Batı'da terörü övenlere ne ceza veriliyor?

A -
A +
Türkiye'de muhalifler başları sıkıştı mı ya da dert yanmak için hemen Batı'ya koşarlar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları'na gönderme yaparlar. Türkiye'de demokrasi yok derler. İfade özgürlüğünün baskı altında olduğunu söylerler. Özellikle de PKK ya da FETÖ terörünü övmek için bahane aradıkları yer Batı hukukudur. Ama Batı'da terörist övgüsü ya da terörizmi yüceltmenin nasıl cezalarla sonuçlandığını bir türlü görmezler.
Gelin geçmişte de yazdığım bazı örneklerle beraber Batı'da terörizm övgüsünün hatta tweet atarak terörü övmenin cezalarına tek tek bakalım.
4 Mart 2016'da Star gazetesinde "Batı'da terörizmi övmenin cezası" başlıklı bir yazı yazmıştım. Fransa ve İspanya'da terörü övmek çok ağır suç. Madrid merkezli Def Con Dos isimli bir metal grubunun solisti Cesar Montana Lehman (diğer adıyla Cesar Strawberry) Twitter hesabından terörizmi övmek suçundan dolayı 18 kişiyle beraber tutuklandı. Cesar Montana Lehman attığı bir tweette, "Bakalım Carrero Blanco'nun peşinden kaç kişi daha gelecek?" anlamında bir şeyler yazdı. Lehman'ın kastettiği 1973'te Madrid'de ETA'nın düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden Franco dönemi Başbakanı Oramiral Luis Carrero Blanco'ydu.
Lehman bir başka tweetinde eski İspanya Kralı Juan Carlos'a doğum gününde bomba göndermek istediğini yazdı. Lehman yargılandı ve 20 ay ceza aldı. Bu ceza daha sonra temyizde 12 aya indirildi. İspanya'da aşırı uç dışında kimse bu cezalar fazla demedi. Tam tersi İspanya halkı bu cezalara tam onay verdi. Çünkü İspanya kanunlarına göre Lehman'ın yaptığı "glorifying terorism (terörizmi yüceltmek)" suçuydu. İspanya mahkemeleri hukukun gerektirdiğini yaptı.
Bir diğer örnek kendisine devrimci şair diyen Aitor Cuervo Taboada'yla alakalı. ETA'yı övdüğü ve terör kurbanlarının manevi şahsiyetine zarar verdiği için 18 ay ceza aldı ve cezası temyizde onandı. İspanya kamuoyunun önemli bir bölümü bu cezayı yerinde buldu.
Madrid Belediye meclis üyesi Guillermo Zapata attığı bir tweetten dolayı Yahudileri ve ETA kurbanlarını gücendirdiği için 2015'te yargılandı. Meclis üyeliği görevinden istifa etti. ETA saldırısında iki bacağını kaybeden Irene Valla, Zapata'dan şikâyetçi oldu ve Zapata yargılandı. Ceza almadı ama tweetlerinden bin pişman oldu. 2015'ten beri Zapata dut yemiş bülbüle döndü...
Buradan Fransa'ya geçelim. Ünlü Fransız komedyen Dieudonne M'bala M'bala, Charlie Hebdo saldırılarından sonra Amedy Coulibaly isimli teröristi facebook hesabından övdüğü gerekçesiyle 200 gün hapis cezası aldı ve hemen tutuklandı. Süpermarketi basan teröristin adı Amedy Coulibaly'ydi. M'bala facebook sayfasında saldırısının olduğu gün, "Kendimi Charlie Coulibaly gibi hissediyorum" diye yazdı. Amedy Coulibaly süpermarkette dört Yahudi’yi öldürmüştü. 200 günlük cezayı 32 bin avroya çeviren yargıçlar yattığı süreyi göz önüne aldılar ve M'bala serbest kaldı. Komedyenin Fransa'da ve Belçika'da yargılandığı başka davalar da var...
Bu örnekleri o kadar çoğaltırız ki. Batı'da terörü övmek, yüceltmek ağır suç. Kimseye acımıyorlar. Bizdeki gibi Meclis kürsüsünden PKK terör örgütü övülmüyor. "Teröristleri de anlayalım" demiyorlar. Çok ünlü veya çok tanınmış kişi demiyorlar. İspanya ve Fransa aynı zamanda AB üyesi ülkeler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne üyeler. AİHM de, "Siz insanlara ne cüretle bu cezaları veriyorsunuz" demiyor. Diyemez de.
Batı'da millî güvenlik her şeyin üzerindedir. Ülke güvenliği konusunda en ufak bir tavizleri yok. Var diyen beri gelsin. Harvard'da, Sarbonne'da bir akademisyen, "El-Kaide'yi anlayalım. DEAŞ bu eylemi yapmak zorunda bırakıldı" diyen medeni ölü olur. Hatta kendisini kodeste bulur.
Terörle mücadele yasaları gözden geçirilmeli. Terörle mücadele sadece dağda güvenlik güçlerimizin haklı mücadelesi değildir. Yazılı ve görsel medyada, akademide, sosyal medyada terörü övenlerle de hukuki olarak sert mücadele edilmelidir. Benim bu konuda önerim açık: İspanya ve Fransa'da sosyal medya üzerinden terörü övenlere ne ceza veriliyorsa Türkiye'de de o verilsin. AİHM kararları açık. Kimse de itiraz etmez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.