Sadece aşısızları suçlamayalım

A -
A +

Covid-19 dünyaya yıkıcı zarar verdi. Sağlık alanında olduğu kadar psikolojik ve ekonomik anlamda da ciddi olumsuz etkileri oldu. 

Sonra aşı çıktı. Aşılama Covid'i biraz azalttı ama pandemi bitmedi. Tabii bazıları aşı olmadı. Herkesin kendisine göre sebebi var. Aşı olmayanları da düşman ya da hain olarak lanse etmemek lazım. 

Bunları neden söyledim? İzah edeyim. Bizde 1988-89 arası yayınlanan Zorlu İkili diye bir dizi vardı. Dempsey ve Makepeace isimli iki polis karakter vardı. Makepeace’i canlandıran Glynis Barber dün twitterdan bir paylaşımda bulundu. Aşılıların da hâlâ pandeminin bir parçası olduğunu ve vaka artışında etkisi bulunduğunu The Lancet dergisine dayandırarak yazdı.

Ara not: Glynis Barber dizide Dempsey’i canlandıran Micheal Brandon’la evlendi... 

Ben de hemen The Lancet’daki makaleyi okudum. Dünyanın en eski ve saygın yayınlarından olan Lancet hacimli bir dergidir ve itibarı tıp alanında bilinir. Günter Kampf’ın “Covid-19: Stigmatising the unvaccinated is not justified (Covid-19: Aşısızları damgalamak haklı değil)” isimli makalesi bazı gerçekleri ortaya koyuyor. 

Makaleye göre ABD’nin Massachusetts eyaletinde temmuz ayındaki 469 vakanın 346’sı tüm Covid aşılarını yaptırmış. Bunların 274’ü semptom göstermiş. Yani öksürük, ateş, başarısı gibi belirtiler olmuş. 

Ayrıca geçtiğimiz nisan ayında 10.262 tam aşı olduğu hâlde Covid'e yakalanan kişi var. Bunların 2725’i hiç semptom göstermemiş. 995’i çift doz aşı olduğu hâlde hastanelik olmuş. 160’ı da hayatını kaybetmiş.

Almanya’nın Münster kentinde 380 vakanın 85’i (yüzde 22 ediyor) bütün aşılarını yaptırmış kişiler. Bir kısmı da daha önce Covid'e yakalanmış ve çift doz aşı olduktan sonra yeniden Covid'e yakalananlar. Tespitlere göre gece kulübüne katılmış kişilermiş bunlar. 

Makale tabii şunun altını ısrarla çiziyor: Çift doz aşı olanların çok az kısmı Covid'e yakalandığında ciddi sıkıntı çekiyor. Çoğunluğu hafif atlatıyor. Ölenler ve Covid'e yakalananların çoğu aşısızlar. Ama aşılılar da pandeminin hâlâ devam etmesinde en azından taşıyıcı olarak etkinler. Bu yüzden yek başına aşısızları suçlamak ya da damgalamak doğru değil. 

Daha fazla bilgi isteyenler Lancet’taki makalenin referans verdiği aşağıdaki beş makaleye bakabilir.

.....

1. Goldman E 

How the unvaccinated threaten the vaccinated for COVID-19: a Darwinian perspective.

Proc Natl Acad Sci USA. 2021. 

2. Brown CM 

Vostok J 

Johnson H 

et al.

Outbreak of SARS-CoV-2 infections, including COVID-19 vaccine breakthrough infections, associated with large public gatherings—Barnstable County, Massachusetts, July 2021.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2021; 70:

3. US Centers for Disease Control and Prevention COVID-19 Vaccine Breakthrough Case Investigations Team

COVID-19 vaccine breakthrough infections reported to CDC—United States, January 1–April 30, 2021.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2021; 70

4.  Robert Koch Institut

Wöchentlicher Lagebericht des RKI zur Coronavirus-Krankheit-2019 (COVID-19)—14·10·2021—aktualisierter Stand für Deutschland.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/Wochenbericht/Wochenbericht_2021-10-14.pdf?__blob=publicationFile

Date: Oct 14, 2021

Date accessed: October 18, 2021

5. Von Dolle F 

Münster: Inzwischen 85 Infizierte nach 2G-Party im Club.

Date: Sept 20, 2021

Date accessed: September 23, 2021

.....

https://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/corona-infektionen-clubbesuch-muenster-100.html

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.