Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye düşmanlığını afişe etti

A -
A +
Adı "Abdullah Haleq". Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı. Georgetown Üniversitesi'nde eğitim görmüş. Politik bilimler profesörü. Dubai Kültürel Konseyi üyesi. Uluslararası dergilerde 40'tan fazla makalesi yayınlanmış. Bunların çoğu uluslararası ilişkiler ve Körfez ülkeleri hakkında.
Haleq,  Körfez Gelişme Forumu Genel Kooedinatörü. AlKhaleej gazetesi editörü. Ayrıca Körfez Stratejik Raporu'nu hazırlayan kişi. Ama Haleq'in pek bilinmeyen bir unvanı daha var. Birleşik Arap Emirlikleri'nin gayriresmî sözcüsü. Onun yazdıkları BAE'nin görüşlerini yansıtıyor.
Abdullah Haleq 25 Şubat'ta Twitter'dan bir yazı paylaştı. The Daily Caller'da Adelle Nazarian'ın kaleme aldığı makale "Katar, Suudi Arabistan ve BAE'nin Türk Birlikleriyle Çatışmasını Kızıştırabilir" ismini taşıyor. Makaleye geçmeden önce The Daily Caller hakkında biraz bilgi verelim.
The Daily Caller 2010 yılında gazeteci Tucker Carlson ve Dick Cheney'nin siyaset danışmanı Neil Patel tarafından kuruldu. Amerika'nın şu anda büyüyen en hızlı  ve en büyük yayınlarından biri. Dünya çapında yaklaşık 20 milyon kişi Daily Caller'ı takip ediyor. Haberlerinin servis edilmesinde Facebook, Yahoo ve MSN ile iş birliği içinde. Sanırım Dick Cheney ismi birçok şeyi açıklıyordur. Neo-conların politik görüşlerini bütün dünyaya yaydıkları mecralardan biri.
Yeniden makaleye dönersek. BAE'nin gayriresmî sözcüsü Abdullah Haleq makaleyi Twitter üzerinden şunu yazarak paylaştı: "101 yıldan beri ilk kez Katar, düşman Türk kuvvetlerinin Arap Yarımadası'nda bulunmasına izin veriyor. Erdoğan bu güçleri bölgedeki genişlemeci hedefleri için istediği gibi kullanabilir."
Makalede Türkiye ile Katar arasında imzalanan anlaşmanın Katar'la Suudi Arabistan arasındaki gerginliği  artıracağı dile getirilmiş. Yazara göre Suudi Arabistan'ın bir tarafı İran'ın desteklediği Hutiler üzerinden Yemen'de kuşatılmış durumda. Geçen Eylül'de Basra'da İran Devrim Muhafızları'nın desteklediği milisler Amerikan konsolosluğuna saldırınca ABD Dışişleri Bakanlığı orayı tahliye etmiş.
Öte yandan Katar'ın Batısı da Türk birlikleri tarafından kuşatılmış durumda. Yani Katar Türkiye ile askerî antlaşma imzalayarak Körfez ülkeleri üzerinden çatışma çıkarmış. Böylece ABD-İsrail-Suudi ittifakı Türkiye-Katar-İran ekseni yüzünden sorunla karşılaşabilirmiş. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi olanı biteni yakından izliyormuş.
Adelle Nazarian'a göre, Türkiye ile Katar arasında 28 Nisan 2016'da imzalanan askerî anlaşma Körfez'de bir ilkmiş  ve 101 yıl sonra Türk askerî varlığı Körfez'de yer etmiş.  BAE ve Suudi Arabistan belli ki Osmanlı korkusunu içinden hiç atamamış. Başkan Erdoğan bu anlaşmayla ideolojik çıkarlarını yaymak niyetindeymiş. Yazar bu anlaşmanın Körfez ülkelerine vereceği zararı vurgulamak için de İsveç'teki Nordic Monitor'da yazan FETÖ'cü terörist Abdullah Bozkurt'u referans göstermiş. Bozkurt'a göre eğer gereken yapılmazsa bu anlaşma Körfez için büyük riskler içeriyormuş. Türkiye'nin Katar'da ne kadar kalacağı belli değilmiş. Yazarın referans verdiği Bozkurt'un yalanına göre Erdoğan Parlamento'yu baypas etmiş ve kendi amaçları için bu anlaşmayı kullanıyormuş.
Middle East Forum'dan Gregg Roman da yazıya görüş bildirmiş. Roman'a göre Erdoğan Orta Doğu'ya Mısır'daki Sünni karşıtlığı transfer ediyormuş. Yani Türkiye Orta Doğu'da kendine yeni görevler biçmiş ve Irak'ta, Suriye'de ve diğer Körfez ülkelerinde güç devşiriyormuş.
Yazar son olarak da Hollanda Askerî İstihbarat'ta çalışmış Blue Water Intelligence'ın kurucularından Ronald Sandee'ye danışmış. Sandee'ye göre Katar ile Türkiye arasındaki anlaşma çok tuhafmış ve Batı'nın çıkarına değilmiş. Bu arada Blue Water Intelligence Batılı eski istihbaratçıların kurduğu bir site. Görüşlerine ve değerlendirmelerine önem verilen bir mecra.
Gördüğünüz gibi Türkiye'nin Katar'la anlaşması ABD'deki Neo-conları, BAE'yi, Suudi Arabistan'ı rahatsız etmiş. Demek ki Türkiye Katar'la askerî anlaşma imzalayarak doğru bir iş yapmış. Yazıda referans alınan isimlere bakınca da BAE-Suudi Arabistan ve FETÖ arasındaki ilişki de tescillenmiş oldu.  Bakalım bu konuyla ilgili başka neler yazacaklar?
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
İktidarda 28 Şubatçılar var da biz mi bilmiyoruz?
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.