Freedom House Julian Assange için ne diyecek?

A -
A +
WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange dün Londra’da tutuklandı. ABD ve İngiltere’ye ait gizli belgeleri yayınlayan, Afganistan’daki bazı Amerikalı ve İngiliz ajanları ifşa eden Assange için sonun başlangıcı 2012’de belli olmuştu. 
Dünyanın en kötü medya sicillerinden birine sahip Ekvador’un İngiltere Büyükelçiliği’ne sığınan Assange için eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden terörist demişti. ABD’li bir senatör insansız hava aracıyla vurulmasını bile önermişti. Assange Batı’da gazeteci olarak değil millî güvenliği ihlal eden biri olarak görülüyordu.
30 Mayıs 2015’te Star gazetesinde Assange için şunları yazmıştım: 
“ABD ve İngiltere’nin Julian Assange ve Bradley Manning’e neler yaptığı ortada. Assange, dünyanın en kötü basın siciline sahip Ekvador’un İngiltere büyükelçiliğinde 12 metrekarelik bir alanda yaşıyor. Dışarı çıktığı an hapsi boylayacak. Manning ise hem işkence gördü hem de 35 yıl cezaya mahkûm edildi. İran-Kontra skandalında CIA’in rolünü sorgulayan gazeteci Gary Webb 2004’te intihara zorlandı.”
Amerika ve İngiltere millî güvenliği ihlal edenlere acımıyor. Hukuken hesabını soruyor. Ama bunu çok ince hareketlerle yapıyor. Assange’ın tutuklanma gerekçesine bakınca bunu rahatlıkla görüyoruz:
“İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesini istemişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi hâlinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.  İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti (NTV).”
Vatana ihanet suçu işleyen Assange için bulunan gerekçe iki kadınla olan ilişkisiydi. Böylece dünyaya, “Bakın belge yayınladığı için değil, tecavüzden aldık” diyeceklerdi. Durum bu kadar basit. Şu an hiçbir itibarı kalmayan Assange’ın önüne yayınladığı belgeler de gelecek. Öldürülen ajanların da hesabı sorulacaktır. Assange’a belge sağlayan Bradley Manning 35 yıl ceza almıştı. Ama Obama giderayak onu affetmişti. Amerika’da özellikle Cumhuriyetçiler onu hain bellediği için işi zor. Muhtemelen hem özel hayattan hem de millî güvenliği ihlalden cezalar alacak.
Peki 7 yıldır Assange’ı koruyan Ekvador ne oldu da İngiltere polisine onu teslim etti? Birkaç hafta önce Assange’ın önce elektriği kesilmişti. WikiLeaks'in blog sitesindeki açıklamada Assange’ın büyükelçilikten çıkarılması Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir off shore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunuldu.  
Ekvador Devlet Başkanı Moreno, üç gün önce yaptığı açıklamada, WikiLeaks'i, özel görüşmelerini ve telefon konuşmalarını gizlice dinlemek, yıllar önce Avrupa'da çekilen kendisinin ve ailesinin fotoğraflarını sosyal medyaya sızdırmakla suçlamıştı (Sputnik). 
Gelelim işin basın özgürlüğü kısmına. Freedom House malum medya özgürlüğünde kıyametler koparan bir örgüt. Assange’ın tutuklanmasına nasıl yorum getirecek bakacağız. ABD ve İngiltere’yi eleştirebilecek mi, yoksa kafasını kuma mı gömecek? 2012’den beri Batı’yı Assange konusunda bir kere bile eleştiremedi Feedom House. Ekvador Büyükelçiliği’nde tutulmasına ses edemedi. 
AB'nin başka ülkelerdeki ifade özgürlüğüne sesi gür çıkıyor ama Assange konusundaki tavırlarını göreceğiz. Türkiye’deki en basit medya olayını bile büyüten AB, kendi üyesi ülkelere karşı dut yemiş bülbül. Ele verir talkını, kendi yutar salkımı modunda.
Julian Assange konusu içeride ve dışarıda herkes için turnusol kâğıdı işlevi görecek. Kim işine geldiği gibi yorumluyor anlayacağız...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.