ABD’de derin devlet kavgası

A -
A +
Evvelsi gün Amerika’nın Florida eyaletinde ilginç bir olay oldu. Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın Mar-a-Lago bölgesindeki evine FBI baskın yaptı.
 
Haiti’de, Devlet Başkanı yatağında eşiyle öldürüldü. Üçüncü dünya ülkelerinde devlet başkanlarının evleri saçma gerekçelerle aranıyor. Trump’ın dediği gibi böyle olaylar demokrasilerde olmaz. Haydut devletlerde olur.
 
İlk kez Amerika’da başkanlık yapmış birinin evi arandı. Özel kasası açıldı. Gerekçe 6 Ocak 2021 baskınıyla bağlantılı belgelerin olması. ABD’de medya, ağırlık olarak Demokratlar ve solcuların elinde. Trump’ı pandemi zamanında ekonomi kötü diye eleştirenler Biden’a tek kelime etmiyor. Ediyormuş gibi yapıyor. 
 
Eski bir ABD başkanının evinin aranması meselesi New York Times için ahlaki bir tartışma olmuyor. Çünkü Trump onlar için yok edilmesi gereken biri ve her yol mübah.
 
Trump’ın dediğine göre bu baskının sebebi 2024’de aday olmaması. Çünkü Biden’ın görev onayı yüzde 30’larda. Ayrıca bu yılın kasım ayında ara seçim var. Biden’ın burada da kayıp vermesi bekleniyor.
 
Trump ayrıca bugüne kadar her tür soruşturmada tüm hükûmet birimleriyle tam iş birliği yaptığını vurguladı. Trump'ın avukatı Christina Bobb, NBC kanalına arama sırasında bazı belgelere el konulduğunu söyledi.
 
Eski ABD başkanının görevi bırakırken bazı belgeleri alıp götürdüğü düşünülüyor. CBS televizyonu baskının, Trump'ın bazı resmî belgeleri kullanma biçimiyle ilgili soruşturma kapsamında yapıldığını bildirdi.
 
Şimdi bu tür olaylarda her türlü yasal prosedür söylenir. İşe hukuki kılıf bulunur. Ama gerçek başkadır. Trump’tan seçimlerde ciddi biçimde çekiniyorlar. 
 
Öyle olmasa bir adamla bu kadar uğraşılır mı? ABD derin devletinin kendi iç kavgası. Ön alma hareketi. 2020 seçimlerinden önce Trump’ın akıl hocalarından Steve Bannon gözaltına alınmıştı. Yargılaması hâlâ devam ediyor. 
 
Trump olayında sorulması gereken soru şu. FBI kendi inisiyatifiyle mi başkanın evini bastı yoksa arkasında siyasi irade var mı?
 
Ya FBI bir şey bulamazsa ne olacak? Ha, kritik belge bulursa o da tuhaf. Ama bir ABD başkanına güvenmemek ve evine baskın düzenlemek nasıl bir tercih olabilir? 
 
Bu olayın Trump’a yaradığını kimse görmüyor mu? Geri tepeceği düşünülmüyor mu? Eldeki veriler ve medyaya yansıyanlarla bu kadar yorum yapılır. İlerleyen günlerde olay netleşir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.