Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Türkçe metinli klavye hazır

Türkçe metinli klavye hazır
Fotoğraf Başlığı Türkçe metinli klavye hazir

Yapılan çalışmayla klavye yabancı ifadelerden temizleniyor. F klavyede bundan böyle ‘Enter’ yerine ‘Giriş’, ‘Caps Lock’ yerine ‘Büyük Harf Kilidi’, ‘CTRL’ yerine ‘Kontrol’, ‘Alt’ yerine ‘Seçenek’ yazacak

Kaydet
a- | +A

İSMAİL SONSUZ

Kamu kurumlarında ve okullarda “Q klavye” yerine “F klavye”ye geçiş için başlatılan çalışmaların ardından, yabancı ifadelerde de Türkçe dönüşümü başlatıldı. Hazırlanan Türk klavyesinin kısa süre içinde satışa sunulması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da destek verdiği çalışmalar, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem’in öncülüğünde son aşamasına getirildi. Yapılan çalışmayla klavye yabancı ifadelerden temizlendi. ‘Enter’ yerine ‘Giriş’, ‘Caps Lock’ yerine ‘Büyük Harf Kilidi’, ‘CTRL’ yerine ‘Kontrol’, ‘Alt’ yerine ‘Seçenek’, ‘Delete’ yerine ‘Geri Sil’ ifadeleri klavyede yer aldı. Yine, ‘Tab’ tuşuna ‘Atlama/Sekme’, ‘Shift’ yerine ‘Büyük Harf/Üst karakter’ ifadesi konuldu. Mevcut klavyelerde üzerinde herhangi bir ifade bulunmayan boşluk bırakma tuşunun üzerine ise ‘Boşluk/Aralık’ ifadesi yerleştirildi.
TL SEMBOLÜ VE İNCELTME İŞARETLERİ DE VAR
Türk klavyesinde, dolar ve avronun yanı sıra, Türk Lirası’nın sembolü de yerini aldı. Sembol, T harfinin olduğu tuşa konuldu. Ayrıca, inceltme işaretli harfler de klavyeye yerleştirildi. Başbakanlığın yayınladığı genelgeyle, kamu kurumları ve okullarda başlatılan F klavyeli dönüşüme, kısa süre içinde Türkçe klavye dönüşümü de eklenecek. Piyasaya sürülecek Türkçe klavye sayesinde her kesimden ve her yaştan insanın bilgisayar kullanmasında da kolaylık hedefleniyor.

Türkçe metinli klavye hazır
Başlık ResmiTürkçe metinli klavye hazır

F klavye beyni çalıştırıyor

Yapılan araştırmalar, Türkçe’ye en uygun klavyenin ‘F’ olduğunu ortaya koyuyor. Kullanıcılara hatasız ve hızlı yazma fırsatı veren F klavyenin on parmak yazım kolaylığı sağlanmasının dışında, bazı hastalıklardan da koruduğu belirlendi. Bilinçsiz bilgisayar kullanımına bağlı olarak eklemlerin kireçlenmesi başta olmak üzere yaşanan ortopedik sorunların F klavye sayesinde nispeten azaldığı belirtiliyor. On parmakla, klavyeye bakmadan yazanların vücutlarının bilgisayar karşısında serbest kalmasının, eklemlerle ilgili sorunların oluşmasını engellediği kaydediliyor. On parmak yazımın beyni geliştirdiği de ifade ediliyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.