Senden olanlara bir şey vermezsen neden senden olsunlar!

A -
A +
ABD’nin mevcut yönetimiyle Cumhurbaşkanımız Erdoğan arasındaki ilk temas ayın 14’ünde olacak. Dışişleri seviyesinde görüşmeler elbette oldu ama Başkanlar seviyesinde ilk olacak. 
ABD’nin Türkiye’den sıkıntıları var. S-400 onlardan biri. Bizim de ABD’den sıkıntılarımız var, YPG’ye verilen destek gibi. Daha önce Millî Savunma Bakanımız Hulûsi Akar ABD ile ilişkilerin düzelmesi için birkaç şart var demişti. Onlardan biri YPG, diğeri de FETÖ’nün himaye edilmesiydi. Türkiye bu iki konuda ABD’den net cevaplar istedi. İstediğimiz net cevapları alamadık. 
Türkiye 2013 sonrası dış politikada anlamalı bir makas değişikliğine gitti. NATO’nun her dediğine evet demedi. Suriye’nin kuzeyinde bir PKK devleti kurdurtmayacağız dedi. FETÖ elebaşının iadesi için yüzlerce klasör gönderildi ama hiçbirini açmadı. Yüzüne bile bakmadılar. 
Peki gelinen noktada durum nedir? İki gün önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken işi özetledi. Ne demişti, hatırlayalım: 
Şundan kesinlikle eminim ki Başkan Biden gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünde bu konular gündemin en üst sırasında yer alacak. Az önce sıraladığınız konular dâhil Türkiye’yle aramızdaki ayrılıklar sır değil. Birçok bakımdan Türkiye bir NATO müttefikinin davranması gerektiği şekilde davranmıyor. Sadece Rusya’dan S-400 alımı değil, bunun de ötesinde, Doğu Akdeniz’de atılan adımlar derinden rahatsız edici.” 
Peşinden de Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bazı girişimlerinden geri adım atmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Ankara'nın Güney Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesi olarak gördüğü sulardan gemilerini çekmesi ve sondaj faaliyetlerine son vermesini olumlu bulduklarını belirtti.
ABD mevcut yönetimi kendisini hâlâ Soğuk Savaş döneminde sanıyor. Ne dayatırsam kabul ederler anlayışında. Ama öyle değil. Her ülkenin kendi çıkarları var. Ve o çıkarları Türkiye kendisi belirler. 
Amerika, kafasına esti mi YPG’ye silah verecek. Kafasına esecek, PKK devleti kurayım diyecek. FETÖ’yü koruyacak. Aranılan kritik FETÖ’cüleri vermeyecek. Silah isteyeceksin, oralı olmayacak. İran’la ticaret yapacaksın, itiraz edecek. Nasıl bir dünya bu? Daha doğrusu böyle bir dünya var mı?
Yakın tarihte bir rivayet vardır. Ne kadar doğru bilmiyorum ama bazı olayları anlatmak için cuk diye yerine oturuyor. 
İsmet Paşa’ya "İstanbul dururken neden Ankara'yı başkent yaptınız?" diye sormuşlar. Paşa da, “Senden yana olanlara bir şey vermezsen neden senden yana olsunlar” şeklinde cevap vermiş. 
ABD hem Türkiye NATO üyesi olsun diyor hem de PKK/YPG itirazını görmezden geliyor. FETÖ’yle ilgili kılını kıpırdatmıyor. Ee, hem senden yana olacağız hem de hiçbir şey vermeyeceksiniz! Nasıl olacak bu?
Önce Amerika müttefikliğini göstersin. Ha, ABD bizim istediğimiz her şeyi yapsa bile Türkiye kendi çıkarına bakacaktır. Bizim istediğimizi bazı şeyleri verse bile bu her konuda ABD’den yana olacağız demek değil. 
Sanırım Amerikan yönetimi artık bunu anladı. Çarşamba günkü grupta Erdoğan hiçbir konuda geri adım yok dedi. 14 Haziran’da Biden’e bu söylenecektir. Artık düşünmesi gereken ABD, Türkiye değil.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.