AK Parti döneminde muhalifler kültür alanında ne yaptı?

A -
A +
 
AK Parti tam 18 senedir iktidarda. Ekonomi, kalkınma ve hizmet anlamında muazzam işler yapıldı. Siz bakmayın muhaliflerin "ne yapıldı ki" türü sözlerine. Çok işler yapıldı. AK Parti bu hizmetler sayesinde 18 yıldır halkın ilgisine hep mazhar oldu. Son 2 yıldır bu hizmetleri anlatma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Nitekim geçen sene büyükşehirleri kaybederek bunun bedelini ödedi.
Muhaliflerin son dönemdeki en büyük eleştirilerinden biri kültür alanında hiçbir şey üretilememesidir. Bu eleştiriye ben de katılıyorum. AK Parti zamanında bir tane sinemacı, roman yazarı, tiyatrocu çıkmadı. Herhâlde bunu da Başkan Erdoğan yapacak değil. Benim eskiden beri görüşüm bu konuda belli. Müslüman kimlikli biri istese de, çok da çalışsa iyi romancı olamaz. Çünkü bir Müslüman kendi kendine sansür koyar. Belirli konuları yazamaz. Sanatın herhangi bir dalında ortaya iyi bir eser koymak biraz da muhalif olmakla alakalı.
Kültür sanat dalında AK Parti iktidarında verim olmaması normal. İyi bir sinemacı çıkardı. O da çıkmadı. Bunun bir sebebi de AK Parti'ye yakın iş adamlarının kültür sanatı yatırım yapılabilir bir alan olarak görmemesi. Kültür sanat çocukluktan kazanılacak bir zevk. Sonradan edinmek zor. O açıdan AK Parti'ye eleştiri getirenleri anlıyorum.
Peki muhalifler, AK Parti'yi eleştirenler kültür sanat alanında ne yaptı? Son 18 senede ortaya ne gibi eserler verdiler? Gelin tartışalım. Ulusalcılar Atatürk'ü öven kitapları dışında nasıl sanat eserleri meydana getirdiler de biz okumadık ya da izlemedik? Umberto Eco'nun Gülün Adı kitabı benzer eserler yazıldı da benim mi haberim yok?
Muhalifler hangi başyapıt filmi yaptılar? Ettore Scola benzeri bir yönetmen çıkardılar mı? Paul Thomas Anderson, Christopher Nolan denginde bir sinemacı vardı da görmedik mi? AK Parti'yi eleştiriyorsunuz da kültür sanat alanında son 18 yıldır siz ne yaptınız?
Yılmaz Özdil'in 38. sınıf, başkasından apardığı palavra kitaplar... Ayşe Kulin'in hiçbir derinliği olmayan sığ romanları. Ahmet Ümit'in Avrupa ringine çıktığında hiçbir değeri olmayan üçüncü sınıf dedektif romanları. Gündeme gelmek için "lezbiyenim" bile diyen ama eserlerinin hiçbirinin içeriği konuşulmayan Elif Şafak mı büyük yazar? Hepsi bunlar...
Sinemada ne var? Hepsi kötü sinemacı olan ama sadece iyi komedi filmleri yapan cahil komedyenler mi? Söyleyin bana siz ne yaptınız? Avrupa, Amerika arenasında yarışacak hangi kaliteli eseriniz var? Güney Kore sinemasında bile ne başyapıtlar, şaheserler var. Şu 18 yılı anlatan tek bir kitap ve film bile yapamadınız. Mario Puzo'nun İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve sonrası güç dengelerini mafya üzerinden anlatan "Godfather" tarzı bir eseriniz bile yok.
O yüzden söyleyecek sözünüz yok. Eleştiriyorsanız daha iyisini yapacaksınız. Ha, size bir tavsiyem var. AK Parti'ye, Başkan Erdoğan'a, Türkiye'ye sövün!.. PKK ve YPG'yi yüceltin. Avrupa'dan çok ödül toplarsınız.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Şahan Gökbakar Covid-19 konusunda haklı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.