Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

Ekonomi Haberleri

Antalya Manavgat’ta 2021’de yaşanan orman yangınları sonrasında bölge yeniden ayağa kaldırıldı. TOKİ tarafından inşa edilen 148 tek katlı, 763 çift katlı 910 köy evinden 550’si, bir yıl geçmeden sahiplerine teslim edildi. Mayıs ayı sonuna kadar bütün köy evleri yangın mağdurlarına teslim edilecek.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021 tarihinde meydana gelen tarihin en büyük orman yangını sonrasında yaralar sarılmaya başladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen yeni evler vatandaşların yüzünü güldürdü. Yangından etkilenen 60 bin hektarlık alanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla alevlere teslim olan bölge yeniden ayağa kaldırıldı.

HEMEN YARALAR SARILMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manavgat’taki yangın sonrası TOKİ tarafından inşa edilen evlerin anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada yangının ardından hemen vatandaşların yaralarını sarmaya başladıklarını belirterek yapılan konutların tasarımıyla, malzemesiyle, çevresiyle her vatandaşın sahip olmak isteyeceği güzellikte işler olduğunu söylemişti.

Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

50 BİN LİRAYA KADAR KİRA YARDIMI

Afet çalışmaları çerçevesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, 257 kişilik ekip ve mobil laboratuvarlarla teknolojinin bütün imkânları kullanılarak hasar tespit çalışmalarını hızlıca tamamladı. Bakanlık tarafından ilk etapta 50 bin liraya kadar eşya ve kira yardımı yapıldı. Vatandaşların güvenli yerlere taşınması sağlanırken, bir yandan da yeni köyün inşası için çalışmalar sürdürüldü. Yeni evlerin yöresel mimariye uygun bir şekilde planlaması yapıldı. İhale sürecinin kısa sürede tamamlanmasının ardından köy evlerinin yapılmasına başlandı. 210 milyon liralık destekle İller Bankası altyapı-üstyapı çalışmalarını gerçekleştirdi. İçme suyu hatları çekildi, elektrik direkleri yenilendi.

910 KÖY EVİNDEN 550’Sİ TESLİM

Bir yıl içinde, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 2+1, 3+1 yöresel mimariye uygun 148 adet tek katlı, 762 adet çift katlı olmak üzere 910 köy evinin inşası başladı. Yapımı tamamlanan evlerden 550’si hak sahiplerine teslim edildi. Mayıs ayının sonuna kadar tüm köy evleri sahiplerine teslim edilecek.

Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

ZENGİN SOSYAL YAŞAM ALANLARI

Bakanlıkça hak sahibi olarak konut talep eden vatandaşlara, ihaleleri tamamlanan ve TOKİ eliyle yapımı devam eden 910 konuttan; Manavgat’ta 486 konut ve 1 adet köy konağı, Akseki ilçesinde 64 adet konut, 1 adet köy konağı ile 1 adet şadırvan olmak üzere toplam 550 konut 2 adet köy konağı, 1 adet şadırvan ve çocuk oyun alanları-spor sahaları gibi sosyal yaşam alanları ile inşa edildi. Bu alanlarla birlikte, sosyal konut kapsamında 222 konut ve bir millet bahçesi tamamlanarak teslimleri gerçekleştirildi.

YANGINA DAYANIKLI MALZEME KULLANILDI

TOKİ Antalya Proje Sorumlusu Murat Çolak, yangının ilk gününden itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bütün birimleriyle birlikte Toplu Konut İdaresi’nin saha çalışmaları başlattığına işaret etti. Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: 910 adet konut, 5 köy konağı, 3 cami, 1 şadırvan ve 400 ahır imalatını başlattık. Günümüz itibarıyla 668 adet konut, 3 köy konağı, 1 cami, 1 adet şadırvan, 200 ahırı teslim ettik. Tamamen depreme ve yangına dayanıklı olarak üretildi. Konut teslimlerimiz sürüyor. Çok kısa sürede geri kalan konutlarımızı da afetzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.

Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

EVİMİZDEN MEMNUNİYETİN ÜSTÜNDE MEMNUNUZ

Manavgat’ta 3+1 evlerinin tamamen yandığını söyleyen Mehmet Önder, yananın yerine devletin yeniden ev inşa ettiğini belirterek “Şu anda memnuniyetin üstünde memnuniyetimiz. Evimizi daha büyük yaptılar. Bir yıl dolmadan teslim aldık” dedi. 

BAHÇESİNDE ŞİMDİ AVOKADO YETİŞTİRİYOR

Tarımla uğraşan Cemil Ersoy da Manavgat’taki yangın sırasında evlerinin tamamen yandığını açıklayarak “Allah razı olsun devletimizden. Bir yılda evimizi teslim aldık” dedi. Ersoy, şimdi evinin bahçesinde soğan, fasulye, börülce ve avokado yetiştirdiğini sözlerine ekledi.

Manavgat ayağa kalktı, tüm evler mayısta teslim

DEVLET YARALARI SARDI EVİMİZİ 9,5 AYDA ALDIK 

Anahtarlarını teslim alan Emin Önder, şunları söyledi: Üç katlı evimiz yandı. Sıfırlandık. Devletimiz geldi sağ olsun. Yaraları sarmak için  çaba sarf ettiler. Yangından 9,5 ay sonra evime girdim. Devletimiz el atmasa hepimiz mağdurduk.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...