RAMAZAN'IN 1. GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER, OKUNACAK DUALAR! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, kılınacak namazlar nedir, ne okunur, namazı var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
RAMAZAN'IN 1. GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER, OKUNACAK DUALAR! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, kılınacak namazlar nedir, ne okunur, namazı var mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bedenin ve ruhun dünyadan bir nebze de olsa soyutlanıp, maddi ve manevi olarak doyduğu, sofraların bolluk ve bereketten taşıp arttığı, 11 ayın sultanı ve içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındırdığı mübarek Ramazan ayında Allah’ın farz kıldığı oruç tutmanın yanında yapılması gereken ibadetler de vardır. Peki Ramazan’ın 1. Günü okunacak dualar nelerdir? Ramazan’ın 1. Günü çekilecek tesbihler nelerdir? Ramazan’ın 1. Günü yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan’ın 1. günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar, kılınacak namazlar...

Ramazan, Müslümanlar için çok önemli bir aydır. Bu ayı tam anlamıyla yaşayarak eda eden Müslümanlar normal zamandan fazla olarak Allah’a daha çok yakınlaşmaktadır ve ona ibadetlerini yerine getirip Allah’ı hoşnut etmektedirler. İşte size yardımcı olması açısından hazırladığımız haberimiz sizlerle. Ramazan’ın 1. Günü okunacak dualar nelerdir? Ramazan’ın 1. Günü çekilecek tesbihler nelerdir? Ramazan’ın 1. Günü yapılacak ibadetler nelerdir?

RAMAZAN'IN İLK GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

Ramazan’ın 1. günü okunacak dualar, çekilecek tesbihler

Kur’an-ı Kerim Okumak

Ramazan'ın ilk günü genellikle mukabeleye başlanır ve bu ay boyunca hatim yapılır. Ramazan ayında mukabele okumak peygamberimizin sünneti olduğu için toplu bir şekilde mukabele okumak yani Kur’an-ı Kerim okumak gerekmektedir ve oldukça sevaptır. Kuran okumak hem fazileti hem de manevi bağları güçlendirip birlik ve beraberliği de sağlamaktadır. 

Ramazan’ın 1. günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar, kılınacak namazlar! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, ne okunur, namazı var mı? - 1. Resim

Fetih Suresi Okumak

Ramazan’ın ilk günü okunacak sureler ve yapılacak olan ibadetler arasında birinci sırada olan Fetih suresi gelmektedir. Fetih suresi gündüz vakti değil de akşam okunsa daha efdal olmaktadır. Özellikle ramazanın ilk gecesi okunacak olan Fetih suresinin okuyan kişiyi bir sene boyunca koruyacak fazileti olmaktadır. Müslümanların Ramazan’ın birinci günü yapılan ibadetlerden sonra Fetih suresini okuması rızkı bollaştırıp bereketini arttırır. Müslümanlar Ramazan’ın 1. Günü Fetih suresi okursa sıkıntılar gider, zorluklar sona erer ve ferahlık gelir.

Oruç Tutmak

Mübarek Ramazan ayı içerisinde tüm Müslümanların oruç tutması dinen farzdır. Çünkü Allah emretmiştir. Oruç tutmak ruha şifa olur. Bakıldığı zaman oruç tutmak bütün gün aç kalınarak yapılan bir ibadettir fakat aslında Müslümanlar bilmelidir ki ruh oruçla beslenmektedir. Oruç tutan kişinin günahları affolur, rahmet ve bereket ve hayır işleri çoğalır ve aynı zamanda tövbeleri artar. Allah oruç tutan kişinin ağız kokusunu sevmektedir. Oruç tutan kişi sahur yaparken sahur duası, iftar yaparken iftar duası okursa ruhsal olarak şifalanıp içsel huzura kavuşur.

Ramazan’ın 1. günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar, kılınacak namazlar! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, ne okunur, namazı var mı? - 2. Resim

İFTAR DUASI NASIL OKUNUR?

İftar Duası

“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.” Bu iftar duası ve anlamı ise orucun Allah için tutulduğunu ifade eder. “Ey Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açıyorum.” manasına gelmektedir. Peygamberimiz tarafından edilen iftar duası ve anlamı oldukça önem taşır.

Sahur Duası

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah'ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe…  Amin…”

Ramazan’ın 1. günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar, kılınacak namazlar! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, ne okunur, namazı var mı? - 3. Resim

Zekat ve Fitre Vermek

Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, ibadet etmek ne kadar önemliyse zekat vermek ve fitre vermek de o kadar önemlidir. Ramazan ayı oldukça bereketli ve bolluk içerisinde geçtiği için maddi durumu yetersiz olan kardeşlerimize de bu ayda ve bu günde yardımlarda bulunup onları da gözetmemiz gerekmektedir. Ramazan duası almanın en güzel vesilelerinden biri zekat, fitre ve sadaka vermektir. Ramazan’ın ilk günü fitre verilir mi diye merak edilebilir, Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili açıklamasında fıtır sadakasının Ramazan Bayramı ilk günü verilmesinin vacip olduğunu, bayram öncesinde de verilebileceğini belirtmiştir.

Dua Etmek

Bolluk, bereket ve rahmet yönünden diğer aylardan farklılık gösteren Ramazan ayında ve kişiye hem maddi hem de manevi bakımdan doyum sağlayan en sık yapılabilecek şeylerden birisi de bol bol dua etmektir. Kişiyi doğruya yöneltmek, kötü huylarından ya da günahlarından arındırmak ve hayırlı rızkının artmasına katkı sağlamak gibi faziletleri bulunan ramazan boyunca gerek gün içerisinde gerek iftar saatlerinde yapılacak duaların çok büyük sevabı olmaktadır. Bu nedenle kişinin kendisi için gerçekleşmesini istediği durumların, tövbelerin ya da affolunma dileklerinin anlam kazanacağı dualar ramazan ayında da çokça yapılmalıdır.

Ramazan’ın 1. günü yapılacak ibadetler, okunacak dualar, kılınacak namazlar! Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, ne okunur, namazı var mı? - 4. Resim

Ramazan’ın 1. Günü Çekilecek Tesbihler

Ramazanın ilk 10 günü okunacak dua, 11. ile 20. gün arasında okunacak dua, 21 ile 30. günler arası okunacak dua olarak sıralama yapabilirsiniz.

Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi), 
Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan), 
Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) teşbihleri Allah’ın niteliklerini anmak açısından güzel seçeneklerdir.

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...