İsrail ceza aldı mı, soykırım davası ne oldu? Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı İsrail hakkında ne karar verdi?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail ceza aldı mı, soykırım davası ne oldu? Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı İsrail hakkında ne karar verdi?

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail ceza aldı mı, soykırım davası sonucu nedir? | Uluslararası Adalet Divanı, "İsrail Devleti, Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebiyle ilgili kararını açıkladı. Peki, İsrail ceza aldı mı, soykırım davası ne oldu? İşte Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in yaptığı soykırım hakkında neye karar verdi? Dava sonucu haberimizde…

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında kararını açıkladı. Peki, İsrail ceza aldı mı, soykırım davası ne oldu? İşte Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in yaptığı soykırım hakkında neye karar verdi? Detaylar…

ULUSLARARASI ADALET DİVANI İSRAİL KARARI NEDİR?

UAD, "İsrail Devleti, Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebiyle ilgili, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

UAD Başkanı ABD’li Yargıç Joan Donoghue, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze’deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin mahkeme kararını okudu.

İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden başlattığı askeri operasyonların çok büyük sivil can kaybına, sivil altyapının yıkımına ve Gazze nüfusunun büyük çoğunluğunun yerinden edilmesine neden olduğunu kaydeden Donoghue, "Divan, bölgede ortaya çıkan insanlık trajedisinin boyutunun son derece farkındadır ve devam eden can kayıpları ile insanların acılarından derin kaygı duymaktadır." ifadelerini kullandı.

İsrail ceza aldı mı, soykırım davası ne oldu? Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı İsrail hakkında ne karar verdi?

Donoghue, UAD'nin İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğunu da belirterek, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine ileri sürdüğü iddiaları “makul seviyede” ispatladığına hükmetti.

DÜNYA BASINI KARARI NASIL GÖRDÜ?

Reuters, kararı "UAD, İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için adım atması gerektiğini açıkladı" başlığıyla görürken, "UAD, Gazze Şeridi'nde Hamas militanlarına karşı savaş yürüten İsrail'in soykırım eylemlerini önlemek için elinden gelen tüm tedbirleri almasına hükmetti." ifadelerini kullandı.

Al Jazeera, karara ilişkin, "UAD İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için tedbir almasına hükmetti" başlığını atarken, Washington Post, "Uluslararası Adalet Divanı Gazze soykırımı davasında acil önlem kararı aldı" başlığına yer verdi.

AP, "UAD'nin İsrail'e Gazze'de soykırımı önleme hükmü verdiğini ancak ateşkes emri vermekten kaçındığını" belirten haberi manşetine taşıdı.

CNN'in haberinde "UAD'nin, İsrail'in Gazze'deki soykırımı önlemek için 'tüm önlemleri' alması gerektiğini açıkladığı ancak ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındığı" belirtildi.

NBC News de benzer şekilde "UAD ateşkes emri vermekten kaçındı, İsrail'in Gazze'de soykırım eylemlerini engellemesine hükmetti" başlığı kullanıldı.

İSRAİL NE TEPKİ VERDİ?

İsrail, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), Gazze Şeridi’nde ateşkes talep etmemesinden "memnuniyet" duyarken, Gazze'de soykırım suçları işlendiği gerekçesiyle açılan davanın değerlendirilmesini kabul etmesine ise tepki gösterdi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...