Sabah niyet edilen oruç kabul olur mu? Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sabah niyet edilen oruç kabul olur mu? Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Gece niyet etmeyi unuttum sabah etsem olur mu, sorusu arama motorlarında sorgulanıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi çattı. Ramazan ayı ve orucun getirdiği birçok soru işaretlerine cevap aranıyor. Bu sorulardan biri de "oruca en geç saat kaça kadar niyet edilir" sorusu. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir. Peki, sabah niyet etmek orucu bozar mı? Sabah niyet edilen oruç kabul olur mu? Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi? İşte detaylar.

İmsaktan sonra gusül alıp oruç tutulur mu, konusuna cevap aranıyor. Ayrıca oruç tutmak isteyen ancak sahura kalkamamış olan vatandaşlar sabah ve öğlen niyet edilen oruç kabul olur mu sorusunun cevabını merak ediyorlar. Peki, ezandan sonra niyet edilir mi? Oruca sabah niyet edilir mi? Sabah gusül alıp oruç tutulur mu? Ramazanda gece niyet etmeyi unutan ne yapmalı? Tüm soruların cevabı haberimizde.

SABAH NİYET EDİLEN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Ramazan orucuna imsak vaktinden sonra niyet etmek caizdir. Ramazanda gece niyet etmeyi unutan öğleye bir saat kalıncaya kadar niyet edebilir. Sahura kalkmak niyettir, oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.

RAMAZAN ORUCUNDA NİYETİN SON VAKTİ NEDİR?

Ramazan orucunda niyetin son vakti, Hanefî’de dahve-i kübra denilen, şer’i gündüzün yarısı, yani Türkiye için, öğle vaktinden, yaklaşık 70 dakika kadar önceki zamandır. Mesela, İstanbul’da 5 Ramazan 1431 Pazar günü, şer’i gün, 20:13 – 4:11 = 16 saat 2 dakikadır. Bunun yarısı 8 saat 1 dakika eder. 4:11 + 8:01 = 12:13’e kadar niyet edilebilir. Öğle ise 13:20'de oluyor. Yani 5 Ramazan tarihinde, öğleye 67 dakika kala niyet edilebiliyor.

Sabah niyet edilen oruç kabul olur mu? Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi? - 1. Resim

KAZA ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

(Niyet ettim ilk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya) diye niyet edilir. (Son kazaya kalan) da denebilir. Kaza orucunda, akşam namazından imsak vaktine kadar niyet etmek şarttır. İmsak vaktinden önce niyet etmeyi unutan, kaza orucu tutamam diye oruçtan vazgeçmemeli, nâfile oruç tutunca, boşa gidecek diye düşünmemeli. Yani nâfile de olsa oruç tutmalıdır.

SABAH GUSÜL ALIP ORUCA NİYET EDİLİR Mİ?

Gece ihtilam olup sahura kalkınca, imsak vaktine az kalmışsa, imsak çıktıktan sonra gusledilse, yani oruca cünüpken başlansa sahih olur. Daha sonra gusletmek ise caizdir. Bozulursa kefaret olmasın diye, Ramazan orucuna imsak vaktinden sonra niyet etmek caizdir. Ramazanda yatsıdan sonra cünüp olan, daha sonra guslederim diye uyuyup kalsa, uyanınca da Güneş doğmuş olsa oruca zarar gelmez, fakat namaz kılmak için ilk fırsatta gusletmelidir.

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...