Kredi kartı için esnaftan bankalara çağrı: Post'larda faiz ve komisyon düşürülmeli

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kredi kartı için esnaftan bankalara çağrı: Post'larda faiz ve komisyon düşürülmeli

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Faiz kararıyla artan kredi kartı faizleri ve komisyon, esnafı zor durumda bırakmaya başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Palandöken, faiz ve komisyon için bankalara çağrı yaptı.

Merkez Bankası, kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında aralık ayında değişiklik yapılmayacağını açıklasa da hali hazırda yükselen faizler  hem vatandaşları hem de esnafı zor durumda bıraktı. Kredi kartında yükselek faiz oranı ve komisyonun düşürülmesi için Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Palandöken, bankalara çağrı yaptı.

KREDİ KARTINA TAVAN VE TABAN SINIRI GELMELİ 

Palandöken, yüzde 4'ü aşan kredi kartı faizleriyle zora düşen vatandaşın kredi kartı borçları ödeyemez hale geldiğini, veresiye defterine dönüşlerin başladığını, diğer taraftan POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle esnafın da mağdur olduğunu söyledi.

Palandöken, “Yapılması gereken şey tavan taban sınır mı gelmesi gerekli. Değilse insanların mağduriyeti her geçen gün daha da artacak. Faizin yükselmesi maliyetlere işçiliğe emtiaya yansıyacak.” ifadelerini kullandı.

Kredi kartı için esnaftan bankalara çağrı: Post'larda faiz ve komisyon düşürülmeli

BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Pos cihazlarındaki faiz oranlarının düşürülmesini isteyen Bendevi Palandöken, alışveriş yapmanın zorlaştığını savunarak uygulanan faiz oranları ve taksit sınırlamaları nedeniyle piyasada sıkışıklık yaşandığını belirtti. Palandöken, “Bankalar elini biraz taşını koysunlar. Kamu bankaları özel banklar netice itibariyle kredi kartından vatandaşın vazgeçemeyeceğine göre bu paraların da tekrar bankaya döneceğini varsaymak için önemli bir güvence” dedi. 

KİŞİ BAŞINA 3 KREDİ KARTI DÜŞÜYOR

Bankalar Arası Kart merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye'de 114 milyonun üzerinde kredi kartı ve 186 milyonun üzerinde banka kartı kullanıldığın bilgisini paylaşan Palandöken, neredeyse kişi başı 3 adet kart düştüğünü belirtti. Palandöken, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının ise her geçen gün arttığının altını çizerek “600-700 bini kredi kartlarını ödeyemez hale geldi. Kredi kartındaki faiz oranı da yüzde 4’leri aşınca vatandaş sıkıntıya girdi”  ifadelerini kullandı. 

TESK Başkanı Palandöken komisyon oranlarına yeni bir standart getirilmesi gerektiğini ifade ederek “Bunun bir an evvel düzeltilmesi belirli oranın üzerine çıkmama talimatını verme zamanı geldi” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...