"ABD referandumu tanıyacak"

A -
A +
Bu sözler Amerika'nın 1 numaralı Kürt uzmanı Peter Galbraith'e ait. Bölgesel Kürt Yönetimi'ne gönüllü danışmanlık yapan Galbraith birkaç gün önce şunları söyledi: "Halkın kullanacağı oy -ki çoğunluğun bağımsızlık lehine oy kullanacağını varsayıyoruz-, geleceğin yönünü belirleyecek. Müzakerelerin referandumdan sonra yapılması gerekiyor. Müzakerelerin ana gündem maddesi bağımsızlık olacak. Bağımsızlığa ulaşmak birkaç yıl alabilir. Bu süreç içinde önce bir ‘ara adım' atılabilir, örneğin bir konfederasyon kurulması gibi."
Galbraith bu açıklamayı Erbil'den Amerika'nın Sesi'ne yaptı. Kürt sorunu, PKK, Kuzey Irak gibi konularla evvelden beri ilgilenen uzman Amerika'nın böyle bir devlete karşı tutumuna dair şu açıklamayı yapmış: "Ne zaman yeni bir ülke ortaya çıksa Amerika buna karşı çıkar. Amerika, Sovyetler Birliği'ni de Bosna'yı da bir arada tutmak istiyordu. Hep aynı şey oluyor. Kürdistan referandumunu yapıp, bağımsızlığa doğru adım attığında Amerika bunu kabullenecektir."
Zaten Atlantik'in öte yanından gelen bilgiler de bu yönde. Amerika açık alanda böyle bir referandumu yapmayın diyor ama perde arkasından yürüyün, sizin kararınız diyor. Yani ikili oynuyor. Pentagon'un böyle bir devlet fikrini desteklediği, hatta 1980'lerde planını yaptığı da sır değil. 
Aslında ABD'nin eski Hırvatistan büyükelçisi de olan Peter Galbraith geçmişten beri benzer açıklamalar yapıyordu. "Irak'ın Sonu" ismiyle bir de kitap yazan Galbraith 26 Aralık 2006'da o zaman Vatan'da yazan Ruşen Çakır'ın kendisiyle yaptığı röportajda şunları söylemişti:  
"Kitapta Türkiye’nin bağımsız bir Kürt oluşumuna ses çıkarmayacağını ileri sürdünüz..."
-Milliyetçiliğin çok güçlü olduğu ve bu hareketin Irak Kürtlerine iyi bakmadığı açık. Ancak kamuoyunda, güvenlik birimlerinde, aydınlar arasında, hatta ordu ve diplomaside farklı arayışlar olduğunu biliyorum. Bağımsız bir Kürdistan’ı istemiyor olabilirler ama bunun çoktan gerçekleşmekte olduğunu da fark ediyorlar. Bağımsız bir Kürdistan’ın Türkiye’ye bağımlı olacağını biliyorlar. Başka kime dayanabilir ki Kürtler? Kürtler, Türklerin en yakın müttefiki, hatta Türkiye’nin 'uydu devleti' olacaktır.
“Kürdistan Türkiye’nin uydusu olur” mu dediniz?
-Kesinlikle. Tabii Türkiye çok fazla düşmanca davranmazsa. Türkiye’de bu tür incelikleri düşünen kişiler var, biliyorum...
            ***
27 Aralık 2012'de Yeni Şafak'ta "Adım Adım Kürt Devleti'ne" başlıklı bir yazı yazmıştım ve yazıyı şöyle bitirmiştim: 
"Türkiye'ye rağmen bir Kürt devleti kurulabilir mi? Zor olabilir belki ama kurulur. Bunun için başta ABD olmak üzere Batı blokunun onay vermesi lazım. Bağımsız bir Kürt devleti stratejik anlamda Amerika’nın ve İngiltere’nin işine gelir. Ne de olsa mal satacaklar, silah verecekler, bölgeyi sil baştan yapılandıracaklar. Böylece İran’ı da çok daha yakından kontrol etmiş olacaklar. Bir taşla birkaç kuş birden vurulmuş olacak. Rusya da burada belirleyici faktör olan ülkeler arasında. Ama Rusya’nın Kürt devletine hayır demesi için bir sebep yok.
Böyle güçlü bir blok oluştuğunda Türkiye’nin eli kolu bağlanabilir. Başta ekonomik meselelerden dolayı bağımsız bir Kürt devleti Türkiye’nin işine gelse de uzun vadede bunun ne getireceği, bölgede ne gibi değişikliklere yol açacağı asla kestirilemez....
Peki bu bağımsız bir Kürt devletini görünürde değil ama el altından en çok destekleyen ve isteyen kimdi? İsrail. Onlar bu işlerin ne kadar içerisindeler bilmiyoruz. Bağımsız bir Kürt devleti meselesi daha çok su kaldırır. Birçok yeni parametre devreye girecektir. Görünen o ki adım adım Kürt devletine doğru gidiyoruz..."
Batı'dan gelen kısık seslere ve Pentagon'a bakarsak, buna bir de Peter Galbraith'in yukarıdaki açıklamalarını eklersek ABD ve Batı referandum ve olası bir Kürt devletine karşı değil. İsteselerdi referandumu engelleyebilirlerdi. Ama unutulmaması gereken bir konu daha var. Türkiye henüz son sözünü söylemedi. Türkiye bu oyunu istediği an bozacak güce sahip. Bunu da en iyi Barzani bilir. Bakalım zaman ne gösterecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.