Japonya'da Avrupa'ya çağrı: Çin'e karşı asker yollayın

Düzenleyen:
Japonya'da Avrupa'ya çağrı: Çin'e karşı asker yollayın

DÜNYA Haberleri

Japonya ile Çin arasındaki Güney Çin Denizi gerginliği büyüyor. Japonlar, Çin'in olası bir saldırısına karşı Avrupa'dan yardım istedi.

Avrupa Parlamentosunun (AP) Güvenlik ve Savunma Komitesine katılan Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo'ya acil çağrıda bulundu. Bakanı Nobua, Avrupa'nın Hint Pasifik'te daha güçlü askeri varlık bulundurmasını tavsiye etti.

Japonya'da Avrupa'ya çağrı: Çin'e karşı asker yollayın

"TANSİYON YÜKSELTİLMESİNİ HOŞ KARŞILAMAYIZ"

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı alanlarda statükoyu tek taraflı değiştirme girişimlerine tepki gösteren Japon Bakan, Pekin yönetiminin buna yönelik adımları nedeniyle bölgede meşru haklara sahip tarafların çıkarlarının altının oyulmaması gerektiğini ifade etti. Nobuo, Güney Çin Denizi'nde tansiyonu yükseltecek hiçbir adımın anlayışla karşılanmayacağı uyarısında bulundu.

ANLAŞMAZLIĞIN GEÇMİŞİ

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulundu. Çinliler, Yer altı kaynakları açısından zengin bölgede, başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da olduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Japonya'da Avrupa'ya çağrı: Çin'e karşı asker yollayın

ABD DE ÇİN'E KARŞI ÇIKIYOR

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD karşı çıkıyor.

 Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.

YASAL ZEMİNİ YOK

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

 



Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...