Batılı ülkeler Türkiye’nin Rusya ile iş birliğinden endişeliyse

A -
A +
Dün Financial Times gazetesinde bir haber yer aldı. Habere göre Batılı başkentler Ankara ile Moskova arasında gittikçe derinleşen ekonomik iş birliğinden endişe duymaya başlamış ve Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olması hâlinde Türkiye'nin cezalandırıcı önlemlerle karşı karşıya kalabileceği belirtilmiş. (Euronews) 
 
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali haksız. Zaten Batı da Rusya’ya ağır yaptırımlar uyguluyor. Ukrayna ise başta aldığı silahları artık alamadığını söylüyor. Batı’yı eleştiriyor. 
 
Türkiye hem Batı hem de Rusya ile konuşan nadir ülkelerden biri. Türkiye olmasa bazı ülkeler kelimenin gerçek manasıyla aç kalkacaktı. Tahıl koridorunda elde edilen başarı bunun göstergesi. Batı’nın Financial Times’da çıkan yazı gibi bu iş birliğinden rahatsız olacağı yerde mutlu olması lazım. Ya Türkiye araya girip tahıl koridoru açılmasa ne olacaktı? Avrupa kendi yapamıyor, Türkiye yapıyor. Teşekkür etmesi gerekirken bir de eleştiriyor. 
 
Gazeteye konuşan altı Batılı yetkili, Türk ve Rus liderlerin Soçi'de yaptıkları dört saatlik görüşmenin ardından ticaret ve enerji alanlarındaki iş birliğini genişletme yönünde attıkları adamlardan endişe duyduklarını söyledi.
Yetkililerden biri, AB'nin Türk-Rus iş birliğini artık daha yakından izlediğini belirterek, Türkiye'nin Rusya ile ticarette bir platforma dönüşmesine karşı duydukları endişeyi dile getirdi. Bir başka yetkili ise Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaklaşımını "fırsatçı" olarak nitelendirdi. (Euronews) 
 
Türkiye Rusya’dan aldığı gazı rubleyle ödeyecek. Ayrıca ikili ilişkiler de geliştirilecek. Ne var bunda? Avrupa bu kış ne yapacağını düşünüyor kara kara. Bir de şöyle aba altından sopa gösterenler var: Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini derinleştirmesinin oluşturacağı risk ışığında Batılı firmalara Türkiye'deki ilişkilerini sonlandırmaları ya da faaliyetlerini daraltmaları çağrısında bulunabileceklermiş. 
 
Türkiye’ye teşekkür etmesi gereken Batı bir de şirketlere Türkiye’yi terk mi edin diyecek? Batı eğer yeni bir ilişki istiyorsa öncelikle PKK ve FETÖ konularında adım atmalı. PKK/YPG’ye destekleri kesmeli. ABD öldürülen teröristlere başsağlığı dilememeli. 
 
Tahıl koridoru için Türkiye’nin kapısını çalmamalı Batı. Tamam Rusya’nın işgal girişimi yanlış. O zaman sorunu çözsün ABD ya da AB. Her şeyi sürüncemede bırakıp sonra da niye böyle oluyor diye şikâyet edilmez. 
 
İnsan bazen Batı’yı da anlamıyor. Neyi niçin şikâyet ettiğini de bilmiyoruz. Suriye meselesini öyle bıraktınız. Ukrayna size güveniyordu ama çaresiz kaldı. Üstelik bu kış gazı kesse bazı AB ülkeleri soğuktan donacak. 
Batı Soğuk Savaş’taki gibi tam biat istiyor ama o dönem geçti. Türkiye çıkarı neyi gerektiriyorsa onu yapıyor. Bu kadar basit. Batı’nın anlamadığı da bu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.