İdlib'de ne yapıyoruz?

A -
A +
Türkiye güvenlik politikalarında çok ciddi değişikliklere gidiyor. Eskiden her şeyi bekler, olayların sonucuna göre hareket ederdik. Şimdi konsept değişti. Türkiye 1 Mart tezkeresiyle tarihî bir fırsatı kaçırmış oldu. O gün Başbakan olan Tayyip Erdoğan'ın istediği politika olsa şu an Musul-Kerkük bizimdi ve PKK'nın bütün geçiş yolları kapatılmıştı.
DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Gaziantep, Kilis gibi illerimizde bombalar patladı. Türkiye bekleyerek ya da başkalarına bel bağlanarak sonuç alınmayacağını gördü. Göbek bağını kendi kesecekti. Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Cerablus ve El Bab'a girerek DEAŞ meselesini kökten hâlletti. Çok şükür artık bombalar patlamıyor. Aynı şey PYD/YPG için de geçerli.
Türkiye, Astana görüşmelerinin bir sonucu olarak şu an İdlib'de. Mart 2015'te İdlib, Esad'ın kontrolünden çıkmıştı. Yabancı savaşçıların ve cihadçı selefi grupların geçiş noktasıydı. Türkiye buraya girerek bu grupların geçişlerini kesmiş olacak.  Fırat Kalkanı ve Astana sürecine katılmayı reddedenler Heyet Tahrir el-Şam cephesini kurmuşlardı. Türkiye bu cepheyi dağıtıyor. Yarın bir gün ülkemize saldırı olmasın diye yapılan harekât çok önemli.
Şayet Esad rejimi bölgeyi havadan bombalarsa büyük bir göç dalgası olabilir endişesi var. İnsanlar böyle bir saldırıdan kaçarak Türkiye'ye sığınmak isteyebilir. Çevrenin güvenliği sağlanarak böyle büyük bir göçün önüne geçiliyor. Esad güçlerini de kuzeye doğru yönlendirmek amaçlanıyor. Ayrıca Afrin'de YPG'nin koridor açıp Akdeniz'e inmesinin önüne geçiliyor. Yani bir taşla birkaç kuş birden vuruluyor.
Bizim amacımız ne? BBC'de de yer alan habere göre; "İdlib'in savaşın son sahnesi olacağı kuvvetle muhtemel. Suriye ordusunun, Deyr el Zor'daki operasyonu tamamladıktan sonra İdlib'e yönelmesi bekleniyor. Türkiye Rakka ya da Deyr el Zor'daki gibi bir cephe savaşına dönüşmeden İdlib'deki grupları çatışmasızlık rejimine ikna etmeye çalışıyor..."
Suriye'de son cephe İdlib. Ondan sonra masaya oturulup Suriye'nin geleceğine dair karar verilecek. Burada da en belirleyici ülke Rusya ile beraber Türkiye olacak. Artık bekle gör değil, tehdidi yerinde bertaraf ederek yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçiyoruz...
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI
Kılıçdaroğlu'nu anlamak mümkün değil
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.