Misafir vergisi nedir? Misafir vergisi mi geldi?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Misafir vergisi nedir? Misafir vergisi mi geldi?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Misafir vergisi nedir, soruları hız kazandı. Türkiye'de mülk sahipleri için vergi beyannamesi verme sürecine girilecek. Ev sahipleri için vergi beyanname dönemi başlıyor. Ekonomi yazarı Abdullah Tolu'nun aktardığına göre, Kaynana vergisinin ardından misafir vergisi de geliyor. Peki, misafir vergisi nedir? Misafir vergisi mi geldi? Kimler Misafir Vergisi ödeyecek?

Ev sahipleri için vergi beyanname dönemi başlıyor. Vergi kanunu ile ilgili her geçen gün yeni bir ayrıntı da gündeme geliyor. Sahibi olduğu evde veya dairede bu şekilde misafir ağırlayan mal sahiplerine kötü haber geldi.  Ekonomi yazarı Abdullah Tolu'nun aktardığına göre, Kaynana vergisinin ardından misafir vergisi de geliyor.Akraba dışı uzun süreli konuklar vergilendirilecek. Peki, misafir vergisi nedir? Misafir vergisi mi geldi? Kimler Misafir Vergisi ödeyecek?

MİSAFİR VERGİSİ NEDİR?

Misafir vergisi, mülk sahiplerinin, evlerinde kendileriyle birlikte yaşayan, akraba olmayan kişiler için ödemesi gereken yeni bir vergi türü olarak değerlendirildi. Ekonomim köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde misafir vergisini kaleme aldı. Yani evinizdeki misafir için vergi ödeyebilirsiniz.

Misafir vergisi nedir? Misafir vergisi mi geldi? - 1. Resim

Evde mal sahibi ile ikamet eden misafirlerle ilgili olan misafir vergisi, uzun süreli konaklamaları hedef alıyor. Tolu'nun aktardığına göre, konutta mülk ahibi ile ikamet edenin akraba olmaması halinde, mal sahibinin misafir vergisi ödemesi gerekiyor. Eğer evde mülk sahibi ile birlikte akraba olmayan bir misafir kalıyorsa, mülk sahibi bu kişi için emsal kira bedeli üzerinden vergilendirilecek.

MİSAFİR VERGİSİ Mİ GELDİ?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesi uyarınca, mal ve hakların kiraya verilmesi durumunda alınan kira bedellerinin emsal kira bedelleriyle orantılı olması gerekiyor. Bu düzenleme, akraba olmayan kişilerin mülk sahibi ile birlikte uzun süreli konaklaması durumunda da uygulanıyor. Mülk sahipleri, eğer 2023 yılı içerisinde evlerinde akraba olmayan kişileri ağırladılarsa, 1 Mart - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında, kira geliri elde etmiş gibi yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...