‘İblis’ Orta Doğu’dan hiç ayrılmadı

‘İblis’ Orta Doğu’dan hiç ayrılmadı

KÜLTüR - SANAT Haberleri

“İblis” oyununda, I. Dünya Savaşı sırasındaki Osmanlı halkının manevi hâli yansıtılmaya çalışıyor.

MURAT ÖZTEKİN

Azerbaycanlı Türkçü yazar Hüseyin Cavid’in “İblis” adlı eseri tiyatro sahnesine taşınıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Cavid’in eserini Melahat Abbasova’nın yönettiği aynı isimli oyunla seyirciyle buluşturuyor. Bu akşam Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk gösterimini yapılacak olan “İblis” oyununda, I. Dünya Savaşı sırasındaki Osmanlı halkının manevi hâli yansıtılmaya çalışılıyor. Bağdat’ta geçen “İblis” tradejisinde, nefsine karşı koymaya çalışan Arif’in, şeytanın vesveselerine kapılması ve sonrasında bir köleye dönüşmesi işleniyor. Eser, bir asır önce Anadolu’da yaşanan psikolojik yıkıntıyı da tasvir ediyor.

KAN HÂLÂ AKIYOR
Oyunun yönetmeni Melâhat Abbasova, “İblis, I. Dünya Savaşı’nda yazılmasına rağmen hâlâ aktüelliğini koruyor. Bu oyunu seçmemin en başlıca sebebi bugün Orta Doğu’da yaşanan olayların, savaşların, dökülen kanların, hâlâ devam etmesidir. İblisin adım attığı her yerde kan, savaş, kötülük, huzursuzluk var. Cavid’in iblisi; insan metaforunu, onun iç dünyasını ifade ediyor”diyor.
“İblis” oyunu, 17-20 Nisan, 24-27 Nisan tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...