Soğuk savaş kutuplara taşındı

Soğuk savaş kutuplara taşındı

DÜNYA Haberleri

Rusya, Kuzey Kutbu’ndaki askerî varlığını artırıyor. NATO Genel Sekreteri “Rus füzeleri için Kuzey Amerika’ya giden en kısa yol Kuzey Kutbu üzerinden olacak” diye uyardı.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın diplomatik yollarla sona erdirilmesi için çabalar sürerken, Washington - Moskova hattındaki gerilim kutuplara sıçradı. ABD yönetimi, Kuzey Kutbu’nda Rusya lideri Vladimir Putin’e adeta meydan okudu ve bölgeyi geniş yetkili büyükelçi atadığını duyurdu. Açıklama, Rusya’nın bölgedeki askeri varlığını artırmasıyla ilgili haberlerden sonrası geldi. Rusya’nın bölgeyi bir dizi hava üssüyle militarize ettiğini ve Çin’in de kaynaklarını güçlendirmeye çalıştığını iddia eden Washington, yeni büyükelçi ile Kuzey Kutbu’ndaki varlığını artıracağını kaydetti. Rusya’nın bazıları Sovyet döneminden kalma bölgelerde olmak üzere bölgede en az 13 askeri hava üssü bulunuyor.

Aynı zamanda bu üslerden uzun menzilli Mig-31BM Foxhound avcı uçakları ve Tu-22M3 bombardıman uçakları ile sortilerini hızlandırdı. Ve son yıllarda uzun menzilli S-400 ve orta menzilli SA-17 hava savunma sistemlerini konuşlandırdı.

STOLTENBERG UYARDI NATO

Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada’nın savunmasını görmek için bu hafta ülkenin kuzey bölgelerine gitti. Stoltenberg, Kuzey Amerika hava savunma sistemi NORAD’ın milyarlarca dolarlık bir yenilemesinin bir parçası olarak modernize edilecek olan Nunavut, Cambridge Körfezi’ndeki Kuzey Uyarı Sistemi radar istasyonunu ziyaret etti ve NORAD’ın rolünün Kuzey Amerika ve NATO için hayati olduğunun altını çizdi. Rusya lideri Putin’in bölgedeki niyetleri konusunda dünyayı uyaran Stoltenberg “Rus füzeleri veya bombardıman uçakları için Kuzey Amerika’ya giden en kısa yol Kuzey Kutbu üzerinden olacaktır” ifadesini kullandı.

PUTİN'DEN FÜZELİ  MESAJ

Rusya Devlet Başkanı Vladmr Putn, geçen ay “Rusya’nın ulusal çıkarlarının sınırlarını ve alanlarını belrledk. Her şeyden önce, bunlar Kuzey Kutbu, Karadenz, Okhotsk Denz, Berng Denz ve Baltık ve Kurl Boğazları’ndak sularımızdır” demşt.  Putn’n açıklamasının ardından  Rusya geçen hafta da kutuplara yen br stratejk füze taşıyan denzaltı kruvazörü planı olduğunu duyurmuştu.

Soğuk savaş kutuplara taşındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay Kuzey Kutbu’nu vizyonunun merkezine koyarak deniz stratejisini açıklamıştı. Putin’in sözleri Batı medyası tarafından “Moskova yönetimi bölgede genişlemek, ABD ve NATO’nun rakiplerine kafa tutmak için askerî hamleleri hızlandıracak” şeklinde değerlendirildi. Halihazırda bölgede 13 askerî üssü bulunan Rusya, buralara sık sık yığınak yapıyor.


 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...