'İklim uyumlu' şehirler inşa edilecek! Yağmur dönemi başlıyor.

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
'İklim uyumlu' şehirler inşa edilecek! Yağmur dönemi başlıyor.

Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

AK Partili belediyeler, kamusal alanlarda yağmur suyu hasadına başlayacak. Biriken su, peyzaj sulaması başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılacak.

EMRAH ÖZCAN HABERİ-AK Parti, yeni dönemde iklim değişikliğinin de etkisiyle su stresi altındaki bir ülke olan Türkiye’de “Suyu tüketmeden kullanmak” farkındalığını artıracak ve bunun için bir dizi adımlar atacak. Etkin su yönetimi için dönüşen veya yeni oluşturulan hayat alanları, yağmur suyu toplama noktaları gibi unsurlarla donatılacak. Sistem, millet bahçelerinde kullanılacak. Millet bahçeleri biriken suyla kendi kendini sulayabilecek.

HEM TAŞKINLAR ÖNLENECEK HEM DE YAĞMUR SUYU DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Bunun yanı sıra, kentsel peyzaj oluşturulurken su ihtiyacı az bitkiler tercih edilecek, sulama saatleri düzenlenecek, teknolojinin imkânlarından da faydalanılacak. Kentsel su kayıp-kaçaklarını azaltacak biçimde çalışmalar yürütülecek. Şehir altyapısında suyu geçiren malzemeler tercih edilecek. Böylelikle hem taşkınlar önlenecek hem de yağmur suyu dönüştürülebilir hâle getirilecek.

Kentsel yeşil alanlar yağmur bahçesi görevi görerek, su tutma kapasiteleri artırılacak ve kendi kendini sulayabilir duruma getirilecek. Kentsel peyzaj, daha fazla gölge oluşturan, sulama ihtiyacı az, karbon tutma kapasitesi yüksek bitki ve ağaç tercihleriyle geliştirilecek. Zemin geçirgenliğini artıran “Sünger Şehir” uygulamalarıyla şehirler iklim değişikliğine daha uyumlu hâle getirilecek.

KİŞİ BAŞI 17 METREKARE

2028’de millet bahçeleri projeleri 100 milyon metrekare büyüklüğe ulaşacak ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı, OECD ortalaması olan 17 metrekarenin üzerine çıkacak. Şimdiye kadar 56 ilde 213 millet bahçesinin yapımı tamamlandı, 283’ünün yapımı ise devam ediyor.

 

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...