Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremlerin beşinci gününde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem başta Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay olmak üzere Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Malatya'da büyük yıkıma yol açarken, can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 80 bin 88 kişiye ulaştı. Bir taraftan hayat kurtarma, öbür taraftan yardım yetiştirme seferberliği süren bölgeden gelen kurtuluş haberlerinin ışığında umut dolu bekleyiş sürüyor.

Tarihni en ağır iki depremini yaşayan Türkiye zamanla yarışıyor. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü saat 04.17'de meydana gelen 7,7'lik deprem uykuda yakaladı. Gündüz saatlerinde eşyalarını almak için evlerine girenler ise ikinci bir depremle sarsıldı. 7,6 büyüklüğündeki deprem acının katlanmasına neden oldu. Yıkılan bina sayısı arttı, enkaz altında kalan vatandaşların sayısı yükseldi. 'Asrın felaketi'nde bilanço her geçen saat ağırlaşıyor, diğer yandan ise enkaz altında kalanlar için umut dolu bekleyiş sürüyor.

VEFAT SAYISI ARTIYOR

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 318 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

AFAD: 121 BİN 128 PERSONEL SAHADA

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki çalışmalara ilişkin rakamları da paylaştı.

AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam bin 509 deprem meydana gelmiştir. Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 121 bin 128 personel ile 12 bin 244 araç ve iş makinası görev yapmaktadır. SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 08:30 itibarıyla  vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 74 bin 242 vatandaşımız yaralanmıştır."

DAKİKA DAKİKA KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

05:11 Kahramanmaraş'ta 121 saat sonra Menekşe isminde bir kadın enkazdan kurtarıldı.

05:07 Kahramanmaraş'ta merkezli olarak meydana gelen depremde yaralanan vatandaşlardan bir kısmı, Adana'dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul'a getirilmişti. Çevre hastanelere dağıtılan 47 yaralının 4'ü Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne getirildi.

03:58 Depremde yaralanan 47 kişiyi taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağı, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

02:47 Hatay'da Akevler Mahallesi'nde arama kurtarma çalışmalarında 119. saatte enkaz altından bir çocuk kurtarıldı.

02:17 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 318 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi

01:28 Hatay Valisi Rahmi Doğan, bazı sosyal medya paylaşımlarında yer alan Hatay'da baraj patladığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

00:11 Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan genç depremden 116 saat sonra kurtarıldı.

DEPREMİN BEŞİNCİ GÜNÜ YAŞANANLAR

23:58 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Sahada iş makineleri ile ilgili sorunumuz kalmadı.159 bin 146 toplam personelimiz saha çalışıyor. 1 milyon 50 bin civarında vatandaş geçici barınma merkezlerinde. Afet bölgesinden yaklaşık 190 bin vatandaş tahliye edilmiş durumda.

21:52 MSB: 54’üncü Mekanize Piyade Tugayımızın Komando Taburunun da destek verdiği Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki arama-kurtarma çalışmasında bir vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı.

21:43 Sağlık Bakanı Koca: "20 bin 213 kişi hayatını kaybetti 80 bin 52 kişi yaralandı"

21:13 Depremin113. saatinde 57 yaşındaki Halime teyze enkazdan sağ çıkarıldı.

20:30 Umutlar bitti derken, depremin 112. saatinde Kahramanmaraş'ta iki kadın, Hatay'da ise 60 yaşındaki bir adam enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

18:32 Ticaret Bakanlığı, deprem bölgesinde fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 353 firmaya toplam 84 milyar 975 milyon 532 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandığını açıkladı.

18:04 Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhitleri, yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı

17:59 MSB: İlk günden bu yana deprem bölgesinde mücadeleye devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, 25 binden fazla Mehmetçik ile vatandaşlarımıza yardımların ulaştırılmasına, arama-kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmaya devam ediyor.

17:10 Malatya'da konuşan Erdoğan, can kaybının 19.388'e yaralı sayısının 77 bin 711'e yükseldiğini duyurdu. "Devletimiz kurumlarıyla, aracı gereciyle tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır" diyen Erdoğan, "Tüm bu çalışmalar için 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Oturduğu binalar yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımıza 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Ev sahibi olanlar için aylık 5 bin, kiracı olanlara aylık 2 bin TL kira yardımı yapacağız." ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK 

17:10 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan emekli maaşı açıklaması: Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4A ve 4B kapsamındaki 2023/Şubat ödeme dönemi gelir/emekli aylıkları erken ödenecektir. Geçmiş Olsun Türkiye.

17:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, deprem faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Bu yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız. Bir kere daha uyarıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Kararlı ve net davranacağımızın bilinmesini istiyoruz." dedi.

16:20 SGK: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

16:00 Osmaniye'de artçı deprem: 4 katlı bina yıkıldı - Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgelerde artçı sarsıntılar sürüyor. Osmaniye'de Musa Şahin Bulvarı’ndaki 4 katlı bina, bugün meydana gelen artçı depremde yıkıldı. 

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı

14:40 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Adıyaman'da depremzedelerle görüşen Erdoğan açıklamalarda bulundu. Can kaybının 18 bin 991'e, yaralı sayısının 75 bin 523'e yükseldiğini duyuran Erdoğan, "Depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizin yakınları için söylüyorum; bu binaların hepsini 1 yıl içinde yetiştirme konusunda talimatları verdim" dedi. Yardım göndermek isteyen vatandaşlara seslenen Erdoğan, "Kurumlarla irtibata geçmeden yardım göndermeyin" ifadelerini kullandı.

13:56 EGM: Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a “kişinin yaşadığına" yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklindeki dezenformasyon amaçlı paylaşımlar hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır.

13:30 Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen illerde defin işlemlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderildi.

13:25 AFAD: Afet bölgesinden tahliyelerimiz AFAD koordinasyonunda devam ediyor. jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar karayolu, demiryolu, havayolu aracılığıyla toplam 80.863 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

13:07 Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgelerinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

13:01 AFAD'ın sosyal medya hesabından 'Önemli Duyuru' başlığıyla yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a 'kişinin yaşadığına' yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklinde dezenformasyon amaçlı bilgiler paylaşılmaktadır. Resmi kurumların bilgilendirmeleri haricinde yapılan hiçbir bilgilendirmeye itibar edilmemesi önemle arz olunur. Bu tarz kirli bilgileri paylaşanlarla ilgili EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca gerekli yasal işlemler yapılacaktır" denildi.

12:55 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili, yapımını üstlenen ve sonradan imara aykırı değişiklikler yapan sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

12:25 HASTALAR NAKLEDİLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İskenderun Limanından 73 hasta daha 32 refakatçi ile çeşitli hastanelere nakledildi. Her türlü olasılığın düşünüldüğü sağlık hizmetleri için bütün imkânlar seferber edilmiş durumda.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı

12:15 İletişim Başkanlığı, depremden etkilenen illerdeki yakıt dolum noktalarını paylaştı

12:00 Adalet Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremden etkilenen illerde adli süreçlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.

11:54 Baka Koca: Afet bölgesinde, doktor ve sağlık personeli olarak, 9.011 kişi görevlendirilmiştir. Sağlık tesislerimizde, 18.022’si doktor ve 111.699’u sağlık personeli olmak üzere 144.156 personel depremzedelere sağlık hizmeti vermektedir. Bölgede 14.435 UMKE ve 112 personeli var.

11:45 Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 302 hesap yöneticisi tespit edildi. 37 şahıs gözaltına alındı, 10'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11:30 17 ilde sahte hesaplarla deprem yardımı toplayan 20 şüpheliye işlem - Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli 10 şehirde yıkıma neden olan depremin ardından, AFAD ve resmi kurumların internet sitelerini taklit ederek sosyal medyadan bağış toplayan 17 kentte 20 hesap tespit edildiğini ve kullanıcıları hakkında adli işlem başlatıldığını açıkladı.

11:05 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan, hastanede tedavisi devam eden 162 çocuk bulunmaktadır.

11:03 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Özer, ''Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır'' açıklamasında bulundu.

10:17 İskenderun'daki Arzu Apartmanı'ndan 6 kişi sağ çıkarıldı. Enkazdaki ses veren 3 kişi için kurtarma çalışmaları sürüyor.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı
Ekipler, uzun uğraşlar sonucu Yasemin ve Kadir Oktay çiftinin 5 çocuğunda 15 yaşındaki Arda'yı enkaz altından çıkardı

09:40 MSB: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever ile Hatay’da kurulan lojistik destek üssünde incelemelerde bulundu.

09:38 İçişleri Bakanlığı, Bakan Soylu'nun başkanlığında, Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Afet Koordinasyon ve Planlama Toplantısı gerçekleştirildiğini duyurdu

09:25 AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. " denildi.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı
Hatay'da 10 günlük bebek ile annesi, depremden yaklaşık 90 saat sonra enkazdan kurtarıldı.

709 SEFERLE 125.957 TAHLİYE

09:25 Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından depremzedelerin tahliyesini gerçekleştiren Türk Hava Yolları(THY) bugün 26 bin 699 vatandaşı taşıyacaklarını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Bugün için planladığımız 150 tahliye seferiyle 26.699 vatandaşımızı taşıyacağız. Tahliye operasyonunun başladığı 6 Şubat’tan gün sonuna kadar toplam 709 seferle 125.957 kişiyi tahliye etmiş olacağız" dedi.

09:00 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile kurulan destek üssünde incelemelerde bulundu. 

08:38 MSB: Hatay’da, sevk edildiği hastanenin deprem nedeniyle çökmesi  sonucu kahraman silah arkadaşımız P. Söz. Er. Ferhat Günaçti, 09 Şubat 2023 tarihinde şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştıGaziantep'in İslahiye ilçesindeki Çamlıca Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Apartmanı enkazında yürütülen çalışmada, 23 yaşındaki Yiğit Akar 89 saat sonra sağ olarak kurtarıldı

07:50 Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

05.55: Hatay'daki arama kurtarma ekipleri Huzur Apartmanı'nda bebek sesi duyarak çalışmalarını yoğunlaştırdı. Enkaz kaldırma çalışmalarında 1,5 yaşındaki Sela bebek ve ailesi 96 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

03.10 Kahramanmaraş’taki 107 depremzede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi.

01.05 Açıklanan verilere göre Kahramanmaraş depremi, 17 bin 480 ölümle sonuçlanan 1999 Gölcük depremini can kaybında geride bıraktı. 

00.25 Hatay'da 10 günlük bebek ile annesi, depremden yaklaşık 90 saat sonra enkazdan kurtarıldı.

DEPREMİN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ YAŞANANLAR

23.39 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay son 72 saatte enkazdan 172 kişinin çıkarıldığını, toplamda 72 bin 879 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

23.10 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Şu ana kadar 120 polis arkadaşımızı, 32'nin üzerinde de jandarma personelimizi depremde kaybettik" dedi.

22:14 Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, 23 yaşındaki Yiğit Akar bina enkazından 89 saat sonra sağ olarak çıkarıldı

21.00 AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.

18.31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiç endişe olmasın, süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklar, hiçbir vatandaşımız barınaksız, konutsuz kalmayacak.

17.28 AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Karasal ortamlarda meydana gelen en büyük depremlerden biri. Belli bir büyüklüğe kadar arkçı sarsıntıların oluşabileceğini söyleyebiliriz.

17.15 Türkiye'de eğitime 20 Şubat tarihine kadar ara verildi.

Kahramanmaraş depreminde beşinci gün! Bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı 20 bini aştı

16.06 Kerem bebek enkazdan 60 saat sonra avucunda annesinin saçlarıyla kurtarıldı.

15.54 AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre depremlerin ardından bin 206 artçı deprem meydana gelmiştir. 

14.36 Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen yaralı depremzede sayısı 920 oldu. Kamu, özel ve üniversite hastaneleri olmak üzere 79 hastanede tedavi edilen 920 yaralı depremzededen 421’i taburcu edildi.

13:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep'de yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısını 14 bin 14 olduğunu söyledi. Erdoğan, "Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794. Enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. 6 bin 444 bina yıkıldı." dedi.

12.03 İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Tüm illerdeki koordinasyon merkezlerimizin topyekun seferberliğiyle yolların kapanması ve havaalanına erişim gibi başlangıçta yaşanan birçok zorluğun üstesinden gelinecektir. Bugün akaryakıt sıkıntısı ve ısınma ihtiyaçları dahil olmak üzere tüm güçlüklerin üstesinden gelmek için çok daha iyi bir durumdayız."

10.46 AFAD: "Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir."

09.58 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

07.45 AFAD Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.

05.19 Adana ve Kahramanmaraş’tan 83 depremzede askeri uçakla İstanbul’a getirildi.

03.28 Ticaret Bakanı Mehmet Muş: İlave arama kurtarma personeli için AFAD kriz merkezinde planlamalar yapıldı ve bu personelin intikali sağlanacak. Aynı şekilde jandarma birliklerimizden de ilave personelimizin intikali planlanıyor, peyderpey Adıyaman'a geliyorlar.

03.23 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hatay Havalimanı pistini eski haline ve çalışır duruma getirme işini en geç pazar gününe kadar bitirmiş olacaklarını açıkladı.

03.00 AFAD, depremde can kaybının 12 bin 391'e yükseldiğini duyurdu.

01.24 Adıyaman'da Sakarya Caddesi Demir Apartmanı'nda enkaz altında kalan anne Ayşe Atçeken ve kızları Emine ile Feyza, depremden yaklaşık 65 saat sonra sağ çıkarıldı.

00.09 Hakkari'den Hatay'a giden Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), depremden 66 saat sonra Odabaşı Mahallesi'nde yıkılan bir binanın enkazından 7 aylık bebeği sağ çıkardı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...