İstanbul'da yoğun kar alarmı! Önlemler açıklandı

Düzenleyen:
İstanbul'da yoğun kar alarmı! Önlemler açıklandı

YAŞAM Haberleri

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı, Valilik alınan önlemleri açıkladı. İstanbul'da tüm özel ve resmi eğitim ve öğretim kurumları, 14 Mart tarihine kadar tatil edildi. Bunun yanı sıra güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında memur, işçi ve diğer personelin 10 Mart 2022 Perşembe günü idari izinli sayılmalarına karar verildi.

Sibirya’dan Türkiye’ye giriş yapan soğuk hava dalgası sıcaklıkları önemli derecede düşürürken kar yağışı yurdun bazı noktalarında kendisini göstermeye başladı. Megakent İstanbul’u da etkilemesi beklenen kar yağışı için AKOM, Valilik ve İBB kurmayları hazırlık toplantısı yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yoğun kar yağışı uyarısı kapsamında, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) gerekli önlemleri aldı. AKOM koordinasyonunda, İstanbul'un 4023 kilometrelik yol ağında çalışmalar bu sabahtan itibaren başladı.

4-5 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK

AKOM Meteoroloji Yüksek Mühendisi Osman Çaylak, “Çarşamba akşam saatlerinden itibaren İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin tamamına yakın bir bölümü Sibirya üzerinden gelmesi beklenen soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek. Bununla beraber Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren sıfır derecelerin altına düşmesini bekliyoruz. Perşembe sabah saatlerinden itibaren kuvvetli rüzgarla birlikte yer yer kuvvetli ve yoğun kar geçişleri İstanbul’da etkili olacak. Bu sistem yaklaşık 4-5 gün boyunca aralıklarla bölgemizde devam edecek. Şehir merkezinde dahi sıcaklıklar eksili değerlere düşecek. -2 ve -3’lü değerler görülecek. Bunlar aslında İstanbul için ciddi ve soğuk rakamlar” dedi.

1987 YILINDAKİ ŞİDDETLİ KAR YAĞIŞINI HATIRLATTI

“Şuan bize gelecek olan sistem ciddi bir soğuk hava. Ocak ayındaki yağışta bile bu kadar derin soğuklar görmemiştik. Mart ayı için oldukça ekstrem bir durum. 1987 yılındaki gibi olmasa da 2’nci sırada diyebiliriz. Vatandaşların bu soğuk havayı ve yapılan uyarıları ciddiye almasını tavsiye ediyoruz. “Mart ayı, cemre düştü, kar tutmaz” demeyelim. 4-5 gün boyunca çetin kış koşulları etkili olacak” diye konuştu.

İstanbul'da yoğun kar alarmı! Önlemler açıklandı

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI

Yapılan son değerlendirmelere göre; yurt geneli çok bulutlu, Çanakkale, İzmir ile Aydın'ın kıyı kesimleri dışında kalan tüm bölgelerimizin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile yarın zamanla İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Antalya’nın doğusu ve Konya çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

ÇIĞ RİSKİ

Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

 İç ve batı kesimlerde yağışla birlikte 2 ila 5 derece azalacağı ve mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Rüzgar; Genellikle güneyli, kuzeybatı kesimler ile yarın zamanla kuzey ve batı kesimlerde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, öğle saatlerinden itibaren Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli (40-60 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

THY BAZI SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Perşembe günü beklenen kar yağışı nedeniyle İstanbul’da her iki havalimanında da uçuşların etkilenmesi bekleniyor. İlk uçuş iptali THY'den geldi.

Türk Hava Yolları uçuşlarını iptal etti. THY tarafından yapılan açıklamada "Yolcularımızın dikkatine; 10 Mart tarihinde beklenen hava muhalefeti nedeniyle İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları kalkışlı/varışlı bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Seferi iptal olan yolcularımız uçuş saatine kadar web sitemiz, mobil uygulamamız ve +90 850 333 0 849 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden değişiklik veya iade işlemlerini tamamlayabilirler" denildi.

İstanbul'da yoğun kar alarmı! Önlemler açıklandı

EĞİTİME 2 GÜN KAR MOLASI

İstanbul Valiliği, kentte etkili olacak kar yağışı nedeniyle eğitime 2 gün ara verildiğini açıkladı.

ALINAN TEDBİRLER

İstanbul Valiliği, kent genelinde beklenen yoğun kar yağışına karşı yeni tedbirler aldı. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 09.03.2022 tarihli toplantısında;

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden bugün saat 10.30’da alınan verilere göre 10 Mart 2022 Perşembe günü (Yarın) İstanbul için TURUNCU alarm verilmiştir. Öngörülen raporlar ve beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle;

10 Mart 2022 Perşembe gününden itibaren; İlimiz dahilindeki bütün resmi ve özel temel eğitim ve ortaöğretim kurumları ile halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmî okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kursları,

Kur’an kursları ile 4-6 yaş arası ana sınıfları da dahil olmak üzere; bütün eğitim kurumlarında eğitim faaliyetlerine 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar faaliyetlere ara verilmesine,

İstanbul’da bulunan Üniversite Rektörlerimizle yapılan istişareler doğrultusunda ilimizde yükseköğrenime 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine,

Kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında memur, işçi ve diğer personelin 10 Mart 2022 Perşembe günü idari izinli sayılmalarına karar verilmiştir.

Saygıdeğer hemşehrilerimizin karla mücadele konusunda alınan önlemlere verdikleri destek ve gösterdikleri anlayış için teşekkür ediyoruz.

İstanbul'da yoğun kar alarmı! Önlemler açıklandı

VALİ YERLİKAYA'DAN VATANDAŞLARA UYARI

Vali Yerlikaya, yaptığı sosyal medya hesabında paylaşımında, “10 Mart Perşembe gününden itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışı, poyraz fırtınası, soğuk hava beklenmektedir. Lütfen, tedbiri elden bırakmayalım” uyarısında bulundu.

MARMARAY SEFERLERİ UZATILDI

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "İstanbul'da beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle Marmaray seferlerimiz 9-13 Mart tarihleri arasında gece saat 02:00'ye kadar vatandaşlarımıza hizmet verecektir" mesajını paylaştı.

İLLERE GÖRE HAVA DURUMU

Ankara: Çok bulutlu, hafif karla karışık yağmur ve kar yağışlı 5
İstanbul: Çok bulutlu, hafif yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı 5
İzmir: Çok bulutlu 10
Adana: Çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor 16
Antalya: Çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı, iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç ve doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor 14
Samsun: Çok bulutlu, yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor 58
Trabzon: Çok bulutlu, yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri karlakarışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç kesimlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor 7
Erzurum: Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor 12
Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinde kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor 10

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...