Yerli sanayi havacılığı uçuracak

A -
A +

ABD’nin F-35 savaş uçağı ambargosu sonrası gerekli dersleri çıkaran Türkiye, tüm yerli sanayi projelerinde hızlanma ve genişleme kararı aldı. Bu süreçte ilk olarak millî savaş uçağı olan TFX modelinin 2023 yılında uçurulması planlanırken 2025 yılında ise insansız jet uçak “Akıncı” ve sonrasında havadan erken ihbar-kontrol uçağının yerli üretiminin planlandığı açıklandı. Böylelikle ihracat ve ithalat kısıtlamasız bir ticarileşme ve teknik modernizasyonun yapılması mümkün kılınacak.
Türkiye, TFX ile birlikte düşük görünürlük, yüksek silah muhafaza kapasitesi, ileri manevra kabiliyeti, artırılmış karar destek sistemleri ve gelişmiş sensör kabiliyetleri gibi kritik teknolojiler taşıyacak ve 5. nesil muharip uçağın üretimini başararak, bu alanda dünyada söz sahibi 5 ülkeden biri olacak. Sürecin ihtiyaç duyulan tarafı ise uçaklara yerleştirilecek motor teknolojilerinde müşterek çalışmalar yapılacak tarafların bir araya getirilmesi. TFX uçağının gökyüzüne çıkmasıyla birlikte mevcut F-4 ve F-16 uçaklarının 2030-2040 yılları arasında kademeli olarak hizmetten çekilmesi öngörülüyor.
Üretiminin yerli imkânlarla yapılması hedeflenen hava araçlarından biri de “Awacs” olarak da bilinen erken ihbar ve uyarı uçakları. Türkiye’nin elinde Boeing şirketinden satın alınmış 4 adet 737 tipi Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı bulunuyor. Bu uçaklar çok sayıda filoyu yönlendirebilmesi ve yüksek irtifadan radarla tarama kabiliyetleriyle hem komuta kontrol hem de hava savunma işlevi görüyor. TUŞAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından geliştirilme çalışmalarına başlanılan erken ihbar ve uyarı uçakları ile Türkiye’nin teknik kapasite ve gücüne önemli ölçüde katkı sağlanmış olacak.

***

Türk pilotlar Çin yolcusu
Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ve uluslararası gücünü her geçen gün yükselten Çin ile Türkiye arasındaki sefer sayılarının artırılması amacıyla Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilal Ekşi ve Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang bir araya geldi. Ekşi, makamında ağırladığı Büyükelçi Hongyang ile yaptığı görüşme sonrasında iki ülke arasındaki hava yolu köprüsü görevini icra eden THY’nin talepleri açısından gerçekleştirilen temasların büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Geride bıraktığımız günlerde Türkiye-Çin arasındaki seferler hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise geçen yıl Çin’den ülkemize gelen 250 bin turist sayısının bu yıl 500 bine artırılması için gerekli gayretin gösterileceğine vurgu yapmıştı.
Diğer taraftan, Türk uyruklu pilotların Çinli Hava Yollarında çalışmasına yönelik engellerin de ortadan kalktığı ortaya çıktı. Türkiye’den yapılan istihdam müracaatını değerlendirmeye alarak geri bildirimde bulunan Çin merkezli bir havayolu işletmesi, müracaat kabul ederek başvuru evraklarının listesini paylaştı. Bununla birlikte; Çinli yetkililerin pilot seçimleri yapmak üzere İstanbul Halkalı’da bir “road show” organize edeceği de ileri sürüldü.

***

İlk uçuş Erdoğan’ın
İnşaat çalışmalarının yaklaşık yüzde doksanlık kısmı bitirilen İstanbul Yeni Havalimanı açılış için gün sayıyor. İlk etapta hizmete girecek olan iki pistten birincisi tamamlanırken ikincisinin sonlandırılması çalışmalarında sona doğru yaklaşılıyor. Eş zamanlı olarak ilk pist için hava trafik sistemleri, yaklaşma usulleri ve seyrüsefer kolaylıklarına yönelik test ve analizler Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün uçuş kontrol uçağıyla geçekleştiriliyor. Havalimanının 29 Ekim 2018 tarihindeki resmî açılışı öncesindeki ilk konuğu ise 22 Haziran 2018 tarihinde uçuş gerçekleştirmesi planlanan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olacağı dile getiriliyor.

***

Düşük fiyat, uzağı yakın etti
Bilet fiyatlarında alternatiflerin ve rekabetin artmasıyla birlikte tercih ettiğimiz hava yolu seyahatleri sayesinde uzun mesafeleri kısaltıp gerek sevdiklerimize gerekse iş ve gezi planlarımıza keyifli, hızlı ve güvenilir bir şekilde erişim sağlayabiliyoruz. Ancak her uçuşun keyifli olamayabileceğini ve yolcunun sabrını zorlayabileceğini de vurgulamak gerekir. Hava yolu işletmelerinin öyle uçuş rotaları var ki kimilerinin canını bir hayli sıkacak cinsten.

***

200 personel alımı yapılacak
Türk Hava Yolları (THY) ile TAV Havalimanları Holding bünyesindeki şirketlerden olan TGS (Turkish Ground Services), yeni havalimanında istihdam edilmek üzere 200 kişilik bir işe alım süreci başlatılacaklarını bildirdi. Müracaatların önümüzdeki günlerde alınmaya başlayacağı kaydedildi. Hâlen TGS; İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya, Adana, Milas-Bodrum ve Dalaman Havalimanlarında olmak üzere toplam 8 istasyonda hem THY hem de diğer hava yollarına yer hizmetleri sunuyor.

***

623 şirket içinde birinci seçildi
İstanbul Atatürk Havalimanı işleticisi TAV, havalimanında sıfır iş kazası hedefiyle yürüttüğü eğitimler, farkındalık projeleri ve işçilerin sağlıklı bir ortamda çalışabilmesi için yapılan uygulamaları sayesinde önde gelen iş sağlığı ve güvenliği değerlendirme kuruluşu olan British Safety Council (BSC) tarafından Üstün Başarı Ödülüne layık görüldü. Tüm dünyadan 623 şirketin başvurduğu yarışmanın sonuçları Londra’da düzenlenen törenle açıklandı. Törende ödülü TAV adına İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Müdürü Emrah Gürer aldı. BSC tarafından düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödüllerine müracaat edebilmek için başvuru sahiplerinin bir önceki yıl içinde ölümlü bir iş kazası yaşamamış, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ceza almamış ve hakkında bu konuda bir soruşturma başlatılmamış olması gerekiyor. Jüri, TAV’ın son sekiz yılda 108 farklı konuda 100 bin saat iş sağlığı güvenliği eğitimi gerçekleştirmesini ve bu konuda inovatif bir şekilde farkındalık oluşturmak üzere yayınlanan KarikatüRİSK kitabını takdirle karşıladı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.