Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Ankara Üniversitesi'nden örnek proje: 3D yazıcıyla doğal gıda üretildi

Ankara Üniversitesi'nden örnek proje: 3D yazıcıyla doğal gıda üretildi
Başlık ResmiAnkara Üniversitesi'nden örnek proje: 3D yaziciyla dogal gida üretildi

Ankara Üniversitesi'nde örnek bir proje gerçekleştirildi. TÜBİTAK destekli projede yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla doğal gıdalar üretildi.

Kaydet
|

Ankara Üniversitesi'nde yutma güçlüğü (disfaji) çeken bireyler için 3 boyutlu (3D) gıda yazıcıları kullanılarak fonksiyonel gıda üretimi yapıldı.

Projelerinin kendi alanında "TÜBİTAK 1001 Programı" kapsamında desteklenen ilk proje olduğunu söyleyen Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kezban Candoğan "Formülasyonumuzu yutma güçlüğü çeken bireyler için geliştirdik. Yutma güçlüğü çeken bireyler, ağızlarına aldıkları gıda ve içecekleri midelerine gönderirken zorluk çeker, akciğerlerine kaçma söz konusu. Bu sebeple çok sıvı veya çok katı gıdaları ya da homojen olmayan gıdaları tüketemiyorlar" ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR 3D YAZICILARLA BASILAN GIDALAR DİYE KORKMASINLAR"

Candoğan "Gıda yazıcıları, bilgisayar destekli bir programda çalıştığı için plastik veya doğal olmayan yapay bir ürün olarak düşünülebilir ama böyle değil. Çok doğal ürünler, insanların günlük hayatında tükettikleri gıdaları kullandık. Seyreltilme işlemini de tam yağlı süt ve tereyağı ile yaptık. İnsanlar 3D yazıcılarla basılan gıdalar diye korkmasınlar" açıklamasında bulundu.

Ankara Üniversitesi'nden örnek proje: 3D yazıcıyla doğal gıda üretildi
Başlık ResmiAnkara Üniversitesi'nden örnek proje: 3D yazıcıyla doğal gıda üretildi

Prof. Dr. Candoğan “Projede Prof. Dr. Kâmuran Ayhan ile mühendislik ayağında Doç. Dr. Özge Şakıyan Demirkol ve ben bulundum. Üç boyutlu yazıcı konusunda Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ve Doç. Dr. Pınar Huri Yılgör çalıştı” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Gıda etiketlerine düzenleme: Artık daha kolay okunacak
HABER

Gıda etiketlerine düzenleme: Artık daha kolay okunacak

BAKMADAN GEÇME
Gıda devleri alım için geldi
HABER

Gıda devleri alım için geldi

BAKMADAN GEÇME
Kozmetik gıda ve ilaç sanayiinde kullanılıyor: Dünyanın en pahalı baharatı: Kilosu 75 bin lira
HABER

Kozmetik gıda ve ilaç sanayiinde kullanılıyor: Dünyanın en pahalı baharatı: Kilosu 75 bin lira

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.