Gıda fiyatları şu durumda da inmezse...

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi günü önemli bir paket daha hazırladı. Gıdada yüzde 8 olan KDV, 1’e düşürüldü...  Milletin şu an canını sıkan iki olay var. Birincisi yüksek elektrik faturaları. İkincisi gıda fiyatları... Yani hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon. Zaten bu iki sorun gitti mi, sorun kalmıyor.  Hükûmet zincir marketleri ve tedarik zincirini ciddi şekilde kontrol etmeli. Yıllık maliyetler belli. Hadi yüksek enerji faturalarından şikâyetçiler tamam. Ama onun üzerinden de fazla zam yapanlar var. Hükûmet o bakımdan bu işin kontrolünü sıkı yapmalı.  Herkes elini taşın altına koymalı. Yüzde 7’ye ilaveten, marketler de yüzde 7 indirse millet rahatlar. Marketlerin iyi niyetini şimdi göreceğiz.  Ancak ortada başka dedikodular da var. Gazetemizin Yayın Koordinatörü Yücel Koç dün şöyle bir tweet attı: “Dün 38,9 lira olan yumurta, bugün öğleden sonra 45,9 liraya çıkarılmış. Üstelik beş zincir marketin tamamında aynı fiyat." Anlamı: "Marketlerin bu KDV indiriminden 1 hafta önce haberi varmış. O yüzden fiyatları yüzde 20 civarında artırmışlar. Şimdi bu indirimle güya fiyatları aşağı çekecekler..."  Hükûmet elinde güçlü enstrümanları olan bir yapıdır. Geriye dönük kontrolle bu doğru mu, değil mi kontrol etmeli. Doğruysa gereğini hukuken yapmalı.  Ben marketler böyle şeyler yapmaz diyemem. Türk siyasi tarihinde özellikle 1970’lerde ve hatta 80’lerde stokçulukla ilgili çok örnek vardır. Sadece market değil bütün sektörlerde kötü niyetliler olabilir. Bunu ortaya çıkaracak olan hükûmettir...  

Havada Münih kokusu var!   Ukrayna-Rusya gerilimi devam ediyor. Amerika’nın başını çektiği Batı blokuna göre; Ruslar Ukrayna’ya her an saldırabilir...  Ruslar ise, “Böyle bir şey yok. Bunu Amerikalılar kışkırtıyor” diyor. Ancak İngiltere ve bazı AB üyeleri de Ruslara inanmıyor. Rusya’nın durumunu 29 Eylül 1938’deki Münih Anlaşmasına imza atan Hitler’e benzetiyorlar. Neydi Münih Antlaşması? Adolf Hitler, Neville Chamberlain, Édouard Daladier ve Benito Mussolini Münih Anlaşmasını karara bağladılar... Her ne kadar antlaşma 29 Eylül tarihini taşıyorsa da, imzalanması 30 Eylül 1938 gününün ilk saatleridir.  Hitler ve Chamberlain olası bütün anlaşmazlıkları barış yoluyla çözmek konusunda bir mutabakata vararak, bunu da imzaya döktüler (Wikipedia). Antlaşmayla Almanya'nın Çekoslovakya'nın doğusundaki Südet bölgesini ilhak etmesine izin verildi.  Aslında Hitler sadece oyalama taktiği yapıyordu. Alman generaller savaş çıkmadığı için memnundu. Hitler generallerine kızgındı. “Bu antlaşma beni burjuva gibi gösteriyor” demişti.  Nitekim Hitler yatışmadı ve 1939’da Münih Antlaşması'nı çöpe attı... Polonya’yı işgal etti. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini durdurmaya yönelik Batı'nın son diplomatik çabalarını Nazi Almanyası'na uygulanan yatıştırma politikalarına benzetti. Wallace, Sunday Times gazetesine verdiği demeçte, Hitler'le yapılan ama İkinci Dünya Savaşı'nı engelleyemeyen Münih Anlaşması'na atıfta bulunarak "havada bir Münih kokusu var" dedi. Bakalım Wallace mı haklı çıkacak yoksa Putin mi? Bu arada Batı madem savaş çıksın istemiyor, neden Ukrayna’yı NATO’ya dâhil etmeyeceklerine dair garanti vermiyor? Böylece herkes rahatlar. Çok mu zor bunu yapmak?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.