Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 21:07
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Yaşam
  3. Dev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2...
Yaşam

Dev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak

Son Güncelleme: 07 Temmuz, 2025 - 09:48
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Karnavas Dut Pekmezi ile ünlenen Erzurum'un Olur ilçesi Ormanağzı Mahallesi'nde, dut hasadının ardından geleneksel pestil yapımına başlandı. Dev kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılan pestiller, güneş altında 2 gün kurutulduktan sonra sofralarda yerini alacak. 

Kaydet
a- | +A

Yıllardır Karnavas Dut Pekmezi ile ün kazanan Erzurum'un Ormanağzı Mahallesi'nde bu kez kazanlar dut pestili için kaynadı. Bölge halkı tarafından her yıl yaz aylarında yapılan dut pekmezinin ardından, olgunlaşan dutlardan kış aylarında tüketilmek üzere pestil hazırlığı başladı.

Dev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 1. Resim
Başlık ResmiDev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 1. Resim


DEV KAZANLARDA OTUN ATEŞİNDE KAYNATILIYOR 

Ağaçlardan silkelenerek toplanan dutlar, temizlendikten sonra dev kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılıyor. Elde edilen şıra, unla birlikte hamur kıvamına getirilerek tekrar pişiriliyor. Kıvam alan karışım, tahta kaşık ve kepçelerle bezlerin üzerine dikkatlice yayılıyor.

Dev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 2. Resim
Başlık ResmiDev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 2. Resim


GÜNEŞ ALTINDA 2 GÜN KURUTULUYOR 

Bez üzerine serilen pestil, güneş altında iki gün boyunca kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra ıslatılarak bezlerden ayrılan pestiller, kışa saklanmak üzere tahta sandıklara yerleştiriliyor. 2009 yılında coğrafi işaret belgesi alan Karnavas Dut Pekmezi üretimiyle tanınan Ormanağzı Mahallesi, şimdi de dut pestiliyle dikkat çekiyor. Erzurum'da sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte bu geleneksel yöntemle yapılan pestil, hem sağlıklı hem de doğal bir kışlık besin olarak sofralarda yerini alıyor.

Dev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 3. Resim
Başlık ResmiDev kazanlar damak çatlatan lezzet için kaynadı! 2 gün kurutulup sofralardaki yerini alacak - 3. Resim

MESUT ŞAHİN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Temmuz, 2025 - 09:48
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Küad, 9. Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde güzellik ve sürdürülebilirlik bir arada
    Küad, 9. Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde güzell...
    Kaydet
  • 2
    Miss Universe birincisi Fatima Bosch’un hastalığı ortaya çıktı! Hayatı hep mücadeleyle geçmiş
    Miss Universe birincisi Fatima Bosch’un hastalığı ...
    Kaydet
  • 3
    Fenerbahçe'nin yıldız ismi haftalar sonra geri döndü
    Fenerbahçe'nin yıldız ismi haftalar sonra geri dön...
    Kaydet
  • 4
    Gheorghe Hagi'den play-off açıklaması: Türkiye çok güçlü ama biz de yetenekliyiz
    'Türkiye çok güçlü ama biz de yetenekliyiz'
    Kaydet
  • 5
    Fenerbahçeli eski futbolcudan itiraf: Kar maskesi giyip, Trabzonspor maçına gidiyordum
    'Kar maskesi giyip, Trabzon maçına gidiyordum'
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl En çok yükselen ve para girişi olan hisseler
    Kaydet
  • Sadik Söztutan
    Sadik Söztutan KURYE
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Türkiye’de temiz futbola doğru!..
    Kaydet
  • Adnan Şahin
    Adnan Şahin Kültür sofralarda buluşuyor
    Kaydet
  • Ahmet Demirbaş
    Ahmet Demirbaş "O talebemiz az uyur çok çalışır Sultan’ım!"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Kaydet
  • Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Kaydet
  • İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    Kaydet
  • Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    Kaydet
İLGİLİ HABERLER
  • Sakarya'da cezaevinde toplu zehirlenme vakası! Hükümlüler hastaneye kaldırıldı
    Cezaevinde toplu zehirlenme!
    Kaydet
  • 45 yıl sonra buldu! Oğul Yazıcıoğlu, babasının makam aracını satın aldı
    45 yıl sonra buldu, satın aldı!
    Kaydet
  • 12 çocuğuna verdiği isimleri duyanlar hayrete düştü: Denizli'de onları tanımayan yok
    12 çocuğuna verdiği isimleri duyanlar hayrete düştü
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Sakarya'da cezaevinde toplu zehirlenme vakası! Hükümlüler hastaneye kaldırıldı
Cezaevinde toplu zehirlenme!
Kaydet
45 yıl sonra buldu! Oğul Yazıcıoğlu, babasının makam aracını satın aldı
45 yıl sonra buldu, satın aldı!
Kaydet
12 çocuğuna verdiği isimleri duyanlar hayrete düştü: Denizli'de onları tanımayan yok
12 çocuğuna verdiği isimleri duyanlar hayrete düştü
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası