Absürt bir yerli komedi: Acı tebessüm | Sinemada bu hafta

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Absürt bir yerli komedi: Acı tebessüm | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Yönetmenliğini Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in yaptığı 'Tebessüm', asık suratlı bir devlet memurunun düştüğü absürt durumları merkezine alıyor. Ancak kara komik eser, potansiyelinin altında kalıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Otuzlu yaşlarının ortasındaki Mustafa, devletin bir kurumunun arşiv bölümünde çalışmaktadır. Ancak yapayalnız biri olan genç adam, asık suratlılığı ile nam salmıştır. Üstelik kendisine benzeyen bir katil ortalıkta dolaşmaktadır...

İş arkadaşı Zeki ise gülümsemeyen Mustafa’yı değiştirmek için çabalar. Böylece Mustafa saçlarını sarıya boyatır, mütebessim görünmek için de dudak kenarını keser! Ancak bunca değişime rağmen gülümseme şansı olmaz. Zira babasının memleketi Denizli’de hastaneye kaldırılıp bacağının kesildiğini öğrenir. Onun kesik bacağının defni içinse kendisinin alakadar olması gerekir. Ve garip bir serüven yaşanır…

Yönetmenliğini Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in yaptığı “Tebessüm” işte böyle absürt ve biraz da nahoş hikâyesi olan bir eser… Kara komik filmde Onur Buldu, Âdem Tosun, Seda Türkmen, Güvenç Selekman ve Özlem Gök gibi oyuncular rol alıyor.

REALİST MEMUR TİPLEMESİ

Aslında kamuda sıkça karşılaştığımız memur karakterlerinden ilham alınan eserde, başlangıçta sosyolojik tespitler ve göndermelerle dolu bir hikâye meydana getiriliyor. Fakat her ne hikmetse hep yakındığımız devlet dairelerinin içinden çıkan hikâye üzerinden ilerlenmiyor ve absürt “bacak defnetme” macerasıyla başka bir yola giriliyor.

Absürt bir yerli komedi: Acı tebessüm | Sinemada bu hafta

KÂĞIT ÜZERİNDE FARKLI…

Eserde kâğıt üzerindeki planın iyi tasvir edilemediği görülüyor. Dağınık bir anlatımın içinde bir yere ulaşmayan yan unsurlar da var. Böylece “tutuk” bir film ortaya çıkıyor.

Hikâyenin din temelli kısımları ise fazla alaycı kalıyor! Bu hâliyle kısmen yönetmen Tolga Karaçelik’in “Kelebekler” filmini hatırlatan sahneler seyrediyoruz!

Buna rağmen eğlenceli anlar barındıran eserde Mustafa karakterini canlandıran Onur Buldu’nun nispeten başarılı bir oyunculuk performansı var. Eserde tercih edilen bazı kamera açıları da hoş.

Hasılı Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in “Tebessüm” filmi, yerli filmlerde ayrışsa da potansiyelinin altında kalıyor ve seyirciye yeterince tesir edemiyor. 

Absürt bir yerli komedi: Acı tebessüm | Sinemada bu hafta

“KAYGISIZ BAŞ” KÖYDE CÜMBÜŞ

Taha Ulukaya’nın yönetmenliğini yaptığı yerli komedi “Kaygısız Baş” umutla memleketine dönen bir adamın başına gelen trajikomik işleri merkezine alıyor. Genç ve tecrübeli oyuncuları buluşturan filmde; Ferdi Akarnur, Mehmet Çepiç, Bülent Ergün, Turgay Tanülkü, Burak Satıbol, Erman Cihan ve Mehmet Küçük gibi isimler rol alıyor.

Hikâye ise şöyle: İstanbul’daki işinden kovulan Murat, Kapadokya’daki memleketine döner. Ancak yeni bir iş kurmak isterken büyük bir suça bulaşan kuzenleri Bedri ve Fehmi ile yolları kesişir. Böylece karmaşık olayların fitili ateşlenir…

Absürt bir yerli komedi: Acı tebessüm | Sinemada bu hafta

“ADALET” DOSTLUK KAVGASI

Beyazperdede “Deccal” ve “Âlem-i Cin” serisi gibi korku yapımlarına imza atan yönetmen Özgür Bakar’ın son filmi “Adalet”, Hollywood sinemasında görmeye alıştığımız “kavgaya yeniden dönme” hikâyelerine benziyor… Filmin başrollerinde Çağan Atakan Arslan, Ufuk Özkan ve Eslem Akar var.

Emir eskiden Özel Harekât birimlerinde çalışmıştır. Ancak katıldığı sınır ötesi operasyonda yakın arkadaşını şehit veren Emir, büyük bir travma yaşar ve vazifesinden istifa ederek gözlerden uzak bir hayatı tercih eder. Fakat bu sükûnet uzun sürmez. Yeni hayatının bir parçası hâline gelen dostlarının vahşice öldürülmesi, Emir’in geride bıraktığı karanlık geçmişini tekrar gün yüzüne çıkarır. Artık kendi “adaletini” sağlamak için mafya ile amansız bir mücadelenin içine girer.

EN ÇOK SEYREDİLENLER

“The Flash” 56 bin 542
 “Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş” 53 bin 666
 “Elemental: Doğanın Güçleri” 49 bin 860
 “Transformers: Canavarların Yükselişi” 44 bin 764
 “Hızlı ve Öfkeli 10” 39 bin 781

* 16-18 Haziran Box Office Türkiye dataları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...