CANLI ANLATIM

Gazze son durum... Son katliama dünyadan tepki yağdı! İsrail'den ilk açıklama geldi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Anadolu Ajansı / AFP
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı / Anadolu Ajansı / AFP

Can kaybının 32.916'ya yükseldiği Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İsrail'in Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda ABD merkezli yardım kuruluşunun 7 çalışanı ve bir Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin ABD, AB, Çin, İngiltere ve Avusturalya'dan saldırıya peş peşe tepkiler gelirken, İsrail'de katliamı 'soruşturacağını' duyurdu. İşte Gazze'deki son gelişmeler...

Canlı Anlatım Özeti
  • ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
  • İSRAİL, KATLİAMI "SORUŞTURACAK"
  • GAZZE'DE CAN KAYBI ARTTI
  • İSRAİL CAMİYİ BOMBALADI
  • MISIR'DAN KINAMA MESAJI
  • ÜRDÜN KRALI: GAZZE'DEKİ İNSANİ YARDIM KURULUŞU ÇALIŞANLARI KORUNMALI
  • DSÖ: GAZZE'DE İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARININ ÖLDÜRÜLMESİNDEN ÖFKE DUYUYORUZ
  • İNGİLTERE: DERHAL SORUŞTURMALI
  • SALDIRI ÖNCESİNDE İSRAİL ORDUSU BİLGİLENDİRİLMİŞ!
  • SALDIRIYA AB'DEN DE KINAMA GELDİ
  • HAMAS: GAZZE'DE FİLİSTİNLİ OLMAYAN BİR GÜCÜ İSTEMİYORUZ
  • AVUSTURALYA SALDIRIYI 'TRAJEDİ' OLARAK DEĞERLENDİRDİ
  • BİR TEPKİ DE ÇİN'DEN
  • BEYAZ SARAY'DAN TEPKİ
  • ABD, İSRAİL'E 18 MİLYAR DOLARLIK YENİ SİLAH SATIŞINA HAZIRLANIYOR
  • İSRAİL YİNE SİVİLLERİ HEDEF ALDI
  • SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: ŞİFA HASTANESİ'NİN HARABEYE DÖNMESİ KARŞISINDA DEHŞETE KAPILDIK
  • İSRAİL BASINI: NETANYAHU FİLİSTİNLİLERİN GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNE DÖNÜŞÜNE ESNEKLİK GÖSTERDİ
  • HAMAS: AL JAZEERA'NIN YASAKLANMASI GERÇEKLERİN ÖRTÜLMESİ İÇİN BİR İNTİKAM KARARIDIR
  • İSRAİL'İN SALDIRISINDA ULUSLARARASI KURULUŞUN YABANCI UYRUKLU 7 ÇALIŞANI ÖLDÜ

02.04.2024 14:40

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birliğin Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinde yarın toplanacağını duyurdu. Daimi delegeler düzeyinde Moritanya başkanlığındaki olağanüstü toplantıda, "İsrail'in soykırım ve zorla aç bırakma suçlarının görüşüleceği" kaydedildi.


02.04.2024 14:30

🔴İSRAİL, KATLİAMI "SORUŞTURACAK"

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nin Deyr el-Belah bölgesinde ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşunun konvoyuna düzenlenen ve çoğu Batı uyruklu 7 kişinin öldürüldüğü saldırıyı "soruşturacaklarını" belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Hagari, saldırının, Gazze'de ihtiyaç sahiplerine gıda götüren World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının "trajik ölümüyle" sonuçlandığını kaydetti. Olaydan "derin üzüntü" duyduklarını ifade eden ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Hagari, saldırıyı detaylıca incelemek ve benzeri olayların yaşanmasını azaltmak için "soruşturma" başlatacaklarını bildirdi. Hagari, ayrıca soruşturma sonuçlarını "şeffaf biçimde" paylaşacaklarını iddia etti.

Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail saldırısında öldürülen WCK çalışanlarının ailelerine başsağlığı diledi.


02.04.2024 14:00

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTTI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen sivillerin sayısı 32 bin 916'ya, yaralı sayısı 75 bin 494'e yükseldi. 


02.04.2024 14:30

İSRAİL CAMİYİ BOMBALADI

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail ordusu, Deyr Belah kentindeki Hakar El Cami bölgesinde bulunan El Beşir Camisi'ni hedef aldı. Saldırı sonucu hedef alınan cami ve çevresindeki yapılar hasar gördü. Bölge halkı, oluşan enkazda arama kurtarma çalışması yaptı.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 1. Resim


02.04.2024 13:50

MISIR'DAN KINAMA MESAJI

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mısır, İsrail'in devam eden ihlallerini ve Gazze Şeridi'ndeki kötü insani koşullarla mücadelede hayati ve önemli bir rol oynayan insani yardım alanında çalışan kuruluşları hedef almasını kesin bir şekilde reddediyor ve kınıyor." ifadelerine yer verildi.

"İsrail'in Gazze Şeridi'ne güvenli ve sürdürülebilir şekilde insani yardım girişinin sağlanması çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını uygulaması" talebinin yinelendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in tüm uluslararası yasa ve normları kasıtlı olarak ihlal etmeye devam etmesi, Gazze Şeridi'ndeki kötü olan insani koşulların daha da kötüleşmesine yol açacaktır. Bu da ihlallere karşı kararlı ve etkili bir duruş sergileyemeyen uluslararası toplum için utanç kaynağı olacaktır."

Açıklamada, "Filistinlilerin insan haklarına yönelik bu sistematik ve kasıtlı ihlallerin sorumlularının hesap vermesi için acil ve ciddi bir soruşturma başlatılması" çağrısında bulunuldu.


02.04.2024 13:30

ÜRDÜN KRALI: GAZZE'DEKİ İNSANİ YARDIM KURULUŞU ÇALIŞANLARI KORUNMALI

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail'in Gazze'de insani yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) personeli 7 kişiyi öldürmesinin ardından X sosyal medya platformundan açıklama yaptı.

İsrail'in Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği ve WCK'nin Gazze'deki yemek dağıtım çalışmalarına katılan, aralarında Batı uyrukluların da bulunduğu 7 personel için başsağlığı dileklerinde bulunan Kral Abdullah, yardım çalışanlarının fedakarlıklarını ve insanlığını takdir ettiğini belirtti. Ürdün Kralı, Gazze'deki insani yardım kuruluşlarının korunması ve hayati öneme sahip yardımları ulaştırmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.


02.04.2024 13:00

DSÖ: GAZZE'DE İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARININ ÖLDÜRÜLMESİNDEN ÖFKE DUYUYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus X sosyal medya platformundan, merkezi ABD'de bulunan WCK'nin çalışanlarının öldürülmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 1. Resim

"Ateşkes tesis edilene kadar daha kaç hayat kaybedilecek? Gazze'de insani yardım çalışanlarının öldürülmesinden öfke duyuyoruz" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, güvenliği sağlamanın, hayat kurtaran yardımların ulaştırılması için temel gereklilik olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, WCK'ye ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletirken, Gazze'deki insani yardım çalışanlarının korunması çağrısını yineledi.


02.04.2024 12:50

İNGİLTERE: DERHAL SORUŞTURMALI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron X hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıda İngiliz vatandaşlarının öldürüldüğünün bildirildiğini, bunu doğrulamak için acilen çalıştıklarını ve ailelerine tam destek sağlayacaklarını ifade etti.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 2. Resim

Bakan Cameron, "Gazze'de Dünya Merkezi Mutfağı yardım çalışanlarının ölümüne neden olan hava saldırısı haberi son derece üzücüdür." değerlendirmesinde bulundu. Bu insanların, hayat kurtaran yardımları, umutsuzca ihtiyacı bulunanlara ulaştırmak için çalışan kişiler olduğunu vurgulayan Cameron, insani yardım çalışanlarının korunması ve işlerini yapabilmesinin esas olduğunu kaydetti. Bakan Cameron, "İsrail'e derhal soruşturma başlatması ve yaşananlara ilişkin tam ve şeffaf açıklama yapması çağrısında bulunduk." ifadesini kullandı.


02.04.2024 12:07

SALDIRI ÖNCESİNDE İSRAİL ORDUSU BİLGİLENDİRİLMİŞ!

İsrail medyası, Gazze'nin Deir el-Belah bölgesinde düzenlenen saldırıya ilişkin yeni detayları paylaştı.

Devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail ordusunun olayı soruşturduğu ve ilk belirlemelere göre, saldırının "insani yardımların Gazze'deki geçici limandan Deir el-Belah bölgesindeki depoya aktarılırken" gerçekleştiği belirtildi. Yardım konvoyunun saldırı öncesinde İsrail ordusuyla koordinasyon sağladığı belirtilen haberde, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, Güney Komutanlığı ve ordunun sivil idari işlerine bakan COGAT ile "tehlikeli" diye nitelediği, olayın detaylarını görüştüğü paylaşıldı.

Güvenlik kaynaklarının, saldırıyı "uluslararası düzeyde en zor olay" olarak değerlendirdiği aktarılan haberde ordunun soruşturmasının sonuçlarının, kamuoyu ve uluslararası topluma sunulacağı ifade edildi.


02.04.2024 11:59

SALDIRIYA AB'DEN DE KINAMA GELDİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic de ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu WCK'nın çalışanlarının öldürülmesine ilişkin kınama mesajı yayınladı.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 3. Resim

Borrell, "Saldırıyı kınıyor ve soruşturma çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullanırken, "Sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunmasına yönelik tüm taleplere rağmen yeni masum kayıplar görüyoruz." diye de ekledi.

Lenarcic ise "Gazze'de insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırıyı daha kınıyorum. Bu artık durmalı. Şimdi ateşkes." ifadelerini kullandı.


02.04.2024 11:30

HAMAS: GAZZE'DE FİLİSTİNLİ OLMAYAN BİR GÜCÜ İSTEMİYORUZ

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, Hamas'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes sağlanması ve insani yardımlara izin verilmesi durumunda bölgede Birleşmiş Milletler (BM) gücü konuşlandırılacağı konusunda basında çıkan haberleri değerlendirdi.

Söz konusu haberlerin "asılsız" olduğunu ve "isimsiz kaynaklara dayandığını" belirten Rişk, Hamas'ın Gazze'de sadece BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarının faaliyetlerini onayladığını ifade etti. Rişk, "Eğer ateşkes konusunda anlaşmaya varılırsa, gözlemci unsurların değil, anlaşmaya garantör olacak ve işgalcinin (İsrail) buna bağlılığını garanti edecek devletlerin olması gerekir. Halkımız topraklarında Filistinli olmayan bir gücün varlığını reddediyor." ifadelerini kullandı.


02.04.2024 10:44

AVUSTURALYA SALDIRIYI 'TRAJEDİ' OLARAK DEĞERLENDİRDİ

ABC News'un haberine göre, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, içlerinde Avustralyalı Lalzawmi "Zomi" Frankcom'un da bulunduğu WCK çalışanlarının hayatını kaybettiği saldırıyı "trajedi" olarak tanımladı. WCK çalışanlarının İsrail saldırıları sırasında yaşamını yitirmesinin "tamamıyla kabul edilemez" olduğunun altını çizen Albanese, "İnsani yardım çalışanlarının ve sivillerin koruma altına alınması gerekiyor." dedi. Albanese, "Bu konuda tüm sorumluluğun alınmasını istiyoruz." diyerek İsrail'den bu konuda sorumluluk almasını istedi.


02.04.2024 10:30

BİR TEPKİ DE ÇİN'DEN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Vang, "Gazze’de uluslararası yardım görevlilerine yönelik saldırı nedeniyle şok içindeyiz ve bunu kınıyoruz." dedi.

Vang, İsrail ordusunun 14 gün süren kuşatması ve işgalinde tamamı yıkılan ve yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği Şifa Hastanesi'ndeki duruma ilişkin ise "Çin, sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlere karşıdır." ifadesini kullandı.


02.04.2024 09:49

BEYAZ SARAY'DAN TEPKİ

Beyaz Saray, Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD menşeli World Central Kitchen (WCK) adlı insani yardım kuruluşunun Batılı görevlilerinin İsrail saldırısında öldürülmesine tepki göstererek, İsrail'in olayı hızlıca soruşturması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, saldırıyla ilgili X'teki hesabından açıklama yaptı.

Watson, açıklamasında, "Gazze'de WCK insani yardım görevlilerini öldüren saldırıdan dolayı çok üzüntü duyduk ve derin bir şekilde rahatsız olduk. İnsani yardım görevlileri, ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtırken korunmalıdır. İsrail'i hızlıca olayı soruşturması konusunda teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.


02.04.2024 09:50

ABD, İSRAİL'E 18 MİLYAR DOLARLIK YENİ SİLAH SATIŞINA HAZIRLANIYOR

Amerikan CNN kanalında yer alan ve adı açıklanmayan Biden yönetimi yetkililerine dayandırılan haberde, ABD yönetiminin İsrail'e yeni bir silah satışını gerçekleştirmeye yakın olduğu kaydedildi.

Haberde, İsrail'in ilk olarak Ocak 2023'te alım için başvurusunu yaptığı savaş uçaklarıyla ilgili Biden yönetimi ile Kongre arasında bugüne kadar birçok görüşmenin gerçekleştirildiği ve gayriresmi sürecin tamamlandığı belirtildi.

30 Ocak'ta Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul'un yeşil ışık yaktığı satışa ilişkin resmi bildirimin Biden yönetiminden yakın zamanda Kongre'ye gönderilmesinin beklendiği bildirildi.


02.04.2024 09:51

İSRAİL YİNE SİVİLLERİ HEDEF ALDI

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 1. Resim

İsrail ordusu kuşatma altındaki Gazze şehrinin Al-Sahaba mahallesindeki (Al-Daraj) Kasım ailesine ait eve saldırı düzenledi. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.


02.04.2024 02:00

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: ŞİFA HASTANESİ'NİN HARABEYE DÖNMESİ KARŞISINDA DEHŞETE KAPILDIK

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) X sosyal medya platformundan, İsrail güçlerinin 18 Mart'ta başlayan ve 14 gün süren saldırılarıyla tamamen kullanılamaz hale getirip çekildiği Şifa Hastanesi'ndeki son duruma ilişkin paylaşımda bulundu.

İsrail güçlerince tesisin içinde ve çevresinde gerçekleştirilen 14 günlük saldırıların ardından Şifa Hastanesi'nin harabeye dönmesinden dolayı dehşete kapıldıkları bildirilen paylaşımda, "Gazze'nin en büyük hastanesi artık hizmet dışı. Yıkımın boyutu göz önüne alındığında, Gazze'nin kuzeyindeki insanlar daha da az sağlık seçeneğiyle karşı karşıya." değerlendirmesinde bulunuldu.

Paylaşımda, Şifa Hastanesi'ne erişimin günlerce imkansız hale geldiği ve hastaların tedavi olamadığı bildirildi.


02.04.2024 01:00

İSRAİL BASINI: NETANYAHU FİLİSTİNLİLERİN GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNE DÖNÜŞÜNE ESNEKLİK GÖSTERDİ

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Netanyahu, daha önce reddettiği Gazze Şeridi'nin kuzeyinin sakinlerinin evlerine dönüşüne ilişkin yeni teklifi kabul etme yönünde esneklik gösterdi.

Haberde, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir değişimi ile ilgili Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan İsrail müzakere heyetinin, arabuluculara "Gazzelilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşü konusunda daha esnek bir tutum" sergilediği ifade edildi.


02.04.2024 00:30

HAMAS: AL JAZEERA'NIN YASAKLANMASI GERÇEKLERİN ÖRTÜLMESİ İÇİN BİR İNTİKAM KARARIDIR

Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail meclisinin Al Jazeera'yı yasaklayan kararı kabul etmesine tepki gösterildi.

Kararın, Netanyahu'nun işlemiş olduğu korkunç suçlar ve gerçeklerin örtülmesi çabasını gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Al Jazeera'nın yasaklanması gerçeklerin örtülmesi için bir intikam kararıdır." denildi.

Açıklamada, "Bu intikamcı karar, faşist işgalin gazetecilere ve haber çalışmalarına uyguladığı kısıtlama, abluka ve terör hamleleri ve onlara karşı işlenen suç ve ihlallerin taçlandırılmasıdır." ifadelerine yer verildi.


02.04.2024 00:00

🔴İSRAİL'İN SALDIRISINDA ULUSLARARASI KURULUŞUN YABANCI UYRUKLU 7 ÇALIŞANI ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşunun Batı uyruklu çalışanları ve bir Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 1. Resim

Batı uyruklu çalışanları taşıyan araç kullanılmaz hala geldi. Bölge sakinleri, hasar gören aracı inceledi.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 2. Resim

Filistin resmi ajansı WAFA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre İsrail güçleri, Deyr el-Belah şehrinin batısındaki sahil yolunda sivil aracı hedef aldı. Saldırıda uluslararası kuruluşun yabancı uyruklu 7 çalışanı hayatını kaybetti.

Gazze son durum... İsrail dehşeti sınır tanımıyor! Bu kez Batı uyruklu gönüllüleri katlettiler - 3. Resim


Yer: Gazze

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Anadolu Ajansı / AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...