3 yıl sonra bir ilk! Avrupa Merkez Bankası faizi artırdı
Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda 3 temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Böylece Avrupa'da 2023'ten bu yana ilk kez faiz yükseldi.
- ECB, politika faizlerini 25 baz puan yükselterek mevduat faiz oranını yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkardı.
- Orta Doğu'daki savaşın enflasyon baskılarını artırdığı belirtildi.
- Euro Bölgesi'nde enflasyonun mayıs ayında yüzde 3,2 seviyesine çıkması faiz artırımında belirleyici oldu.
- ECB, enflasyonun orta vadede hedeflenen yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalabileceği uyarısında bulundu.
- Banka, büyüme beklentilerini ise aşağı yönlü revize etti.
- ECB, 2026 ve 2027 yılı enflasyon tahminlerini yükseltti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizlerini 25 baz puan yükselterek mevduat faiz oranını yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkardı. Karar, son dönemde hızlanan enflasyon ve yükselen enerji maliyetlerine karşı atılan bir adım olarak değerlendirildi.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Haziranda sürpriz yok
SAVAŞ ENFLASYONU ARTIRDI
ECB açıklamasında, "Orta Doğu'daki savaş enflasyon baskılarını artırıyor. Faiz artırma kararı da, bu şokun nasıl gelişebileceği ve Euro Bölgesi'nin orta vadeli görünümünü nasıl etkileyebileceğine dair farklı senaryolar dikkate alınarak alındı" denildi.
ENFLASYON YÜKSELDİ, FAİZ ARTTI
ECB'nin faiz artırımında, özellikle enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle Euro Bölgesi'nde enflasyonun mayıs ayında yüzde 3,2 seviyesine çıkması belirleyici oldu. Banka, enflasyonun orta vadede hedeflenen yüzde 2 seviyesinin üzerinde kalabileceği uyarısında bulunurken, büyüme beklentilerini ise aşağı yönlü revize etti.
ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELTİLDİ
Projeksiyonlarını güncelleyen ECB 2026 yılı enflasyon tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 3'e yükseltti. 2027 tahmini de yüzde 2'den yüzde 2,3'e çıkarıldı. 2028 yılı enflasyon tahmini yüzde 2,1'den yüzde 2'ye çekildi.
ECB, 2026 yılı çekirdek enflasyon tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e yükseltirken, 2027 için yüzde 2,2'den yüzde 2,5'e çıkardı. ECB, 2028 yılı için çekirdek enflasyon tahminini yüzde 2,1'den yüzde 2,2'ye yükseltti.
