Karadeniz’den 2023 seçimlerine genel bakış

A -
A +
On gündür Karadeniz’deyim. İnsanın bayramda kafasını dinlemesi için birebir. Hele köyde ya da yayladaysanız her şeyi daha iyi düşünüyor ve analiz ediyorsunuz.   Yıllardır burada fikirlerine güvendiğim insanlar var. Bir de samimi ortamda herkes fikrini söylüyor. Burada da ana gündem ekonomi. Pahalılık ilk konuşulan mesele. Bir kahveye oturuyorsunuz, bir eve gidiyorsunuz ilk sorulan soru “Ne olacak bu pahalılık?”    Öte yandan memurlar genel olarak memnunlar. Memur emeklileri de. Ama özel sektör çalışanları aynı durumda değil. Onlar haklı olarak şikâyetçiler. Burada da özel sektör patronlarının zam vermesi lazım. Memurlar 2001’de olduğu gibi özel şirket çalışanlarından daha iyi duruma geldi.    Bu sene 12 Temmuz’a kadar büyükşehirlerden gelen sayısı az. Bayram sonrası değişir diyenler de var. Benzin fiyatları hakikatten insanların günlük hayatlarını etkiliyor.    Peki 2023 seçimleri nasıl olur? Karadeniz’de gördüğüm kimse Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vazgeçmiş değil. Kime sorsam “Sayın Erdoğan’a oy veririm” diyor. Tabii Millet İttifakı’nın adayı da önemli. O belirsizlik aslında Millet İttifakı’nın aleyhine. Adaylarını açıklasalar daha iyi olur. Ekrem İmamoğlu’na artık geçmiş olsun. Son yağmurda gene tatilde olması çok eleştiriliyor.    Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy veririm diyenlerin bir kısmı aynı şeyi AK Parti için demiyor. Bunu iyi niyetle yazıyorum, teşkilatlardan çok memnun değil insanlar. Teşkilatların emeklerini yabana atmıyorum ama böyle bir durum var.  Çok ilginç CHP’ye oy veririm diyen de yok. Deva, Gelecek zaten potada değil. İyi Parti’de bir hareket var ama oya nasıl yansır görmek lazım. İyi Parti’nin handikabı CHP ve HDP.    İnsanlar burada HDP’den asla hazzetmiyor ve terörün siyasi ayağıyla yan yana duran partilere de tepkililer.  Ortada böyle bir durum var. Tabii ki durum 2023 seçimlerinde anlaşılacak. Mansur Yavaş’ı sorunca insanlar hangi konuda ne düşündüğünü bilmek istiyor. Sayın Yavaş’ın sessizliği bir avantaj ama konuşunca insanların fikri daha net belli olur.  Seçmen davranışı genel olarak Millet İttifakı’nın adayı belli olduğunda daha netleşir. Tabii daha 11 ay var, çok şey değişir mi bilmiyorum. Cumhur İttifakı’nın hayat pahalılığına çözüm bulması şart. 

  Batı’da lider yok   Boris Johnson istifa etti. Merkel ayrıldı. İtalya’daki başbakanı tanıyan yok. Macron tekrar seçildi ama umut veremiyor. Diğer liderleri tanıyan yok.    ABD Başkanı Joe Biden oğlunun dertleriyle uğraşıyor. Yaşlılık ve enflasyonla baş edememesi görev onayını yüzde 30’a kadar düşürdü.    Rusya, Ukrayna’yı işgal edince Batı ağır ambargo koydu. Rusya elindeki gaz kartını iyi oynuyor. Kuzey Akım 1 bakıma alındı. Avusturya ve İtalya’ya gaz akışı kesildi. Dolar ve avro 20 yıl sonra eşitlendi. Dolar ile avronun eşitlenmesi bizim açımızdan olumsuz. İhracatımızın çoğu avroyla. İthalat ve borçlarımız dolarla. Dün bunu sanki kimse bilmiyormuş gibi bazı ekonomistler de yazmış.    Avrupa çaresiz öyle bekliyor. Rusya’dan alınan gazın alternatifini bulamadılar. Oanda analisti Jeffrey Halley, Rusya'dan gelen enerjinin "Avrupa'da yaşanan kargaşanın merkezinde yer aldığını" ve Kanada'nın Rusya ile yaşanan enerji krizini hafifletmek için Kuzey Akım boru hattı için türbinleri Almanya'ya iade edeceğini açıklamasının "olumlu bir etkisi olmadığı" yorumunu yaptı. (Euronews)    Avrupa’da ve ABD’de lider yok. Bakalım gaz krizini nasıl çözecek Batı. Rusya meselesini hâlâ anlamış değiller. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.