Sandık görevi nasıl iptal edilir? Sandık görevine itiraz nasıl yapılır?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sandık görevi nasıl iptal edilir? Sandık görevine itiraz nasıl yapılır?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Seçim görevinin iptali için araştırmalar hız kazandı. Seçim görevinin iptali için izlenecek yollar arama motorlarında sorgulanıyor. Peki seçim görevi nasıl iptal edilir, iptal edilebilir mi? Sandık görevine itiraz nasıl yapılır? Sandık başkanı göreve gitmezse cezası nedir? İşte detaylar.

Seçim görevi nasıl iptal ettirilir, sorusuna cevap aranıyor. 31 Mart yerel seçimlerinde sadece seçmenler değil, görev alacak yetkililer de araştırmalarını sürdürüyor. Seçimde görev almak istemeyenler, seçim görevinin nasıl iptal edileceğini sorguluyor. Peki, seçim görevini İptal ettirmek için nereye başvurulur? Seçim görevi iptal edilir mi? Seçimde sandık görevlisi gitmezse ne olur?

SANDIK GÖREVİNE İTİRAZ NASIL YAPILIR?

İki çeşit sandık görevlisi vardır. Bunlardan ilki olan sandık kurulu görevlisi, devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir. İkincisi ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır.

Sandık görevi nasıl iptal edilir? Sandık görevine itiraz nasıl yapılır? - 1. Resim

MEMURLARA SEÇİM GÖREVİ ZORUNLU MU?

Görevi veren ilçe seçim kuruluna başvurmanız gerekir. Seçim görevi iptal edilebilmesi için, görevin sağlandığı ilçe seçim kuruluna başvuruda bulunulur. Başvuru durumuna göre seçim görevi iptali sağlanır. Sandık kurulu görevlilerinin belirlenmesi, 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre ayarlanmaktadır.

SEÇİM GÖREVİNE GELMEYEN VEYA BIRAKIP GİDENLERE NE OLUR?

Göreve gelmeyen veya bırakıp giden başkan yahut üyenin yerine görevlendirilen kişi, önceki başkan veya üye daha sonra gelse dahi görevini sürdürür. Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde, yerine kurulun partili olmayan üyelerinden en yaşlısı başkanlık eder. Seçim günü görevine gelmeyen görevliye, seçim günü haklı sebep olmadan görevinin başına sandıkta bulunmamasından kaynaklı 50 günden az olmamak şartı ile idari para cezası uygulanır. 

 

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...