Milyonlar kazandı, 1 kuruş vergi vermedi! Bakanlık, e-ticaret sektörünü inceledi, tek tek tespit etti

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Milyonlar kazandı, 1 kuruş vergi vermedi! Bakanlık, e-ticaret sektörünü inceledi, tek tek tespit etti
E-ticaret, Vergi Kaçırma, Hazine Ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Haber
Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret sektöründe kayıt dışı gelir elde eden mükellefleri tespit etti. Yapılan incelemelerde, 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 binden fazla işlem yaparak 135 milyon lira gelir elde eden bir kişinin, gelirleriyle beyanları arasında 122 milyon liralık devasa fark olduğu ve hiç vergi ödemediği belirlendi.

Türkiye'de hızla büyüyen e-ticaret sektörü, devasa bir vergi kaçağını da beraberinde getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan kapsamlı incelemelerde, 17 binden fazla mükellefin toplam 44,5 milyar liralık gelirini beyan dışı bıraktığı ortaya çıktı. Dijital platformlar üzerinden yüksek kazanç sağlayan binlerce kişi, hiçbir vergi ödemeden faaliyetini sürdürürken; yalnızca bir kişinin tek başına 895 binden fazla işlemle 135 milyon liralık gelir elde ettiği, buna rağmen hiç vergi ödemediği tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, tüm mükellefleri gönüllü beyana çağırarak, vergi cezası riskine karşı uyardı.


 

Milyonlar kazandı, 1 kuruş vergi vermedi! Bakanlık, e-ticaret sektörünü inceledi, tek tek tespit etti - 1. Resim

17 BİN MÜKELLEF, 44,5 MİLYAR TL HASILAT!

GİB, e-ticaret platformlarından yapılan satışlardan elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlar üzerinden gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden sağlanan hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığının tespiti amacıyla yapılan analizde ciddi uyumsuzluklar belirlendi.

Buna göre, 2021-2022 yıllarına yönelik analizlerde 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarına yönelik 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı bıraktığı görüldü.

Böylece toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.


Milyonlar kazandı, 1 kuruş vergi vermedi! Bakanlık, e-ticaret sektörünü inceledi, tek tek tespit etti - 2. Resim

135 MİLYON KAZANMIŞ, 13 MİLYON BEYAN ETMİŞ!

Yapılan analizde hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyette bulunanlar da belirlendi.

Detaylı incelemelerde sektördeki kayıt dışına yönelik önemli bulgular elde edildi.

Örneğin, bir gerçek kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 kez işlem yaptığı ve tam 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ancak hiç vergi vermediği görüldü.


Milyonlar kazandı, 1 kuruş vergi vermedi! Bakanlık, e-ticaret sektörünü inceledi, tek tek tespit etti - 3. Resim

İZAHA DAVETLE 2 MİLYAR LİRALIK BEYAN

Vergi daireleri, riskli mükellefleri izaha davet etti; bunlardan 3 bin 147'si 2 milyar lira gelir beyanında bulundu. Mükellef olmayan 190 kişiden ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah bildirildi. Beyanlarını düzeltenlere ceza indirimi uygulanırken, cevap vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenlere vergi incelemesi ve ceza işlemi yapılacak. Ayrıca, e-ticaret ödemelerine 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirildi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

BAKAN ŞİMŞEK: ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dijitalleşmeyle vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğüne işaret ederek, "Kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkes vergisini ödemek zorunda. Vergi cezasıyla karşılaşmak istemeyen tüm mükellefleri gönüllü uyumla beyanlarını güncellemeye davet ediyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına izin vermeyeceğiz. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bu yılbaşından itibaren uygulamaya aldığımız tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...