Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

2008 krizinden sonra ilk! Japonya'dan sürpriz faiz kararı

2008 krizinden sonra ilk! Japonya'dan sürpriz faiz kararı
Başlık Resmi2008 krizinden sonra ilk! Japonya'dan sürpriz faiz karari

Japonya Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranını yüzde 0,25’ten yüzde 0,5'e yükseltti. Böylece Japonya'da kısa vadeli faiz oranı, 2008 küresel finansal krizinden beri en yüksek seviyeye çıktı.

Kaydet
|

Japonya Merkez Bankası'ndan (BoJ) bugünkü para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde 0,25’ten yüzde 0,5'e yükseltme kararı alındığı belirtildi. Böylece, BoJ, faiz oranlarını 2008 küresel finansal krizinden bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Faiz artırımı, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından sadece birkaç gün sonra gelmesi dikkati çekti.

BAKMADAN GEÇME
Merkez Bankası açıkladı! 7/24 para transfer sistemi FAST
HABER

Merkez Bankası açıkladı! 7/24 para transfer sistemi FAST'ta yeni dönem başladı

KARAR 8'E KARŞI 1 OYLA ALINDI

Kısa vadeli politika faizini artırma karanının yönetim kurulu üyesi Toyoaki Nakamura'nın muhalif kalmasıyla 8'e karşı 1 oyla alındığı belirtildi.

Karar metninde, ücretler artmaya devam ettiği, temel enflasyonun da yüzde 2'ye doğru kademeli olarak arttığı ifade edildi.

2008 krizinden sonra ilk! Japonya'dan sürpriz faiz kararı - 1. Resim
Başlık Resmi2008 krizinden sonra ilk! Japonya'dan sürpriz faiz kararı - 1. Resim

FAİZ ARTIRIMI DEVAM EDECEK Mİ?

Ayrıca metinde, Ocak Görünüm Raporu'nda sunulan görünümün gerçekleşmesi halinde, Bankanın politika faiz oranını artırmaya ve parasal genişlemenin derecesini ayarlamaya devam edeceği aktarıldı.

Söz konusu kararın ardından yen dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,5 artışla 155,32 seviyesine yükseldi. Nikkei 225 endeksi de yüzde 0,4 değer kazanarak 40 bin 120 puana yükseldi.

ENFLASYON VURGUSU

Üç aylık ekonomik ve fiyat görünüm raporunda kurul, fiyat tahminlerini yükselterek çekirdek enflasyonun üç yıl art arda yüzde 2 hedefinde ya da üzerinde seyredeceğini öngördü.

BoJ, çekirdek tüketici enflasyonunun 2025 mali yılında yüzde 2,4'e ulaşacağını ve 2026'da yüzde 2’ye gerilemesini bekliyor. Banka, Japonya ekonomisinin 2025 mali yılında yüzde 0,9 ila yüzde 1,1 arasında 2026'da yüzde 0,8 ila yüzde 1 arasında büyüme tahmininde de bulundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.