Akademisyenden gençlere tavsiye: Gözünüz yüksekte olsun

A -
A +

Bu haftaki sayfamızın konuğu; sektörde sıkça görmeyi arzu ettiğimiz bayanları ve özellikle içlerinde akademik kariyer sahibi olanları temsil edecek olan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Uygulamaları Bilimler Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bacaksız. Özellikle yarınlarımızın teminatı olan başarılı mezunlar yetiştiren genç akademik yönetici Bacaksız ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisinden sektörel değerlendirme ve projeksiyonlarını almanın yanında genç okuyucularımız için çizeceği kariyer hedefi tavsiyelerini de paylaşıyoruz.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
2006’da lisans, 2009’da yüksek lisans ve 2013 yılında doktora derecelerimi tamamladım. 2014 yılında öğretim üyeliğine, 2017 yılında ise Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürlüğü görevine atandım ve hâlen görevimi devam ettiriyorum. Eş zamanlı olarak ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalarımı sürdürüyorum.

Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulunun sizinle birlikte hedefleri neler?
Öncelikle genelden özele doğru bir projeksiyon çizmenin yerinde olacağı kanaatindeyim. Üniversitemiz, ülkemizde sıra gelen klişe yükseköğretim sisteminin duvarlarını yıkmak suretiyle ihtisaslaşma alanlarına yönelmeyi hedefliyor. Önceliğimiz havacılık, mühendislik ve sağlık şeklinde. Kısa, orta ve uzun vadede istihdam edilebilirliği yüksek düzeyde karşımıza çıkan bu alanların desteklenmesi ve geliştirilmesi şart.

Pilotaj eğitimi ciddi bir tercih. Peki, bu süreci yürütebilecek nitelikteki yapıyı oluşturmada güçlü yanlarınız neler?
Bu yıl insan kaynağımızı yeni istihdamlarla birlikte önemli ölçüde güçlendirdik, alan uzmanlarını ekibimize katma yönünde yoğun gayret sarf ettik çünkü sürecin belki de en önemli parametresinin çalışanlar olduğunu biliyoruz. Oluşturduğumuz genç, dinamik, yetkin ve yetenekli ekibin başarılı olacağına yürekten inanıyoruz. Bu durumu tamamlayan diğer önemli konu ise üst yönetimin desteğini almak. Bu yönde havacılığa dönük ciddi bir sinerji oluşturduk. Ülkemizin havacılık ekosisteminde önemli bir aktör konumuna gelmek için gün sayıyoruz.

Hava yolu işletmeleri açısından Türkiye’deki tabloyu nasıl okuyorsunuz?
Özellikle Sayın Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde Türk sivil havacılığında başlayan yapısal reform hava yolu işletmeciliğini ciddi kapasiteli ve prestijli bir konuma getirmiştir. Özellikle millî bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yollarının “dünyanın en çok noktasına uçan hava yolu işletmesi” unvanını alması, Pegasus Hava Yollarının İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın gözbebeği hâline gelmesi, SunExpress’in Anadolu ve Almanya arasında bir köprü hâline dönüşmesi tesadüf değildir. Sürecin gerekli imtiyazlar ve kolaylıklar gösterilerek devlet tarafından desteklendiği durumlarda daha da olumlu sonuçlar alınması kuvvetle muhtemeldir.

Genç okuyucularımıza nasıl bir kariyer tavsiyesinde bulunabilirsiniz?
Ulaştırma-lojistik-havacılık alanındaki potansiyeli görmezden gelmesinler. Türkiye’nin büyümeye yönelik hedefleri ve reel ihtiyaçları dikkate alındığında bu konuda ciddi bir yatırım planlamasının oluşacağı açıktır. Ülkemizin özellikle bölgesel bir kargo üssü hâline dönüştürülmesi ve entegre-kombine taşımacılığın geliştirilerek ulaştırma türleri arasındaki bütünleşmenin sağlanmasına ilişkin sürecin yürütümünde yabancı dil bilen yetkin insan kaynağına önemli ölçüde ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca pilot, kabin memuru, havacılık işletmecisi, uçak mühendisi, uçak bakım teknisyeni gibi alanlara yönelik ihtiyaçlar da artacaktır. Sadece yeni İstanbul Havalimanı bile başlı başına bir istihdam cenneti olacaktır. Öğrenci adaylarımız, bu yöndeki potansiyeli görmezden gelmesin. Yabancı dil eğitimine önem versin.

Kariyer yolculuğunda uluslararası deneyimlerin yeri ve önemi nedir?
Öğrencilerimizin uluslararası deneyimlerine büyük önem veriyoruz ve çok ciddi bir uluslararası network oluşturduk. Örneğin bu yıldan itibaren yapmış olduğumuz uluslararası iş birliği sayesinde ön lisans mezunlarımızı lisans eğitimi için, lisans mezunlarımızı yüksek lisans eğitimi için, yüksek lisans mezunlarımızı ise doktora eğitimi için Rusya’ya göndereceğiz ve eğitimleri sırasında belli oranda burs elde etmelerini sağlayacağız.

Pınar Hanım kıymetli değerlendirme ve yorumlarınız için çok teşekkür ediyor, sizlere başta havacılık özelinde olmak üzere çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Bu güzel röportaj için ben de teşekkür ederim.

MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR
İstanbul Havalimanı hakkındaki olumsuz eleştirilerle ilgili Dr. Öğr. Üyesi Pınar Bacaksız şunları söyledi: Meyve veren ağaç taşlanır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belki de en katma değerli, prestijli, gurur duyulası ve gelecek vadeden projesi ile dünya havacılık arenasında çok önemli bir konuma yükselmekteyiz. Devasa bir yatırımla muazzam bir yapı inşa ediliyor. Türkiye artık uluslararası hava trafiğinin kavşak noktası ve yeni havalimanımız ise bu trafiğin bağlantı merkezi konumuna geliyor. Bu yükselişin birilerinin keyfini kaçırması tabii ki gayet doğal. Bizler sürecin kazanımlarını ve sektöre katkılarını öncelikli olarak değerlendiriyoruz ve bu girişimin isabetliliğine ilişkin şüphelerin yersiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

PİLOT İHTİYACI ARTIYOR
Yeni açılan İstanbul Havalimanı ile birlikte filo yapılarını genişleten hava yolu işletmelerimiz ve dünya genelinde büyüyen sektörün durumu dikkate alındığında ülkemizin nitelikli pilot ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor. Bizler de ülkemizin öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla gerekli girişim ve çalışmalarımızı başlattık. Bu doğrultuda pilotaj lisans programını açarak Türkiye’nin bu alandaki nitelikli insan kaynağı yetiştirme politikalarını destekleyeceğiz. Sadece yalın pilot değil aynı zamanda ileri düzeyde pratik İngilizce hâkimiyeti olan ve ilave akredite sertifikaları elde etmiş donanımlı bireyler mezun edeceğiz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.