İkinci elin fiyatı sıfır otoyu geçemeyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İkinci elin fiyatı sıfır otoyu geçemeyecek

Ekonomi Haberleri

Fahiş otomobil fiyatlarına tedbir için getirilen ‘6 ay 6 bin kilometre’ uygulaması 1 Ocak 2024’e kadar uzatılırken, ‘ticari faaliyet’ olarak değerlendirilen bireysel satışlar da kapsama alındı. Vatandaşa 4’üncü araç satışında ‘galerici’ muamelesi yapılacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat “İnternet ortamında satılan ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatını geçemeyecek. Temmuz-ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Otomotiv sektöründe fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için 15 Eylül 2022’de uygulanmaya başlayan ‘6 ay 6 bin kilometre’ kısıtlaması 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatını geçemeyeceğini açıkladı. AK Parti grup toplantısı öncesi TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bolat “İnternet ortamında satılan ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatını geçemeyecek. Bu konuyla ilgili bütün online satış siteleri ile de görüşüldü. Temmuz-Ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz” dedi.

BİREYSEL İLANLARA DENETİM

Bakanlık, haksız kazançlara ve tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik ilave tedbirler aldı. Buna göre; ticari faaliyet olduğu değerlendirilen bütün bireysel satışlar da ‘6 ay-6 bin kilometre’ kısıtlama düzenlemesi kapsamında bakanlık tarafından düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık hâlinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, anılan satışlara dair kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacak. İnternet ortamında verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Öte yandan, bundan sonra da motorlu kara taşıtı satışlarında yetkili bayi, oto galeri ve bireysel satıcılar düzleminde fahiş fiyat oluşumuna yol açan uygulamalar ile ‘6 ay 6 bin kilometre’ kısıtlamasıyla ilgili yoğun denetimlerine devam edilecek.

ÜÇ ARACA KADAR SERBEST

Edinilen bilgilere göre; ‘6 ay 6 bin kilometre’ uygulaması, bu işin ticaretini yapmayan vatandaşı kapsamayacak. Vatandaş, yılda üç araç alabilecek ve bu üç aracı istediği zaman satabilecek. Ticaret Bakanlığı, yılda üç araçtan fazla araç alıp-satan kişi ve firmaları, ‘araç satıcısı’ veya ‘galerici’ olarak değerlendirecek. Üç araçtan sonrası, bu uygulamaya tabi olacak.

75.1 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı, bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası kesti. Stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 milyon 171 bin 360 TL idari para cezası verilmesi kararı alındı.

İkinci elin fiyatı sıfır otoyu geçemeyecek

"FIRSATÇILIĞI VE VERGİ KAYBINI ÖNLEYECEK"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, kısıtlamanın bireylere de getirilmiş olmasının fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğini söyledi. 6 ay 6 bin kilometre kararının motorlu araç satıcılarına mal edilmesinin yanlış olduğunu, asıl bu işi meslek edinmiş, devlete vergi ödemeden ayaküstü alım satım yapan bireylere kısıtlama getirilmesi gerektiğini Bakan Bolat’a anlattıklarını kaydeden Erkoç “Şu an bu kısıtlamanın bireylere de getirilmiş olması; fahiş fiyat artışlarının önüne geçerken, sektörde yaşanan fırsatçılığı, kayıt dışılığı ve devletin vergi kaybını önleyecektir” dedi.

Düzenleme ilk hayata geçirildiğinde bireyleri de kapsamış olsaydı fiyatların bu kadar artmayacağını belirten Erkoç, şöyle konuştu: "Sıfır araç satışlarında yılın ilk beş ayında motorlu araç satıcılarına kısıtlama getirildiği hâlde yüzde 70 civarında bir artış var. Çünkü şahıslar araç alıp satmaya, piyasayı haksız bir şekilde yükseltmeye devam ediyor. Ancak söz konusu düzenlemeyle fiyatların yükselmesinin önüne geçilecek, piyasalarda olumlu bir hava esecek."

"İHTİYACI OLMAYAN 3-5 ARABA ALIYOR"

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, otomotiv sektöründe kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kalkan “Her önüne gelenin otomotiv işi yaptığını, sektörde kayıt dışılığın arttığını ve buna son verilmesi gerektiğini, hem dosya olarak hem de sözlü olarak Bakan Bey’e iletmiştik. İhtiyacı olmayan insanların yatırım aracı olarak 3-5 araba alması da piyasayı etkiliyor. Biz dükkân açıp ticaret yapıyoruz, bizim dışımızda ticaret yapan bazı bireysel satıcılar, ticaret yapıyor ve araba alıp satıyor ama vergisini vermiyor. Bu noktada devletimiz de vergi toplamakta zorlanıyor. Önemli olan, bu işi kayıt altına almak” dedi.

Aynı marka ve modellerdeki araçların internetteki satış ilanlarında da ciddi fiyat farkı bulunmasıyla ilgili de konuşan Kalkan, şunları kaydetti: "Mesela; arabaya veya paraya ihtiyacı olmayan bir kişi, 8 liraya satılacak arabanın fiyatına ‘10 lira’ yazıyor. Onu gören başka biri de ‘10 lira’ yazıyor. Arabanın değeri 8 lirayken, 10 oluyor. Fırsatçılık yapan, döviz artmadığı hâlde arabaya zam yapanlara engel olunmalı."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...