İzinli kenevir üretimi tarlaya talebi patlattı

Düzenleyen:
İzinli kenevir üretimi tarlaya talebi patlattı

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’nin 19 ilinde kenevir üretimine izin verildiğinin açıklanmasıyla, tarla talebi arttı. Karar çerçevesinde üreticisine önemli gelir bırakması beklenen kenevir sebebiyle Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta tarla talebinde artış dikkat çekiyor.

Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, Türkiye’nin her yerinden talebin olduğunu, kenevir üretimi yapılan illerde satışa sunulan tarlaların 85 bin lira civarında satıldığını, dönüm fiyatının ise 5 bin liradan başlayıp 9 bin liraya kadar ulaşıyor. Yapılan hesaplamalar, yapılan yatırımın 3-4 yıl içinde dönüşünün sağlandığını gösteriyor. Tohum amaçlı üretilen kenevirde 1 dekardan 50-60 kilogram kenevir elde edilirken, kilosu 25-30 liradan satılabiliyor. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan ortalama 1250-1500 lira arasında gelir elde ediliyor. Aynı alandaki masraf ise 800-850 lirayı buluyor. Öte yandan 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor. Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda ham madde olarak kullanılabiliyor.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...