Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'ten

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'ten

TÜRKİYE Haberleri  / AA

NATO üyesi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya, 1952 yılında NATO üyesi olan Türkiye'nin de oyunu almak için harekete geçmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin de teröre verdikleri desteği hatırlatarak NATO'da yerleri yok demişti. Finlandiya arabuluculuk için heyet göndermek isterken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'de, 'Türkiye değerli bir müttefik, güvenlik endişeleri giderilmeli' açıklamasında bulunmuştu. Türkiye'nin veto haklılığı bir kez daha kanıtlarla ispat edilmiş oldu. PKK'nın, yurt içinde ve sınır ötesinde Türk güvenlik güçlerine yönelik çok sayıdaki saldırısında İsveç üretimi AT-4 adlı tanksavar füzesini de kullandığı ortaya çıktı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımların sonucunda Rusya batı ülkelerini vurmakla tehdit etmiş, askeri ittifak arayışına giren ülkeler de NATO'nun kapısını çalmıştı.

TÜRKİYE BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTI

Güvenlik endişeleri giderek artan iki İskandinav ülkesi, Filandiya ve İsveç dün NATO'ya resmen başvuruda bulundu. Süreç boyunca teröre verdikleri destek ve Türkiye'ye uyguladıkları yaptırımlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülkeyi de NATO'da görmek istemediklerini belirtmişti.

Türkiye'nin haklı endişeleri bir kez daha kanıtlarıyla ortaya kondu. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK mensuplarının iadesine yönelik talepleri karşılıksız bırakan İsveç'in ürettiği AT-4, PKK tarafından yoğun olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE'YE DOĞRULTULAN SİLAHLARIN TEDARİKÇİSİ 

AT-4 isimli tek atışlı tanksavar silahının bugüne kadar PKK'nın Türk güvenlik güçlerine yönelik yurt içinde ve sınır ötesindeki saldırılarında kullandığı belirlendi.

Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'ten

Son olarak Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde de PKK'lı teröristlerin kullandığı bir mağarada ele geçirilen silahlar arasında AT-4 tanksavar roketi de yer aldı.

AT-4'ün kullanıldığı saldırılarla ele geçirildiği operasyonlar ve sayıları şöyle:

- 24 Eylül 2018'de Irak'ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan'dan Hisar Dağı bölgesindeki güvenlik güçlerine açılan ateş sonrası yapılan aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.

- 11, 15, 23 ve 28 Aralık 2018'de Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesi Dayla kırsalında ateşlenmiş toplam 7 AT-4 tanksavar roketi.

- 7 Nisan 2019'da Şırnak'taki Bestler Dereler Gaşinor Tepe Bölgesi'nde PKK'lı teröristlerin yer aldığı sığınakta bulunan AT-4 tanksavar roketi.

- 26 Temmuz 2019'da Şırnak-Silopi çevre yolu üzerindeki güvenlik güçlerine yapılan saldırı sonrasında bölgedeki aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.

- 19 Ağustos 2019'da Cizre ile Şırnak arasında seyir halinde olan güvenlik güçlerine yönelik saldırıda biri kullanılmış, biri kullanılmamış 2 AT-4 tanksavar roketi.

Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'ten

- 26 Ekim 2019'da Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye sızma girişiminde bulunan ve operasyonla etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde ele geçirilen 4 AT-4 tanksavar roketi.

- 24 Temmuz 2020'de Irak'ın kuzeyindeki Raş Deresindeki aramada ele geçirilen AT-4 tanksavar roketi.

- 19 Eylül 2020'de Hakkari'nin Oğul köyü kırsalındaki operasyonda bulunan 3 AT-4 tanksavar roketi.

- 14 Ekim 2020'de Hakkari'nin Derecik ilçesi kırsalında 2 AT-4 tanksavar roketi.

- 4 Kasım 2020'de Hakkari'nin Derecik ilçesi Kırca köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.

- 13 Kasım 2020'de Hakkari'nin merkez ilçesi Oğul köyü kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.

- 10 Ekim 2021'de Hakkari'nin merkez ilçesi kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.

- 17 Ekim 2021'de Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Güçlü köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.

- 20 Ekim 2021'de Hakkari'nin merkez ilçesi Kavaklı köyü kırsalında 3 AT-4 tanksavar roketi.

- 23 Kasım 2021'de Şırnak ili Merkez ilçesi Dereler köyü kırsalında AT-4 tanksavar roketi.

 AT-4'ÜN ÖZELLİKLERİ

Geniş bir ürün ailesine sahip silah sistemi, dünyadaki en yaygın hafif tanksavar silahlarından biri. Tek kişi tarafından taşınıp kullanılan AT-4'ün etkili menzili 200-1000 metre.

Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'tenPiyade birliklerinin zırhlı araç ve tahkimatlarını yok etmek veya devre dışı bırakmak amacıyla tasarlandı.

Türkiye'nin veto haklılığı: Ülkemizi vuran silahlar İsveç'ten

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...