Hitler Yahudi değildi ama Yahudi askeri çoktu

A -
A +

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov evvelsi gün iki kritik açıklama yaptı. "Hitler Yahudi'ydi" ve "En büyük Yahudi karşıtları Yahudilerdi" dedi.

Tabii kıyamet koptu. İsrail, Lavrov’un bu açıklamalarına çok sert tepki gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde dengeli bir siyaset izleyen İsrail ilk kez Rusya’ya karşı sesini yükseltti. 

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus Bakan Lavrov'un sözleri "feci" olarak nitelendirildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Yedioth Ahranoth'a verdiği röportajda, Lavrov'un bir İtalyan televizyonuna verdiği demeçte “(Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy'nin Yahudi olduğunu söylüyorlar. Bana göre Hitler'de Yahudi kanı vardı. En büyük Yahudi karşıtları, Yahudilerdir” ifadelerini değerlendirdi.

Lavrov'un sözlerini “affedilemez, skandal bir açıklama, feci bir tarihî hata” şeklinde tanımlayan Lapid, Rusya'dan özür beklediklerini belirtti.

Durduk yere Lavrov neden böyle dedi, bu da ayrı bir konu. Rusların İsrail’le arası iyidir. Bu açıklama İsrail’i ciddi biçimde yaraladı. 

Hitler Yahudi miydi sorusu çok tartışılıyor. Bu konuda binlerce yazı, makale yazıldı. Programlar da yapıldı. Hitler Yahudi değildi. Zaten öyle olsa bu saklanacak bilgi değil. 

Ama Hitler’e hizmet eden, Yahudi Soykırımında bizzat rol oynayan onlarca hatta binlerce Yahudi vardı. 

Lavrov’un sözlerini duyunca aklıma 2006’da Profil’den yayınladığımız “Hitler’in Yahudi Askerleri” kitabı geldi. Yahudi-Alman evliliğinden doğanlara Almancada “Mischlinge” deniyor. Kendisi de bir Yahudi olan Bryan Mark Rigg araştırma yaparken böyle bir bilgiye denk geliyor ve derinlemesine araştırma yapıyor.

Sonradan öğreniyor ki, Alman ordusunda Hitler zamanında üst düzey subay ve general-amiral dâhil 150 bin subay var. Mesela Hitler’in üst düzey Hava Kuvvetleri Komutanlarından bazıları Yahudi kökenli. 

Tabii buradaki soru şu: Bu Mischlinge denilen Yahudiler nasıl oldu da Hitler’in soykırımına katıldılar? Bir görüşe göre Alman tarafları daha ağır bastı. Bir diğer görüşe göre Hitler’in şerrinden korkup bu işlere girdiler. Ağızlarını açacak durumları yoktu ve itiraz ederlerse onlar da katledilebilirdi. 

Hem kendilerini hem de ailelerini korumak için böyle davranmak zorunda kalmışlardı. Rigg bu araştırmasını 1996’dan başlayarak Cambridge Üniversitesinde tamamlamıştı. 

Kitapta öyle bilgiler var ki. Bazı Yahudi askerlerin anne ya da babası Sachsenhausen toplama kamplarına götürülmüştü. Kendi akrabalarını toplama kamplarında gören askerler vardı. Nasıl bir dram olduğunu siz düşünün. 

Lavrov’un sözleri işte bana bu kitabı hatırlattı.

Hitler Yahudi değildi ama Yahudi askeri çoktu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.