Ukrayna Bayraktar TB2'den sonra F-16 istiyor! Türkiye ne yapacak?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ukrayna Bayraktar TB2'den sonra F-16 istiyor! Türkiye ne yapacak?

DÜNYA Haberleri

Ukrayna, Türkiye ve ABD’den F-16 istiyor. Avrupa ülkelerinden, Türkiye’yi ve ABD’yi Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı sevk etmesi için teşvik etmelerini istedi. Peki Ukrayna’nın bu F-16 talebini nasıl okumalıyız? Neden başka bir ülkeden değil de Türkiye’den istiyor?

Ukrayna; içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu Batılı müttefiklerinden, silah tedarikinin güçlendirilmesi için yardım çağrısını yineledi. İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya'dan, Ukrayna'ya F-16 tedarik etmesi için Türkiye ve ABD'yi teşvik etmelerini istedi.

Peki neden yineledi diyoruz?

Çünkü Ukrayna, daha önce de aralarında Türkiye'nin de yer aldığı, envanterinde Alman üretimi Leopard tankı bulunan ülkelerden kendilerine bu tanklardan göndermesini istemişti.

Aslında bu talep, Rusya ile uzun zamandır savaşta olmaları sebebiyle, onların pencerelerinden bakıldığı zaman, oldukça doğal bir istek. Ancak teknik olarak kendi penceremizden baktığımızda ise, 2024’ten önce tank, 2028’den önce de uçak tedariki yapmamız imkansız.

BU ÇAĞRIYI NASIL OKUMALIYIZ?

Peki Ukrayna’nın bu yardım çağrısını nasıl okumalıyız? F16 tedariki yapılabilecek tüm ülkeler bitti de, sadece Türkiye mi kaldı?

Aslında Ukrayna zaten çok uzun bir zamandır ABD’den F-15 ve F-16 savaş uçakları talep ediyordu. Fakat Ukraynalı pilotların bu sistemleri uçurmak için hiçbir eğitiminin olmadığı da bilinen bir gerçek.

Bu sebeple Ukraynalı pilotlar F-16 eğitimi için Birleşik Krallık’a gönderildi. Ancak tabii ki F-15 ve F-16’lar için eğitim süresi aylar alacak bir süreç.

24 Şubat 2022’de çok şiddetli bir şekilde başlayan Ukrayna Rusya Savaşı'nın 15’inci ayındayız. Ukrayna, NATO üyesi ülkelerden ciddi manada ekipman, istihbarat ve eğitim desteği alıyor. Ancak Rusya ile girdiği şiddetli savaş, Ukrayna’nın envanterini büyük ölçüde zayıflattı.

İşte zaten bu sebeple Türkiye’den F-16 talebinde bulundular diyebiliriz.

BIDEN 'HAYIR' DEMİŞTİ

ABD ve Almanya başta olmak üzere Batı, Ukrayna'ya 2023'ün ocak ayında tank gönderme kararı almıştı. Ukrayna, tankların ardından ABD'den, F-16 savaş uçakları isteyeceklerini de açıklamıştı.

ABD Başkanı Biden'a  "ABD, Ukrayna'ya F-16 verecek mi?" sorusu soruldu. Biden ise "Hayır" yanıtını verdi.

Ukrayna sığınacak son liman olarak, Rusya ile giriştiği savaşta kendisine TB2 de dahil en büyük yardımı yapan Türkiye’yi gördü.

Ancak Ukrayna’ya Türkiye tarafından her ne kadar büyük bir destek sağlansa da, şimdiki talebi olan NATO’nun temel muharebe uçağı F-16 Fighting Falcon ihtiyacı karşılanmayacak.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde, yaklaşık 235 adet F-16 blok 30, blok 40 ve blok 50 savaş uçağı bulunuyor. Ancak Türkiye, hala savaş uçağına ihtiyaç duyan bir ülke konumunda.

ELİMİZDEKİ F-16'LARI TESLİM ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye, savaş uçağı konusunda da yerlileşme yoluna gitti. Hali hazırda ilk prototipi tamamlanan Milli Muharip Uçak KAAN’ımız var. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 2028 yılında 20 adet KAAN Blok-10 uçağının Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini açıklamıştı.

Yani o teslim edilmeden, bizim elimizdeki F-16 ları teslim etmemiz mümkün değil. Ayrıca Ukrayna, pilotlarını Birleşik Krallık’a F-16 eğitimi için gönderse de, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri envanterinde F-16 Fighting Falcon bulunmuyor.

Uçakların, ABD tarafından ülkeye sevk edileceği veyahut Birleşik Krallık tarafından pazardan 2. el F-16 tedarik edildiği üzerinde duruluyor.

Ukrayna’ya göstermelik yardımların yapılması, mesela ABD'nin tank gönderip F-16 göndermek istememesi ise bazı mesajlar içeriyor diyebiliriz. Çünkü nasıl ki Orta Doğu'da meydana gelen savaşlar ve krizler, bazı ülkelerin işine yarıyorsa; Ukrayna ve Rusya savaşının da uzun sürelere yayılması hiç şüphesiz birilerini mutlu edebilir.

Bu sebeple iki ülke arasında yaşanan savaşın uzun yıllar alması, Rusya’yı hem ekonomik anlamda hem de askeri anlamda yoracağı için aslında belli başlı ülkelerin zaten tercih ettiği bir şey.

ÜST SIRALARA ÇIKMAMIZ ÇOK YAKIN

Türk Hava Kuvvetleri, dünyada en güçlü hava kuvvetlerine sahip olan 13. ülke konumunda. Bu listede üst sıralara çıkmamız ise çok yakın tarihlere bakıyor.

Yerli tank üretme konusunda çeşitli zorluklar yaşansa da en nihayetinde Altay tankında da artık sona geldik ve iki adet yeni Altay tankı geçtiğimiz Nisan ayında TSK'ya teslim edildi.

Envanterimizde bulunan LEOPARD, M60, M48 tanklarının da yine başka bir ülkeye tedarik edebilmemizin tek yolu, Altay ana muharebe tankının 2024 yılında seri üretime geçmesiyle olabilir.

Savunma sanayiinde yerlileşmenin ne kadar önemli olduğu, bu gibi durumlarda çok daha net olarak anlaşılıyor... Ne dersiniz?

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...