Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. Kurban etine çıplak elle dokunmayın
Saglik

Kurban etine çıplak elle dokunmayın

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2018 - 05:51
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kurban etine çıplak elle dokunmayın
Fotoğraf BaşlığıKurban etine çiplak elle dokunmayin

Kurban kesildikten sonra eti hazırlarken ve saklarken fark etmeden yapılan hatalar, etin bozulmasına yol açabilir...

Kaydet
a- | +A

ZİYNETİ KOCABIYIK

Adı üzerinde Kurban Bayramı… Kurbanlar kesilecek, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak; bir kısmı da ailece bayram sofralarında yenilecek. Ancak kurban etini sağlıklı tüketebilmek için bazı önemli kurallara dikkat etmek gerekiyor. Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, kurbanlığın seçiminden, etin hazırlanmasına kadar bayram süresince dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı…

VETERİNER KONTROLÜ ÖNEMLİ
Meydana gelebilecek riskleri önlemek için kurbanlıkların kesinlikle veteriner kontrolünde seçilmesinin önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu “Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklarla temas eden kişilere, hidatik kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, bruselloz, salmonelloz, tenya ve toksoplazmozis gibi pek çok hastalığın bulaşma riski olabilir” dedi.

BUNLARA DİKKAT
l Kesim hijyenik şartlarda tecrübeli kasaplar tarafından yapılmalı.
l Kesim sırasında yaralanmaları önleyici tedbirler alınmalıdır.
l Yaralanma olursa mutlaka
sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi olunmalıdır.
l Ete dokunurken ellerde önceden oluşmuş çizik veya yara varsa kapatılmalıdır.
l Ete temas edilmesi veya tüketilmesi sonrasında ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kabızlık, kilo kaybı ve gece terlemeleri gibi belirtiler olursa sağlık kuruluşuna
başvurulmalıdır.

Önce serin yerde dinlendirin, sonra buzdolabına koyun
Kurban kesildikten sonra eti saklarken yapılan hataların da fark etmeden etin bozulmasına yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, dondurucuya atmdan önce parçalar hâlinde temiz kaplara konulan etlerin, güneş görmeyen serin ve temiz bir yerde 5-6 saat bekletilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Daha sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konularak buzdolabına kaldırılması önem taşıyor. Ayrıca bütün işlemler sırasında ete dokunurken yine mutlaka eldiven kullanılması
gerekiyor” dedi.

Eldiven kullanın
Kesim yapılacak yerin temiz ve hijyen kurallarına uygun olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, hastalık yapan mikroorganizmalardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: Kesim alanı akan kanın birikmediği, haşeresiz, kedi ve köpeklerin dolaşmadığı geniş bir yer olmalıdır. Kesimde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin temiz olması da önemlidir. Ayrıca, ete temas edecek kişilerin çıplak elle değil eldivenle çalışması gerekir. Hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi için; kesme, yüzme ve eti parçalama işlemleri serin ve temiz yerde yapılmalı, mide ve barsak içeriği gövdeye bulaştırılmamalıdır. Sadece gözle görünür bulaş varsa gövde yıkanmalı, bunun dışında yıkanmamalıdır. Kesme ve yüzme işleminde derinin dış yüzü, et ile temas etmemelidir.

Eti az pişmiş tüketmek mide için zararlı!
Yeni kesilen etin sert olacağını ve bu durumun hem yerken problem oluşturacağını hem de mide ve bağırsaklar için sıkıntıya yol açacağını ifade eden Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, etin kesildikten sonra 24-36 saat bekletilerek tüketilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, çiğ veya az pişmiş olarak yenilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sönmezoğlu, saklanması ile ilgili olarak da “Kurbanlık etin saklanması ve dondurulması konusuna da dikkat etmek gerekiyor. Etin dayanma süresi, buzdolabında +4 derecede, kıymada 1-3 gün, parça etlerde 4-5 gün, derin dondurucuda 6 ay olarak belirtiliyor. Ayrıca, dondurulmuş etlerin çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmaması da önem taşıyor” diyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 21 Ağustos, 2018 - 05:51
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mevduat faizinde düşüş hızlandı! 1 milyon TL’nin güncel getirisi kaç TL?
    İşte 1 milyon TL’nin güncel getirisi!
    Kaydet
  • 2
    Japonya'da deprem oldu! 6,7 ile sallandılar, tsunami uyarısı var
    Japonya'da şiddetli deprem oldu! Tsunami uyarısı v...
    Kaydet
  • 3
    Rusya, Odessa'da demirli olan Türk gemisini vurdu! Dışişleri'nden açıklama geldi
    Rusya, Odessa'da demirli olan Türk gemisini vurdu
    Kaydet
  • 4
    Meteoroloji  uyardı, 19 ilde çifte alarm! Hem kar hem sağanak yolda
    Meteoroloji uyardı, 19 ilde çifte alarm! Hem kar ...
    Kaydet
  • 5
    New York Times'tan korkutan uyarı: İstanbul'a büyük ve yıkıcı bir deprem geliyor
    "Büyük deprem İstanbul'a yaklaşıyor"
    Kaydet
YAZARLAR
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Kutlarım TMOK’u!..
    Kaydet
  • Adnan Şahin
    Adnan Şahin Anadolu’nun kökleri yerli ürünlerle yaşar
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan DİYETİSYEN
    Kaydet
  • Ahmet Demirbas
    Ahmet Demirbas "Sabır acıysa da meyvesi tatlıdır"
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü İslamiyeti yayan kurumlar azdır
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Muhtarın 4 aracını benzin döküp yaktılar! Kundaklama anı kamerada
    Muhtarın 4 aracını benzin döküp yaktılar! Kundaklama anı kamerada
    Kaydet
  • Yıldız Savaşları afişi rekor fiyata satıldı
    Yıldız Savaşları afişi rekor fiyata satıldı
    Kaydet
  • İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    Kaydet
  • Havayollarındaki
    Havayollarındaki "görünmez tehlike"! Ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor
    Kaydet
  • İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Bologna'da İsrail takımına protesto
Bologna'da İsrail takımına protesto
Kaydet
Kartal'da karakolda hareketli anlar! Bir şahıs bekçinin silahını almaya çalıştı
Kartal'da bir şahıs bekçinin silahını almaya çalıştı
Kaydet
Adalet Bakanlığı 2026’da adliye ve cezaevlerine 15 bin personel alımı yapacak
Adalet Bakanlığı 2026’da 15 bin personel alımı yapacak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası