Günlük 2 bin, aylık 100 bin TL'ye işçi bulunamıyor! İnşaat sektöründe kriz: 500 binden fazla çalışan açığı var

Düzenleyen: / Kaynak: Dünya Gazetesi
- Güncelleme:
Günlük 2 bin, aylık 100 bin TL'ye işçi bulunamıyor! İnşaat sektöründe kriz: 500 binden fazla çalışan açığı var

Ekonomi Haberleri  / Dünya Gazetesi

İnşaat sektöründe yaşanan çalışan krizi gün geçtikçe büyüyor. Sektör yetkilileri ise 500 binden fazla çalışan açığının olduğu inşaat sektöründe 2 bin TL yevmiye, aylık 100 bin TL maaşla işçi bulamadıklarını belirtti.

İnşaat sektöründe yaşanan işçi açığı iş verenlerin en büyük sorunlarından biri haline gelmiş durumda.  Sektörde birçok çalışanın yurt dışına gitmesi sebebiyle yetişmiş eleman ve işçi bulamama sorunlarına neden oluyor. İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri sektöründe yetişmiş eleman ve işçi açığı sorunu büyümeye devam ederken dudak uçuklatan maaşlara çalışacak eleman bulunamıyor. 

500 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN AÇIĞI VAR

Açıklamalar sektörde 500 binden fazla çalışan açığına işaret ederken, bu açık ücretlere artış olarak yansıyor. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi konumundaki Türkiye, hazır beton sektöründe yetişmiş elemanlarını kaybetmekten şikayetçi olmuş durumda. İnşaatta günlük yevmiyeler 2 bin TL'ye ulaşırken, kepçe operatörü maaşının 100 bin TL’yi geçtiği belirtiliyor.

Dünya'nın haberine göre, 20 bin kişiye eğitim verdiklerini açıklayan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Ancak yetiştirdiğimiz elemanların çoğu yurtdışına gitti. Üyelerimize yönelik istihdam havuzu oluşturduk. Eleman açığımız büyüyor” açıklamasını yaptı.

2022 yılı resmi verilerine göre hazır beton sektörünün 6 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştığını kaydeden Işık, hazır beton sektöründeki ekip ve ekipmanların önemli bir kısmını, belki yüzde 70-80’ini ihraç ettiklerini ifade etti. 

AYLIK 100 BİN TLK MAAŞA ÇALIŞAN BULUNAMIYOR

Kepçe, vinç operatörü maaşlarının 100 bin TL’nin üzerine çıktığını belirten Işık, buna rağmen çalışan bulamadıklarına dikkat çekti. Işık, hazır beton sektörünün bugün oluşturduğu istihdam sayısını ise 37 bin olarak açıkladı. Türkiye’de hazır beton sektörünün geldiği noktayı da değerlendiren Yavuz Işık, geçen yıl 105 milyon metreküp olan üretimin bu yıl 115 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...