Davutoğlu: Barzani mesajı aldı

/ Kaynak: AA
Davutoğlu: Barzani mesajı aldı

Politika Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mesud Barzani ile Suriye'nin Kuzeyindeki hareketliliği görüştü. Davutoğlu, görüşme sonrası, 'Türkiye'nin Suriye'de Kandilvari bir yapılanmadan endişe duyduğu' mesajının verilip verilmediğinin sorulması üzerine "Mesajı aldılar" ifadesini kullandı.

nbsp;Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'e yapacağı kritik ziyaret öncesinde, Ankara'da olağanüstü bir hareketlilik yaşandı.
Davutoğlu, yalnız Başbakan Erdoğan ile değil, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile ziyaret öncesi son değerlendirmeleri yaptı. nbsp;Gün içinde Davutoğlu ile Türk heyetini taşıyan uçak Erbil Havaalanı'na indi. nbsp;

ZİRVE SONRASI AÇIKLANAN BİLDİRİ İÇİN TIKLAYIN

Havaalanında Türk heyetini, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani karşıladı. nbsp;Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'un yanısıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Türk heyetinde yer aldı. nbsp;Davutoğlu, bölgesel yönetimle görüşmesi Mesut Barzani'nin çok önemli görüşmelerini yaptığı Başbakanlık Konutu'nda gerçekleşti.

SURİYE LÜBNANLAŞMASIN
Davutoğlu, Türkiye'nin uyarısını Mesut Barzani'ye bir kez de yüz yüze görüşmede yaptı. Davutoğlu'nun bir uyarısı da "Suriye Lübnanlaşmasın" şeklinde oldu. nbsp;Suriye'deki farklı dini ve etnik grupların fiili yönetim birimleri kurmaya kalkışması halinde Suriye'nin bölünmeye gidebileceği yönündeki endişeler de gündeme geldi. nbsp;Türkiye, Suriye'nin bütünlüğünü koruması ve bütün unsurları ile birlikte kendi geleceğine karar vermesinin önemini vurguladı.
Erbil-Bağdat hattındaki gerilim de görüşmenin bir diğer başlığını oluşturdu. Türkiye bu noktada Irak anayasasına uygun hareket edilmesinin önemini vurguladı.

DAVUTOĞLU: BÖLGESEL YÖNETİM MESAJIMIZI ALDI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Erbil'de yaptığı görüşmelerde 'Türkiye'nin Suriye'de Kandilvari bir yapılanmadan endişe duyduğu' mesajının verilip verilmediğinin sorulması üzerine "Mesajı aldılar" ifadesini kullandı.
Davutoğlu, "Çok kapsamlı görüşmeler yaptık. Suriye başta olmak üzere terörle mücadele konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk." dedi. Erbil'deki yetkililerle hem vizyonlarını hem de kaygılarını paylaştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Tutumumuz net." dedi. Ahmet Davutoğlu, "Birlikte bazı adımların atılması konusunda anlayış birliğimiz var" diye ekledi. nbsp;Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinde Suriye'deki hassas durumu gündeme getirdi. Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, şiddet yanlısı herhangi bir grup ya da örgütün Suriye'deki güç boşluğundan faydalanmaya çalışmasının iki taraf için de ortak tehdit olduğu vurgulandı ve buna karşı birlikte hareket edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Yeni Suriye, terör örgütleri ya da radikal gruplardan hali olmalıdır." ifadelerine yer verildi.

BÖLGESEL İSTİKRAR TEHDİT ALTINDA
Davutoğlu ve Barzani'nin ikili ve bölgesel meselelerde ve özellikle Suriye üzerinde kapsamlı, dostane ve yapıcı görüşmeler yaptığı belirtilen açıklamada, "Görüşmede Suriye'deki durumun çok ağır olduğunu vurgulamışlardır. Suriye halkı acı çekmeye devam etmektedir. Can kaybı ve yıkım tahmin edilemeyen boyutlara ulaşmıştır." denildi. Suriye rejiminin ülkede etnik çatışmayı körükleme politikasının durumu daha da kötüleştireceğini belirten taraflar, "Suriye'deki gelişmeler bölgesel güvenlik ve istikrara da bir tehdittir ve hiçbir şekilde kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.

SURİYE KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ
Suriye'de hızlı ve barışçıl geçişe destek verdiklerini vurgulayan taraflar bu ülkenin geleceğinin ancak Suriye halkının hür iradesiyle belirlenebileceğinin altını çizdi. İki taraf Suriye halkının demokratik, hür ve çoğulcu bir ülke için meşru iradelerine destek için işbirliği ve koordinasyon içinde bulunma konusunda mutabık kaldı. Yeni Suriye'de tüm etnik, dini ve mezhebi kimliklere saygı gösterilmesi ve bunların garanti altına alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...