdırarak ve mobil cihazlardaki bilindik virüslerden farklı bir düzlem üzerinden çalışarak, güvenlikçilerin işini zorlaştırdı.

Kiralık kurbanlar
Lookout güvenlik şirketinden analist Jeremy Linden, normalde bu tarz kötü amaçlı mobil yazılımların sadece birkaç hafta sürdüğünü, ancak NotCompatible'ın iki yıldır işler halde olduğunu söyledi. Bu virüs, uzmanlara göre masaüstü bilgisayar virüsleri kadar gelişmiş. Özellikle yenilenmiş versiyonundaki şifreleme sistemi, kullandığı ağlar ve sinsi işlem prosedürleri yüzünden, virüsün yakalanması ve cihazdan silinmesi çok zor.

Uygulama indirirken dikkat
NotCompatible virüsünün kurbanı olmamak için, istenmeyen e-postalar ve 'bubi tuzağı' niteliğindeki yüklemelere dikkat etmek gerekiyor. Güvenlik uzmanları, uygulamaların bize hatırlatma yaptığı, ancak sıklıkla pas geçtiğimiz güvenlik amaçlı güncellemelerin de uygulamayı açmadan önce tamamlanması gerektiğinin altını çiziyor.

'Aynı şifreyi farklı sitelerde kullanmayın' uyarısı
Ayrıca Apple cihazları hedef almış Wirelurker ve Masque adlı 'kötü amaçlı yazılım ailelerinin' yayılması, uzmanlara göre siber hırsızları cesaretlendiriyor. Tehlikenin büyümesinde en büyük pay, insanların yüzde 70'inin aynı şifreyi farklı hizmet ve sitelerde de kullanması. Wandera mobil güvenlik şirketinden Eldar Tuvey, "Bu 'kötü adamların' dikkatini mobil cihazlara verdiğini görüyoruz. Bunun sebebi, modern hayatta masaüstü bilgisayarlardan çok telefon uygulamalarında zaman geçirme alışkanlığının artması" diye konuştu. Eldar Tuvey, telefonlara virüs 'sızdıran' uygulamaların kullanıcı adı, e-posta adresleri ve diğer yazılım metinleri üzerinden yayıldığının altını çizdi ve siber suçluların bilgileri kendi aralarında paylaştıklarını ve bu şekilde, saldırılarının etkisini arttırdığını kaydetti.

Kaynak: BBC Türkçe

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.