Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sabahları bel tutulması ile uyananlara iltihaplı romatizma uyarısı
Sağlık

Sabahları bel tutulması ile uyananlara iltihaplı romatizma uyarısı

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2019 - 09:08
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Sabahları bel tutulması ile uyananlara iltihaplı romatizma uyarısı
Fotoğraf Başlığı Sabahlari bel tutulmasi ile uyananlara iltihapli romatizma uyarisi

Bel fıtığı ve romatizma rahatsızlıkları hakkında bilgi veren Romatoloji Uzm. Dr. Orhan Eren, sabahları uyanırken hissettikleri bel ağrısını gün içinde hissetmeyenlerin iltihaplı omurga romatizması olabileceğini söyledi.

Kaydet
a- | +A

Romatoloji Uzm. Dr. Orhan Eren, bel fıtığı ve romatizma rahatsızlığı hakkında bilgiler verdi. Sabahları bel ve sırt bölgesinde tutukluk haliyle uyananların iltihaplı romatizması olabileceğine değinen Uzm. Dr. Eren, “Sabahları beliniz sırtınız tutuk kalkıyorsanız, hareket ettikçe saatler içinde açılıyorsanız, gün içinde çalışırken ağrılarınızı duymuyorsanız, uzun süre oturmak, dinlenmek size iyi gelmiyorsa, fizik tedaviyle, ameliyatla da ağrılarınız geçmiyorsa, daha iyi bir ortopedik yatak almanız işe yaramadıysa bel, sırt, kalça ağrılarınızın nedeni iltihaplı omurga romatizması olabilir” dedi.

Bel ağrısının en sık görülen nedeninin bel fıtığı olduğunu söyleyen Romatoloji Uzm. Dr. Orhan Eren şu belirtilere dikkat çekti: “Ancak bel fıtığının yanında ek olarak spondilartropati dediğimiz iltihaplı omurga romatizması da varsa fizik tedaviye, ilaçlar kullanmasına hatta ameliyat olunmasına karşın hastanın bel ağrıları geçmeyecektir. İltihaplı omurga romatizmasında ağrılar gece ve sabahları fazladır hareket ettikçe yürüdükçe azalır veya geçer. Bel fıtığı ağrıları ise hareket ettikçe yürüdükçe artar.

Omurgamız 7 tanesi boyunda, 12 tanesi göğüs kafesinde, 5 tanesi de belde olmak üzere 24 tane omur kemiği ve bunların altında bulunan kuyruk kemiği ile biten kuyruk sokumu kemiklerinden oluşur. Üçgen şeklindeki kuyruk sokumu kemiği avuç içi kadar büyüklükte olup, sağ ve sol yanlarından leğen kemiği ile geniş yüzeyli bir eklem ile birleşerek silindirik bir yapı şeklinde pelvisi oluşturur.” Tıbbi adı spondilartropati olan iltihaplı omuzga romatizmasında omurganın bitim kısmı olan kuyruk sokumu omurları(sakrum) ile leğen kemiği (ilium) arasındaki ekleminden başlayan mikropsuz iltihap tüm omurgada ağrı yaptığı gibi eklemlerde de iltihap şişme ve ağrı yapabilir. Mekanik bir bozukluğa bağlı olan bel ağrısının hastanın hareketlenmesi ile artacağına vurgulayan Dr. Eren “Özelliklede ters hareketlerde şiddetlenir. Omur kemiklerinin içinde bulunan omuriliğinden çıkan sinirler eğer fıtığa temas ediyorsa hasta yürüdükçe, hareket ettikçe uyuşma karıncalanma yanma ile ağrısı artar hatta hastayı yolda durdurur, eğiltir ve dinlenmekle azalır. Boyun kısmındaki fıtıklar ise sinire baskı yaptıysa hastanın omuz sırt ve kollarına yansıyan şiddetli ağrılar ile uyuşma, karıncalanma, yanma hisseder” şeklinde konuştu.

İltihaplı omurga romatizmal hastalıkların altında beş ana grup olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Eren, “Bunlardan en yaygın bilineni Ankilozan Spondilit'tir. Ülkemizde bu hastalığa sahip en ünlü kişiler rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ile rahmetli usta oyuncu Suna Pekuysal'dır. Bu örnekler iltihaplı omurga romatizmal hastalıkları grubundaki beş ana hastalığın en ilerlemiş halidir. Hastalık bu duruma gelmeden önce hastalığın ilk döneminde leğen kemiği ile kuyruk sokumu kemiğindeki eklemde mikrop olmaksızın vücudun kendi kendine ürettiği bir iltihap başlar. Buna erken döneme omurga romatizması denir. Bu dönemde daha omur ve leğen kemik eklemleri sertleşmemiş yapışmamıştır ve düz röntgen filmlerinde görülmezler, teşhis edilemezler” dedi.

Erken dönemde leğen eklem iltihabı en iyi teşhis ettiren yöntemin leğen eklem MR'ı olduğunu anlatan Dr. Eren sözlerini şöyle sürdürdü: “MR çekilen yer bel bölgesi değil onun bir altındaki bölge olan sakroiliak eklemdir. Bu nedenle MR ile bel fıtığı teşhisi alan hastalarda bir alt bölgede olan leğen kemiği eklemi görülemeyeceği için Sapondilartropati (omurganın ve leğen kemiği ekleminin iltihabı sonucu ortaya çıkan romatizma türüdür) teşhisi alamazlar. Romatoloji uzmanına gelen hastalardan bu sakroiliak eklemin MR'ı istendiğinde çoğu hasta ben MR çektirmiştim diyerek CD ve raporunu uzatır; ama omurga romatizması bel MR'ında çekim yapılan alanın çok altıda kaldığı için omurga romatizması için bilgi vermez. Bir alt bölgeden yeni bir MR çekmek gerekir. Bazen sintigrafiye de başvurulabilir. Sakroiliak eklemdeki iltihap tedavi edilmezse önce leğen kemiğindeki sakroiliak eklem sertleşir ve eklem kemikleşerek kapanır. Bu dönem hastalığın erken dönemidir ve hastada özellikle geceleri ve sabah kalkınca daha şiddetli olan gezici kalça, bel sırt ağrıları başlar. Sabahları bel, kalça, sırt hareketlerinde tutulma, sertleşme olup hasta kendisini sanki robot gibi hisseder. Doğru ve erken teşhis ve etkin bir tedavi ile günümüzde kamburluğun gelişimi önlenebilmektedir. Omurga romatizmasının tedavisinde yüksek teknoloji ile üretilen biyolojik ajanlar çok etkilidirler ve birçok hastadan ‘yeniden doğmuş gibi oldum’ ifadesini duymaktayız.”

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Nisan, 2019 - 09:08
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Milyonların gözü Kabine’deydi! Bayram tatili uzatıldı mı, Ramazan Bayramı tatili 9 gün olacak mı?
    Milyonların gözü Kabine’deydi! Bayram tatili uzatı...
    Kaydet
  • 2
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar isim listesi açıklandı! 500 bin konut İstanbul kabul ve red listesi
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar
    Kaydet
  • 3
    Tarım ve Orman Bakanlığı, çamurun içinde beslenen hayvanlar için harekete geçti
    Bakanlık, çamurun içinde beslenen hayvanlar için h...
    Kaydet
  • 4
    İslam Memiş uyardı, altını büyük patlatacaklar! Gram 2 bin lira birden düşecek
    İslam Memiş uyardı, altını büyük patlatacaklar! Gr...
    Kaydet
  • 5
    Vatandaşa at ve eşek eti yediren markalar! Aralarında büyükşehir belediyesi de var
    Vatandaşa at ve eşek eti yediren markalar! Araları...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil İran’ı aklama gayreti!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Savunma sanayisinin önemi
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla İmamoğlu davasına nasıl bakmalı?
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Macaristan-Ukrayna gerginliği!
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Artık ‘Büyükler Tablosu’ndasın Hoca’m!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Büyükçekmece'de deniz suyu metrelerce çekildi!
    Büyükçekmece'de deniz suyu metrelerce çekildi!
    Kaydet
  • Diyarbakır'da ilginç olay! Dört ayaklı civciv görenleri şaşırtıyor
    Diyarbakır'da ilginç olay! Dört ayaklı civciv görenleri şaşırtıyor
    Kaydet
  • Tanesi 20 TL oldu! 1 yılda 300 bin ton kayıp
    Tanesi 20 TL oldu! 1 yılda 300 bin ton kayıp
    Kaydet
  • BMGK'de İran tartışması: ABD, Rusya ve Çin temsilcileri tartışma
    BMGK'de İran tartışması: ABD, Rusya ve Çin temsilcileri tartışma
    Kaydet
  • Samsunspor UEFA Konferans Ligi'nde turu zora soktu!
    Samsunspor UEFA Konferans Ligi'nde turu zora soktu!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Yeni sivil çevre hareketi! Cemre gençleri sahaya iniyor
Yeni sivil çevre hareketi! Cemre gençleri sahaya iniyor
Kaydet
Afetten kadın ve çocuklar 14 kat fazla etkileniyor
Afetten kadın ve çocuklar 14 kat fazla etkileniyor
Kaydet
Gariban babası Vali Bey! İstanbul'da Gül gibi projeler
Gariban babası Vali Bey! İstanbul'da Gül gibi projeler
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası